Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 6 грудня, 12:17:47

Сезон гарбуза: 4 нетипових рецептів для осіннього меню

05.09.2021   09:36Агенцiя

Сезон гарбуза триває всю осень і навіть початок грудня, а його пік припадає на два останні тижні жовтня.

Рецепт №1. Пряний суп з гарбузом, індичкою і рисом

Ця позиція прийде на заміну звичайному гарбузовому супу-пюре, якщо ви хочете урізноманітнити меню перших страв.


Інгредієнти:

    300 г м’якоті гарбуза;
    1 морква;
    1 цибулина;
    2 зубчики часнику;
    500 г вареної або запеченої індички;
    400 г різаних томатів у власному соку;
    750 мл курячого бульйону;
    300 г рису басматі;
    1 столова ложка оливкової олії;
    1 столова ложка томатної пасти;
    1 столова ложка пасти каррі;
    шматочок імбиру, мелений чилі, мелений чорний перець, сіль, кілька гілочок кінзи.

Спосіб приготування:

    Наріжте моркву тонкими кружечками, гарбуз — невеликими кубиками, подрібніть цибулю і часник, а також дрібно натріть імбир.
    Викладіть цибулю, моркву, імбир, часник і чилі на розігріту в сотейнику олію. Помішуйте овочі до м’якості і легкої румяності.
    Додайте томатну пасту, каррі, шматочки індички і гарбуз. Перемішайте і влийте томати, гарячий бульйон з сіллю і перцем. Після кипіння зменшіть вогонь і варіть 15 хвилин.
    Візьміть рис басматі і всипте у суп, варіть до готовності. Для подачі посипте суп рубаною кінзою.

Рецепт №2. Яловичина на грилі з запеченої гарбузом

Ця м’ясна страва з гарбузу розбавить ваше меню основних страв новим цікавим гастрономічним поєднанням.


Інгредієнти:

    1 кг гарбуза
    4 зубчика часнику
    1½ кг філе яловичини;
    1 цибулина;
    кілька столових ложок оливкової олії;
    1 пучок чебрецю;
    1 чайна ложка паприки;
    сіль та мелений чорний перець.

Спосіб приготування:

    Розігрійте духовку до 180° C.
    Наріжте м’якоть гарбуза крупними кубиками, викладіть на деко з неочищеним часником. Полийте інгредієнти частиною олії, посипте майже всім листям чебрецю і паприкою. Перемішайте. Накрийте деко фольгою і поставте в духовку на годину.
    Наріжте яловичину скибочками 2 см завширшки. Натріть кожний шматок сіллю і перцем. Розігрійте на сковороді-гриль олію, викладайте м’ясо і обсмажуйте по 3 хвилини з кожного боку. Коли дійде черга до останньої партії, додайте до неї дрібно нарізану цибулю.
    Готові стейки посипте листям чебрецю, що залишився, та подавайте з гарбузом. sezon-garbuza-4-netypovyh-retseptiv-dlya-osinnogo-menyu

Рецепт №3. Гарбузовий рулет з сиром та шпинатом

В якості закуски додайте у меню легку вегетаріанську страву, яка по-новому відкриє смак гарбуза вашим гостям.


Інгредієнти:

    1 кг гарбузу
    60 г очищеного мигдалю;
    300 г шпинату;
    6 яєць;
    100 г м’якого козячого сиру;
    150 г рікотти;
    80 г пармезану;
    60 г безглютенової борошна;
    2 зубчики часнику;
    1 лимон;
    1 червоний перець чилі;
    1 чайна ложка насіння фенхелю;
    кілька столових ложок оливкової олії;
    мелений чилі, сіль, мелений чорний перець, мелений мускатний горіх.

Спосіб приготування:

    Розігрійте духовку до 190° C.
    Викладіть на деко нарізану невеликими шматочками м’якоть гарбуза, полийте частиною олії. Посипте сіллю, чорним перцем і чилі, перемішайте. Розчавіть часник і додайте до гарбуза. Запікайте інгредієнти 45-60 хвилин до м’якості гарбуза.
    Обсмажте на розігрітій сковороді мигдаль на середньому вогні разом із насінням фенхелю і сіллю. Після 3-4 хвилин обсмажування подрібніть інгредієнти в ступці.
    Зніміть з гарбуза і часника шкірку та змільчіть блендером. Паралельно відокремте жовтки від білків і додайте до жовтків тертий пармезан, пюре з гарбуза, борошно, мускатний горіх, сіль і перець. Перемішайте.
    Візьміть білки і збийте в білу піну. Введіть суміш у гарбузове тісто.
    На застелене пергаментом деко розподіліть тісто тонким шаром та видправте у духовку з тією самою температурою на 15 хвилин.
    Змішайте у мисці козячий сир, лимонний сік, рікотту, терту цедру лимону, очищений і подрібнений перець чилі, сіль, чорний перець.
    Обсмажте шпинат 2 хвилини на середньому вогні. Остудіть, відіжміть і подрібніть ножем.
    Переверніть готовий корж з гурбузу на чистий пергамент, уникаючи пошкоджень. Зверху викладіть сирну суміш із відступом у 2 см від довгого краю. Зверху додайте шпинат і третину мигдалевої суміші.
    Скрутіть корж рулетом, починаючи від довгого краю без начинки. Потім наріжте рулет шматочками. Перед подачею посипте залишками мигдалевої суміші.

Рецепт №4. Гарбузові кекси з горіхами і цитрусової глазур’ю

Гарбуз — універсальний продукт і підходить навіть для десертів. Замість звичного гарбузового пирога спробуйте приготувати пряні кекси, які смакуватимуть із кавою, чаєм або глінтвейном.


Інгредієнти на 12 кексів:

    400 г очищеного гарбуза;
    300 г борошна;
    4 яйця;
    350 г коричневого цукру;
    жменя волоських горіхів;
    140 г сметани;
    175 мл оливкової олії;
    1 мандарин;
    1 лимон;
    2½ чайної ложки розпушувача;
    1 чайна ложка меленої кориці;
    2½ столової ложки цукрової пудри;
    1 стручок ванілі;
    пелюстки лаванди;
    дрібка солі.

Спосіб приготування:

    Розігрійте духовку до 180° C.
    Покладіть у блендер гарбуз, цукор, яйця, борошно, розпушувач, горіхи, корицю, сіль і олію. Збийте до однорідності.
    Візьміть паперові або силіконові форми і викладіть у них тісто. Помістіть у духовку на 20-25 хвилин.
    Вийміть зі стручка ванілі насіння. Змішайте його до однорідності з майже всією тертою цедрою мандарина, усією цедрою лимона, а також соком половини лимона, сметаною і цукровою пудрою.
    Помістіть глазур в холодильник. Коли кекси стануть кімнатної температури, змастіть їх глазур’ю, посипте залишками тертої цедри мандарину і прикрасьте пелюстками лаванди.

Додайте ці страви у ваше сезонне меню та порадуйте гостей смаком гарбуза у незвичній інтерпретації.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники провели роз’яснювальну роботу з любителями зимової риболовлі

Рятувальники провели роз’яснювальну роботу з любителями зимової риболовлі 10:13

Водойми області тільки-но почали вкриватися льодовим покровом, а любителі вже вийшли на зимову риболовлю. На жаль, люди іноді не замислюються, що така безпечність може коштувати їм життя. Тож, щоб запобігти нещасним випадкам на водоймах співробітники Корюківського районного відділу Головного управління ДСНС провели профілактично-інформаційний рейд.

Мистецький початок грудня

Мистецький початок грудня 10:06

Перший зимовий місяць у Чернігівському драмтеатрі ім. Т.Г.Шевченка обіцяє бути насиченим різноманітними культурно-мистецькими заходами. Це і передсвяткові концертні програми, і прем’єра казки та інтермедії для дітей біля Новорічної ялинки, і поновлені вистави діючого репертуару театру.

 Герої боїв біля Чернігова — у другій серії трилогії Суспільного «Битва за Чернігів»

Герої боїв біля Чернігова — у другій серії трилогії Суспільного «Битва за Чернігів» 09:57

6 грудня о 20:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів вийде друга частина документального фільму «Битва за Чернігів».

“BissQuit”: “Jazz-Куліса vol. XVII”

“BissQuit”: “Jazz-Куліса vol. XVII” 09:44

Оновлений склад — і нова концертна програма! Проєкт Чернігівського обласного філармонійного центру “Jazz-Куліса” ще раз підкреслює: “Джаз — музика вільних людей!”. Це гасло під час війни як ніколи актуальне.

Надзвичайні ситуації та основні небезпечні події,  зареєстровані на території  області за минулу добу

Надзвичайні ситуації та основні небезпечні події, зареєстровані на території області за минулу добу 09:34

Протягом минулої доби зареєстровано 16 небезпечних подій, а саме: 15 пожеж,та 1 випадок загибелі на водних об’єктах. Внаслідок цих подій загинули 2 особи.