Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:39:25

6 вересня - день читання книг

06.09.2021   08:10Агенцiя

6 вересня проводиться День читання книг. Ці вересневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

календар

календар

Всіх любителів читати вітаємо, а тих, хто ще вагається закликаємо почати читати книги.

Ну і для всіх книголюбів цікаві факти про читання.

Середня швидкість читання 200-250 слів за хвилину, це приблизно 2 сторінки в хвилину (якби кожен наш студент читав англійський текст з такою швидкістю на заняттях англійської).

5% людей читають дуже повільно – 180-220 слів у хвилину (1 сторінку за 1,5-2 хвилини).

Рівень розуміння при традиційному читанні становить 60%, при швидкому – 80%.

При швидкому читанні стомлюваність очей менша, ніж при повільному.

Очі людини з середніми навичками читання роблять на одному книжковому рядку 12-16 зупинок, в тієї, яка читає швидко, – 4-2 зупинки.

Традиційно у людини обсяг одномоментної фіксації становить 10 друкованих знаків (1,5-2 слова одного рядка). У людини, яка читає швидко, – 200-500 знаків (33-83 слова кількох рядків).

При повільному читанні відбувається 0,5-0,7 невиправданих повернень до прочитаного на один рядок. У школярів відбувається 20 регресивних рухів на один рядок, у студентів – 15.

При традиційному читанні втрачається 1/6 частина витраченого часу на регресивні очні руху.

53% часу очі дійсно дивляться на одну і ту ж букву, але 47% – на різні. 39% часу з цих 47% лінії погляду розходяться (ліве око дивиться лівіше, а праве – правіше), а 8% часу – перехрещуються (ліве око дивиться правіше, а праве – лівіше). Букви необов'язково мають бути сусідніми, але, як правило, знаходяться поруч: стоять одна від одної, в середньому, на два символи.

При читанні очі людини, коли вона дивиться на різні літери, передають різне зображення, а мозок все одно об'єднує їх в одну картинку.

Найбільша бібліотека в світі – Бібліотека Конгресу США. Зміст її фонду налічує близько 115 млн одиниць зберігання. Заснована бібліотека в 1800 році за пропозицією президента США Т. Джефферсона у Вашингтоні. Щодня до бібліотеки Конгресу надходить 7 000 документів. Штат бібліотеки – близько 5 000 співробітників.

Середньостатистичний випускник американського коледжу прочитує лише 5 книг за все своє життя після випуску.

А ще 6 вересня проводиться День боротьби з прокрастинацієй, а у США відзначають Національний день кавового морозива.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини