Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:23:09

20 червня - День медичного працівника

20.06.2021   07:22Агенцiя

День медичного працівника - свято лікарів та пацієнтів Професійне свято, нині Міжнародний День медичного працівника відзначається в третю неділю червня.

календар

календар

Засновано з часів 1980-х років. Лікарі, медсестри і всі медики приймають святкові поздоровлення. Заходи включають різноманітні урочистості.

Маловідоме, але Фрейд панічно боявся числа 62. Коли йому, наприклад, доводилося резервувати номер в готелі, він вибирав той, в якому більше 62 кімнат, а його неприязнь до музики змусила одного разу наказати викинути піаніно його молодшої сестри, поставивши ультиматум: «Або я, або піаніно».

Своїм значущим для медицини дослідженням Луї Пастер зобов’язаний одному пивному заводу, який виступав його спонсором. Власники заводу оплатили йому і поїздку на міжнародний конгрес. Коли Пастеру на конгресі надали слово, перше, що він став робити - розвішувати рекламні плакати пива на сцені. Свою промову Пастер почав словами, що це пиво - найкраще. І лише потім він перейшов власне до справи. Багато країн використовують його напрацювання й донині.

Як відомо, відповідно до історії, Михайло Булгаков мав медичну освіту і навыть практикував як лікар. Після закінчення медичного університету в 1916 році студента Михайла Булгакова направили за розподілом земським лікарем у Смоленськ, куди він відправився з дружиною Тетяною. У перший же вихід на роботу, вірніше ніч, привезли породіллю, а її розбурханий чоловік, погрожуючи молодому лікарю пістолетом, кричав: «Якщо вона помре, вб’ю!» Пологи приймали разом: Тетяна знаходила в підручнику з гінекології потрібну сторінку і зачитувала, а Булгаков слідував інструкціям. Все закінчилося благополучно.

Середньовічний лікар Теофраст Парацельс (Філіп Ауреол Теофраст Бомбаст фон Гогенгейм) відрізнявся великою пихою. Він вважав себе настыльки великим цілителем і знавцем медицини, що прирівнював себе до Авла Цельса, тому і псевдонім собі взяв Парацельс, що означає «рівний Цельсу». Він не визнавав своїх колег, а праці Авіценни і Гіппократа нещадно топтав зі словами: «Мої черевики тямлять в медицині більше, ніж ці лікарі». Заслуга Парацельса і в тому, що він першим здогадався призвати на службу медицині хімію, він почав лікувати хворих препаратами з заліза, свинцю та ртуті.

Батько медицини, один із засновників професії ліккаря - Гіппократ, бачив джерелом всіх захворювань жир. Тому всім своїм пацієнтам рекомендував універсальний метод лікування - голодну дієту. Страждаючих легеневими захворюваннями Гіппократ відправляв до підніжжя Везувію подихати «особливим» повітрям. Серед лікарських рослин Гіппократ на перше місце ставив алое.
У третю неділю червня, за багаторічною традицією, жителі Молдови і Росії, Білорусії і України, Казахстану і Вірменії, медсестри і лікарі, працівники установ охорони здоров’я відзначають своє професійне свято - День медичного працівника. Приймають щирі подяки, поздоровлення і теплі слова.

Підстава: Указ Президії Верховної Ради СРСР від 01.10.1980 N3018-Х «Про святкові і пам’ятні дні», в редакції Указу Президії Верховної Ради СРСР від 01.11.1988 N9724-XI «Про внесення змін до законодавства СРСР про святкові і пам’ятні дні». Акушери, фельдшери, санітари і лаборанти медустанов, що одягають білі халати, незамінні помічники лікарів, щорічно святкують це свято з глибокою повагою. В Україні святкування Дня медичного працівника в третю неділю червня закріплене Указом Президента України № 281/94 від 03 червня 1994 року.

Нагадаємо, що в перший понеділок жовтня відзначається Міжнародний день лікаря, а Всесвітній день медичних сестер проходить 12 травня.
В 2021 році День медичного працівника припадає на 20 червня.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини