Смачні рецепти вихідного дня: 3 оригінальні рецепти Великодньої паски
Головним символом Великодня, прикрасою святкового столу та гордістю кожної господині є духмяна паска. Традиційно для випікання паски відводяться спеціальні дні: це повинен бути або Чистий четвер, або субота перед Великоднем. До цього часу у вашій оселі вже має бути чисто й затишно, а усі сварки та образи прощені та забуті. Адже паску потрібно випікати лише в гарному настрої та зі світлими думками!

Головні секрети приготування паски
Приготування паски ― процес тривалий та непростий, тому потребує деяких знань та підготовки. Розповідаємо, що потрібно знати, щоб ваші пасочки вийшли смачними й пухкими! Тож запам’ятовуйте або занотовуйте:
-
дріжджі обов’язково повинні бути свіжими і з приємним запахом;
-
духовка має бути добре розігріта, лише тоді вона буде рівномірно зберігати та розподіляти температуру під час випікання паски;
-
тісто для паски не має бути ні занадто рідким (паска «попливе» і буде пласкою), ні занадто густим (паска вийде важкою і швидко стане черствою);
-
вимішувати тісто потрібно довго – це робиться для того, щоб воно насичилося киснем і стало пухкішим;
-
заповнювати форму тістом необхідно на 1/3, а ставити у духовку тоді, коли воно заповнить собою 3/4 форми;
-
тісто для паски не любить протягу, воно має «підходити» у теплому місці;
-
якщо скоринка паски починає сильно підсмажуватися, потрібно прикрити її сухим пергаментом;
-
перед тим як виймати паску з форми, треба дати їй трохи охолонути.
І відкриємо вам останню таємницю: правильно приготовану паску можна зберігати протягом тижня, і навіть довше!
Читайте також: Італійська паска панеттоне: рецепти для вправних господинь
Найсмачніші рецепти паски
Якщо ви хочете приготувати на Великдень не традиційну випічку, а оригінальну пасхальну здобу, ми підібрали для вас три альтернативі рецепти паски. Обирайте!
1. Традиційна італійська паска «Коломба»
©it.depositphotos.com
Традиційна італійська паска «Коломба» (в перекладі з італійської означає «голуб») – це саме та випічка, яка готується в Італії виключно на Великдень. «Коломба» випікається в незвичній для нас формі. Для італійців вона дуже символічна, адже нагадує голуба, який є символом миру й процвітання. Але якщо подібної форми у вас немає, не страшно, паску можна випікати і в інших формах.
Інгредієнти для першого замісу:
• 500 г борошна вищого ґатунку
• 125 г цукру
• 5 яєчних жовтків
• 200 мл води
• 120 г вершкового масла
• 20 г сухих дріжджів
Інгредієнти для другого замісу:
• 2 столових ложки води
• 1 столова ложка меду
• 125 г цукру
• 5 яєчних жовтків
• цукати (апельсинові)
• 250 г родзинок
• 250-350 г борошна
• щіпка солі
• трохи ванілі
Інгредієнти для мигдалевої глазурі:
• цільний мигдаль та мигдаль, нарізаний пластинками
• 50 г дрібного цукру
• 150 г цукру для посипки (крупного)
• 2 яєчних білки
Спосіб приготування:
Перший заміс
Перш за все, потрібно розчинити дріжджі у теплій воді, додати цукор і залишити на 5 хвилин. Далі збити жовтки й додати до них воду з розчиненими дріжджами. Висипати в суміш борошно, ретельно все перемішати і дати тісту 2 години, що воно підійшло.
Другий заміс
По закінченню двох годин до тіста, яке вже підійшло, додати цукор, воду й половину жовтків. Добре усе перемішати та висипати борошно. Ще раз усе ретельно вимішати і влити решту жовтків. Тісто у вас повинно бути еластичним. Після цього до нього потрібно додати сіль, ванілін та розігріте вершкове масло. В кінці кинути родзинки та апельсинові цукати. Ємність із тістом накрити рушником і залишити на одну годину, аби воно як слід підійшло.
Через годину викласти тісто для паски у форми, застелені пергаментом та залишити на 4 години (дати йому піднятись). Випікати паску потрібно протягом години в добре розігрітій духовці при температурі 190 градусів. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.
Як зробити мигдалеву глазур
Збити білки з дрібним цукром та додати мигдаль. Отриманою сумішшю потрібно змастити готову паску, а зверху прикрасити цільним мигдалем та посипати цукром. Після цього поставити паску у духовку і почекати, аби глазур підсохла.
2. Незвичайна паска «Крафін»
©retete-usoare.info
Якщо ви ще досі в пошуках цікавого й небанального рецепту паски, тоді варто звернути увагу саме на цей. У рецепті паски-крафін чудово поєднані дріжджове тісто та смачний американський десерт «Крафін» (поєднання круасана й мафіна). Особливо такий рецепт паски сподобається поціновувачам круасанів.
Інгредієнти:
• 350 г борошна
• 110 мл молока
• 20 г свіжих дріжджів (або 7 г сухих)
• 80 г цукру
• 1/2 чайної ложки солі
• 1 яйце
• 2 яєчних жовтки
• 40 г вершкового масла (розтопленого)
• 120 г вершкового масла (для змащування)
• 1 чайна ложка мускатного горіха (меленого)
• 200 г в’яленої журавлини, родзинок (або інших сухофруктів)
• 100 г мигдалевих пелюсток (чи будь-яких подрібнених горіхів)
• 8 г ванільного цукру
Спосіб приготування:
Змішайте дріжджі з 1 чайною ложкою цукру, розведіть у теплому молоці й поставте у теплому місці, щоб з’явилась пінка. Далі потрібно розігріти 40 г вершкового масла. Яйця, жовтки, цукор і ванільний цукор збийте в пінку. Муку просійте в миску і зробіть заглиблення, в яке вилийте дріжджі з молоком, помістіть яєчну суміш та сіль. Усе ретельно перемішайте та додайте розігріте вершкове масло. Замісіть тісто. На початку воно може прилипати до рук, проте муки досипати не потрібно. Вимішуйте тісто не менше 10 хвилин, доки воно не перестане приставати. Потім змастіть зверху тісто вершковим маслом, прикрийте харчовою плівкою та поставте його у тепле місце на 1-1,5 години.
Доки тісто підходитиме, підготуйте журавлину (її необхідно помити, просушити) та мигдальні пелюстки (злегка підрум’янити на сухій сковороді). Коли тісто підніметься, його треба розділити на 3 рівних частини круглої форми і залишити «відпочити» на 10 хвилин. Після цього присипте робочу поверхню й тісто борошном, розкачайте його у вигляді тоненького прямокутника та змастіть вершковим маслом. Посипте тісто мускатним горіхом, розкладіть журавлину та пелюстки мигдалю й скрутіть його рулетом. З іншими частинами тіста зробіть те ж саме. Прикрийте усе харчовою плівкою і залиште у теплому місці.
Потім кожен рулет потрібно розрізати уздовж, відступивши від початку на кілька сантиметрів. З однієї частини рулету формуйте низ паски, а далі закручуйте тісто по колу, розрізом назовні у вигляді спіралі. Перекладіть паску у форму, і для того, щоб вона ще трохи піднялась, поставте її на 20 хвилин у тепле місце.
Розігрійте духовку до 200 градусів та випікайте паску 10 хвилин, а потім зменшіть температуру до 180 градусів та випікайте ще 25-30 хвилин. Бажано прикрити паску фольгою, щоб не присмажилася. Готові паски-крафіни посипте цукровою пудрою.
3. Паска по–польськи
©bhub.com.ua
Приготування цієї випічки дуже нагадує класичні рецепти паски, проте деякі відмінності, все ж таки, присутні. Мова йде про вершки та збитий білок. Саме завдяки цим інгредієнтам паска виходить легкою й повітряною, наче пір’їнка!
Інгредієнти:
• 50 г свіжих дріжджів (або 10-15 г сухих)
• 10 яєць
• 1,5 кг борошна
• 1 склянка молока
• 2 склянки вершків
• 800 г цукру
Спосіб приготування:
Змішати гаряче молоко, гарячі вершки та 2 склянки борошна. Отриману суміш остудити до 36-37 градусів. Додати розведені в невеликій кількості молока дріжджі та два яйця. Ретельно усе перемішати, прикрити паперовим рушником й поставити у тепле місце для того, щоб почався процес бродіння.
Коли тісто підійде, додати жовтки, попередньо розтерті з частиною цукру до білого кольору, та збиті до густої піни білки з рештою цукру. Усю суміш треба обережно вимішувати зверху донизу дерев’яною лопаткою. Далі треба висипати залишок борошна і дати тісту підійти ще раз. Після цього тісто знову вимісити, розподілити по формах, які перед цим потрібно вимастити вершковим маслом, і посипати борошном. Тісто ще раз залишити, щоб піднялось, і далі випікати в добре розігрітій духовці при 180-200 градусах до готовності.
Ще раз нагадаємо, що тісто для паски потрібно дуже добре вимішувати. Для цього його зазвичай викладають на стільницю й «вибивають» доти, доки на ньому не почнуть з’являтися бульбашки.
Сподіваємось, вам сподобались оригінальні рецепти паски, які ми підібрали, і ви обов’язково спробуєте приготувати одну з них. Смачного!
Останні новини Чернігівщини
До 15 років позбавлення волі засуджено мешканця Чернігівського району за вчинення зґвалтування своєї доньки 17:46
За публічного обвинувачення прокурорів Козелецької окружної прокуратури судом визнано винним 44-річного мешканця Чернігівського району у вчиненні зґвалтування своєї 12-річної доньки (ч. 4 ст. 152, ч. 6 ст. 152 КК України).
“В ніч на Івана Купала” — разом з Академічним народним хором 16:45
Як завжди, неймовірно барвисту і виразну купальську програму запропонували глядачам артисти Академічного народного хору Чернігівського обласного філармонійного центру під керуванням заслуженого діяча мистецтв України Володимира Коцура.
Засуджено мешканця м.Чернігова за розбійний напад на військовослужбовця 16:21
Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 32-річного місцевого жителя у нападі з метою заволодіння чужим майном, поєднаним з погрозою застосування насильства, небезпечного для життя та здоров’я особи, яка зазнала нападу, вчиненому в умовахвоєнного стану особою, яка раніше вчиняла розбій, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 187 КК України.
Ще три громади області розробляють концепти безбар’єрних маршрутів 15:39
На Чернігівщині триває робота над формуванням комплексної мережі безбар’єрних маршрутів. Крім Олишівської селищної ради, дорожні карти таких проєктів намітили також Гончарівська, Коропська та Парафіївська громади.
Засуджено до 10 років позбавлення волі чоловіка за вбивство односельчанина 14:57
Чернігівською окружною прокуратурою доведено вину 54-річного мешканця одного з сіл Чернігівського району та області за фактом умисного вбивства знайомого своєї дружини (ч.1 ст.115 КК України).