Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 20:03:36

5 жовтня - який день, події та свята

05.10.2021   07:16Агенцiя

5 жовтня за ініціативи ООН святкують Всесвітній день учителя, фестиваль вегетаріанців у Таїланді, православна церква вшановує пам'ять святого Фоки.

Сьогодні також відзначають День "Зробіть що-небудь приємне", Всесвітній день Джеймса Бонда, День шикарного шпигуна.

Щороку понад сто країн святкують Міжнародний день учителя. Свято заснували в 1994 році і святкують його всі викладачі, вчителі та працівники сфери освіти.

Історичною передумовою для заснування Дня вчителя стала Спеціальна міжурядова конференція про статус вчителів, що відбулася 5 жовтня 1966 року в Парижі. В результаті представниками ЮНЕСКО та Міжнародної організації праці був підписаний документ "Рекомендації, щодо статусу вчителів".

5 жовтня проводиться Міжнародний день боротьби з проституцією. Вперше був відзначений у 2002 році в США і Австралії.

Православна церква 5 жовтня відзначає день святого Фоки, єпископа Синопійського. Святий Фока народився в Сінопі в Понті. Замолоду присвятивши себе служінню Богові, Фока збагнув велику святість і був поставлений єпископом рідного міста. На березі моря був у нього був невеликий будинок з городом, де він вирощував зелень і пригощав нею всіх перехожих. Бог благословив його труди, адже Фока навернув багато язичників до християнської віри не тільки в Синопі, але також в Амасії і в Амісі, а свою науку стверджував численними чудовими зціленнями.

Також сьогодні в народі шанують пам'ять пророка Іони, тому у цей день не можна було ловити, їсти і продавати рибу. Відомо, що Іона побував у череві кита і залишився неушкодженим. У череві кита він пробув три дні і три ночі, молячись безперестанку. Потім його викинуло на берег і після свого чудесного порятунку відправився до Ніневії.

Іменини:
Олександр, Іона, Ісаакий, Кузьма, Макар, Мартін, Микола, Петро, Федір, Феофан, Фока.

Заборони:

Не можна давати в борг або вимагати назад віддати борг; з'ясовувати відносини; існує великий ризик скандалів і сварок; не рекомендується просити про підвищення на посаді або про збільшення заробітної плати.

Прикмети:

Листя з берези ще не опало - сніг буде пізно;

Шишок мало на сосні - до теплої зими;

Літає багато павутини - осінь буде теплою.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.