Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 23 червня, 18:16:26

27 серпня - День сала

27.08.2021   13:06Агенцiя

Як ви думаєте, які страви української національної кухні є найбільш відомими? Швидше за все, борщ з пампушками, горілка і, звичайно, сало. Про цей продукт ходить величезна кількість забавних історій, які в більшості своїй пов'язані саме з українцями. І тільки в цій країні щороку 27 серпня святкується День сала.

календар

календар

Як його можна відзначити? Звичайно, приготувати що-небудь виключно смачне. Наприклад, обсмажений хліб з часником і свинячим салом, запечена з салом картопля, м'ясні рулети або вареники з начинкою з яловичої печінки і обсмаженого до хрускоту сала. Зачаровують назви, чи не так?

Крім того, допитливим туристам і місцевим жителям варто в цей день відвідати ресторан-музей, розташований у Львові, який носить назву «Сало». Тут ви не тільки зможете поласувати вишуканими стравами, а й познайомитися з історією сала, помилуватися на зліплені з нього скульптури і численні картини, що зображують даний продукт.

Завжди вважалося, що українці - це народ, який їсть сало щодня і у величезних кількостях. Однак проведений в Європі чотири роки тому опитування показало, що це всього лише міф. Українські громадяни виявилися тільки на тринадцятому місці в списку вживають сало країн, так як з'ясувалося, що найбільш популярним у них є куряче м'ясо, а не свинина. Якщо ви коли-небудь будете подорожувати по Україні, обов'язково спробуйте місцевий делікатес - цукерки під назвою «Сало в шоколаді». Звучить оригінально, але у приїжджих вони користуються великою популярністю.

До речі, є сало в сирому і смаженому вигляді не рекомендується, тому найбільш часто вживаними є такі його види, як: шпик (солоно-копчене), бекон (солоне з м'ясними прошарками) і смалець (топлене). Хоча обсмажене дрібно нарізане сало під назвою шкварки також любимо багатьма нашими співвітчизниками. Цікаво, що смак свинячого сала безпосередньо залежить від того, яким був раціон харчування свиней.

У приватних господарствах їх зазвичай годують буряком, картоплею, жолудями, кашами та тим, що не доїли самі господарі. Саме тому сало домашнього приготування відрізняється насиченим смаком і приємним ароматом. А ось у свиней, вирощених на кормах з хімічними добавками, воно буває прісним і несмачним. Для ідеального засолу досвідчені господині зазвичай відбирають шматки товщиною від 2,5 до 5 см, а більш тонкі і товсті використовують для приготування інших страв.

Ще один цікавий факт: саме в Україні в місті Луцьк у 2011 році виготовили величезний футбольний м'яч, на створення якого витратили майже 600 кг сала. Його зібрали з 34 секцій, кожна з яких представляла собою шматок сала вагою 17 кг, пошили міцними нитками і помістили в центрі найбільшого парку. Це творіння стало своєрідним символом фестивалю «З любов'ю до сала», який в той час проводився в місті. І, природно, воно потрапило в «Книгу рекордів України».

Учасники заходу також читали вірші, присвячені салу, і змагалися в швидкості його поїдання. А співробітники Хмельницької електростанції привезли на свято зменшену копію свого підприємства, також споруджену з сала. Мотивувалося це тим, що для ремонту насосів вони завжди використовують смалець. Дотримуючись їх логікою, такі на черзі - любителі лижного виду спорту. Ймовірно, вони повинні змайструвати лижі з сала, адже до появи сучасних паст воно завжди використовувалося для їх змащення.

Якщо і ви є шанувальником даного продукту, то вам обов'язково потрібно потрапити на День сала в Україні і спробувати приготовані місцевими фермерами шпик і бекон, а також національні українські страви, про які ми говорили на початку.

Останні новини Чернігівщини

У коледжі й профтехи області почала надходити комп’ютерна техніка від Латвії 12:37

Традиційно передачу обладнання забезпечили представники асоціації «Brunotava», що є надійним та постійним партнером Чернігівщини другий рік поспіль.

Аудит бюджету Ріпкинської селищної територіальної громади: потенціал для підвищення спроможності громади

Аудит бюджету Ріпкинської селищної територіальної громади: потенціал для підвищення спроможності громади 12:17

В Управлінні Північного офісу Держаудитслужби у Чернігівській області проведено чергову робочу зустріч з керівництвом Ріпкинської селищної територіальної громади щодо обговорення результатів державного фінансового аудиту бюджету цієї громади. Дослідженням охоплено період з 01.01.2021 по 31.12.2024.

«Армія відновлення» на Чернігівщині: з початку року видано майже 6 тисяч направлень на суспільно корисні роботи

«Армія відновлення» на Чернігівщині: з початку року видано майже 6 тисяч направлень на суспільно корисні роботи 12:15

До таких робіт залучають безробітних, яким не вдалося знайти роботу за фахом, а також внутрішніх переселенців. На оплату їхньої праці з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття спрямовано понад 42 млн грн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:13

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 5 пожеж.

На Конгресових слуханнях Чернігівщина поділилася досвідом просторового планування в громадах 12:12

Представники Чернігівщини онлайн доєдналися до Конгресових слухань. Цього разу мова йшла про просторове планування в територіальних громадах. Це ключовий інструмент управління розвитком територій громад.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини