Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 листопада, 04:47:23

Смачні рецепти вихідного дня: 3 оригінальні рецепти Великодньої паски

25.04.2021   12:55Агенцiя

Головним символом Великодня, прикрасою святкового столу та гордістю кожної господині є духмяна паска. Традиційно для випікання паски відводяться спеціальні дні: це повинен бути або Чистий четвер, або субота перед Великоднем. До цього часу у вашій оселі вже має бути чисто й затишно, а усі сварки та образи прощені та забуті. Адже паску потрібно випікати лише в гарному настрої та зі світлими думками!

Головні секрети приготування паски

Приготування паски ― процес тривалий та непростий, тому потребує деяких знань та підготовки. Розповідаємо, що потрібно знати, щоб ваші пасочки вийшли смачними й пухкими! Тож запам’ятовуйте або занотовуйте:

  • дріжджі обов’язково повинні бути свіжими і з приємним запахом;

  • духовка має бути добре розігріта, лише тоді вона буде рівномірно зберігати та розподіляти температуру під час випікання паски;

  • тісто для паски не має бути ні занадто рідким (паска «попливе» і буде пласкою), ні занадто густим (паска вийде важкою і швидко стане черствою);

  • вимішувати тісто потрібно довго – це робиться для того, щоб воно насичилося киснем і стало пухкішим;

  • заповнювати форму тістом необхідно на 1/3, а ставити у духовку тоді, коли воно заповнить собою 3/4 форми;

  • тісто для паски не любить протягу, воно має «підходити» у теплому місці;

  • якщо скоринка паски починає сильно підсмажуватися, потрібно прикрити її сухим пергаментом;

  • перед тим як виймати паску з форми, треба дати їй трохи охолонути.

І відкриємо вам останню таємницю: правильно приготовану паску можна зберігати протягом тижня, і навіть довше!

Читайте також: Італійська паска панеттоне: рецепти для вправних господинь

Найсмачніші рецепти паски

Якщо ви хочете приготувати на Великдень не традиційну випічку, а оригінальну пасхальну здобу, ми підібрали для вас три альтернативі рецепти паски. Обирайте!

1. Традиційна італійська паска «Коломба»

коломбо

©it.depositphotos.com

Традиційна італійська паска «Коломба» (в перекладі з італійської означає «голуб») – це саме та випічка, яка готується в Італії виключно на Великдень. «Коломба» випікається в незвичній для нас формі. Для італійців вона дуже символічна, адже нагадує голуба, який є символом миру й процвітання. Але якщо подібної форми у вас немає, не страшно, паску можна випікати і в інших формах.

Інгредієнти для першого замісу:

• 500 г борошна вищого ґатунку
• 125 г цукру
• 5 яєчних жовтків
• 200 мл води
• 120 г вершкового масла
• 20 г сухих дріжджів

Інгредієнти для другого замісу:

• 2 столових ложки води
• 1 столова ложка меду
• 125 г цукру
• 5 яєчних жовтків
• цукати (апельсинові)
• 250 г родзинок
• 250-350 г борошна
• щіпка солі
• трохи ванілі

Інгредієнти для мигдалевої глазурі:

• цільний мигдаль та мигдаль, нарізаний пластинками
• 50 г дрібного цукру
• 150 г цукру для посипки (крупного)
• 2 яєчних білки

Спосіб приготування:

Перший заміс

Перш за все, потрібно розчинити дріжджі у теплій воді, додати цукор і залишити на 5 хвилин. Далі збити жовтки й додати до них воду з розчиненими дріжджами. Висипати в суміш борошно, ретельно все перемішати і дати тісту 2 години, що воно підійшло.

Другий заміс

По закінченню двох годин до тіста, яке вже підійшло, додати цукор, воду й половину жовтків. Добре усе перемішати та висипати борошно. Ще раз усе ретельно вимішати і влити решту жовтків. Тісто у вас повинно бути еластичним. Після цього до нього потрібно додати сіль, ванілін та розігріте вершкове масло. В кінці кинути родзинки та апельсинові цукати. Ємність із тістом накрити рушником і залишити на одну годину, аби воно як слід підійшло.

Через годину викласти тісто для паски у форми, застелені пергаментом та залишити на 4 години (дати йому піднятись). Випікати паску потрібно протягом години в добре розігрітій духовці при температурі 190 градусів. Готовність перевірити дерев’яною шпажкою.

Як зробити мигдалеву глазур

Збити білки з дрібним цукром та додати мигдаль. Отриманою сумішшю потрібно змастити готову паску, а зверху прикрасити цільним мигдалем та посипати цукром. Після цього поставити паску у духовку і почекати, аби глазур підсохла.

2. Незвичайна паска «Крафін»

крафін

©retete-usoare.info

Якщо ви ще досі в пошуках цікавого й небанального рецепту паски, тоді варто звернути увагу саме на цей. У рецепті паски-крафін чудово поєднані дріжджове тісто та смачний американський десерт «Крафін» (поєднання круасана й мафіна). Особливо такий рецепт паски сподобається поціновувачам круасанів.

Інгредієнти:

• 350 г борошна
• 110 мл молока
• 20 г свіжих дріжджів (або 7 г сухих)
• 80 г цукру
• 1/2 чайної ложки солі
• 1 яйце
• 2 яєчних жовтки
• 40 г вершкового масла (розтопленого)
• 120 г вершкового масла (для змащування)
• 1 чайна ложка мускатного горіха (меленого)
• 200 г в’яленої журавлини, родзинок (або інших сухофруктів)
• 100 г мигдалевих пелюсток (чи будь-яких подрібнених горіхів)
• 8 г ванільного цукру

Спосіб приготування:

Змішайте дріжджі з 1 чайною ложкою цукру, розведіть у теплому молоці й поставте у теплому місці, щоб з’явилась пінка. Далі потрібно розігріти 40 г вершкового масла. Яйця, жовтки, цукор і ванільний цукор збийте в пінку. Муку просійте в миску і зробіть заглиблення, в яке вилийте дріжджі з молоком, помістіть яєчну суміш та сіль. Усе ретельно перемішайте та додайте розігріте вершкове масло. Замісіть тісто. На початку воно може прилипати до рук, проте муки досипати не потрібно. Вимішуйте тісто не менше 10 хвилин, доки воно не перестане приставати. Потім змастіть зверху тісто вершковим маслом, прикрийте харчовою плівкою та поставте його у тепле місце на 1-1,5 години.

Доки тісто підходитиме, підготуйте журавлину (її необхідно помити, просушити) та мигдальні пелюстки (злегка підрум’янити на сухій сковороді). Коли тісто підніметься, його треба розділити на 3 рівних частини круглої форми і залишити «відпочити» на 10 хвилин. Після цього присипте робочу поверхню й тісто борошном, розкачайте його у вигляді тоненького прямокутника та змастіть вершковим маслом. Посипте тісто мускатним горіхом, розкладіть журавлину та пелюстки мигдалю й скрутіть його рулетом. З іншими частинами тіста зробіть те ж саме. Прикрийте усе харчовою плівкою і залиште у теплому місці.

Потім кожен рулет потрібно розрізати уздовж, відступивши від початку на кілька сантиметрів. З однієї частини рулету формуйте низ паски, а далі закручуйте тісто по колу, розрізом назовні у вигляді спіралі. Перекладіть паску у форму, і для того, щоб вона ще трохи піднялась, поставте її на 20 хвилин у тепле місце.

Розігрійте духовку до 200 градусів та випікайте паску 10 хвилин, а потім зменшіть температуру до 180 градусів та випікайте ще 25-30 хвилин. Бажано прикрити паску фольгою, щоб не присмажилася. Готові паски-крафіни посипте цукровою пудрою.

3. Паска по–польськи

рецепти паски

©bhub.com.ua

Приготування цієї випічки дуже нагадує класичні рецепти паски, проте деякі відмінності, все ж таки, присутні. Мова йде про вершки та збитий білок. Саме завдяки цим інгредієнтам паска виходить легкою й повітряною, наче пір’їнка!

Інгредієнти:

• 50 г свіжих дріжджів (або 10-15 г сухих)
• 10 яєць
• 1,5 кг борошна
• 1 склянка молока
• 2 склянки вершків
• 800 г цукру

Спосіб приготування:

Змішати гаряче молоко, гарячі вершки та 2 склянки борошна. Отриману суміш остудити до 36-37 градусів. Додати розведені в невеликій кількості молока дріжджі та два яйця. Ретельно усе перемішати, прикрити паперовим рушником й поставити у тепле місце для того, щоб почався процес бродіння.

Коли тісто підійде, додати жовтки, попередньо розтерті з частиною цукру до білого кольору, та збиті до густої піни білки з рештою цукру. Усю суміш треба обережно вимішувати зверху донизу дерев’яною лопаткою. Далі треба висипати залишок борошна і дати тісту підійти ще раз. Після цього тісто знову вимісити, розподілити по формах, які перед цим потрібно вимастити вершковим маслом, і посипати борошном. Тісто ще раз залишити, щоб піднялось, і далі випікати в добре розігрітій духовці при 180-200 градусах до готовності.

Ще раз нагадаємо, що тісто для паски потрібно дуже добре вимішувати. Для цього його зазвичай викладають на стільницю й «вибивають» доти, доки на ньому не почнуть з’являтися бульбашки.

Сподіваємось, вам сподобались оригінальні рецепти паски, які ми підібрали, і ви обов’язково спробуєте приготувати одну з них. Смачного!

джерело

Останні новини Чернігівщини

Ігор Чередінов удостоєний високої відзнаки ЄОК. Вітаємо!

Ігор Чередінов удостоєний високої відзнаки ЄОК. Вітаємо! 15:56

Під час 41-го щорічного семінару Європейських Олімпійських Комітетів, що проходить в словацькому місті Шаморін, відбулась урочиста церемонія вручення Європейської олімпійської лаврової нагороди.

На Чернігівщині родина пасічників створила локацію для зеленого туризму

На Чернігівщині родина пасічників створила локацію для зеленого туризму 15:49

У селі Красляни Чернігівської області родина Олександра, Кристини та Семена Зубків займається бджолярством понад 7 років. За цей час відкрили магазин домашньої продукції «Пасіка На Зубок», розширили площу під пасіку та разом з представниками місцевого самоврядування запустили туристичний маршрут «Красляни: історія, краса, апітерапія».

В Ічнянській тергромаді працюють над запуском власної автостанції

В Ічнянській тергромаді працюють над запуском власної автостанції 15:39

24 листопада по цьому питанню зібралися керівництво тергромади, очільник та заступник "Чернігівського обласного підприємства автобусних станцій 17499" та начальник Ніжинського куща автостанцій, який є власником приміщення ічнянської автостанції, пише Ічнянська міська рада.

За минулу добу в Чернігівській області виявлено 506 нових випадків COVID-19

За минулу добу в Чернігівській області виявлено 506 нових випадків COVID-19 15:22

За даними Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, станом на 26 листопада в області зафіксовано 506 нових випадків COVID-19. Зокрема 310 — у Чернігівському районі (в тому числі 194 — у Чернігові), 126 — у Ніжинському, 33 — у Корюківському, 27 — у Прилуцькому та 10 — у Новгород-Сіверському районі.

«Будинок колгоспника» продовжить бути дитячим туристичним центром

«Будинок колгоспника» продовжить бути дитячим туристичним центром 15:20

Територія колишнього радянського «Будинку колгоспника» продовжить бути дитячим туристичним центром, жодних ризиків для цього напрямку її використання нема. У цьому запевнив депутатів і громадськість на сесійному засіданні Чернігівської міської ради 25 листопада міський голова Владислав Атрошенко.