Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 11:23:39

3 березня – Всесвітній день дикої природи

03.03.2021   07:50Агенцiя

Проблеми збереження довкілля, як і окремих його складових є одним з пріоритетних напрямків діяльності міжнародної екоспільноти.

календар

календар

Важливість збереження дикої фауни і флори, відтворення природних біоресурсів задля забезпечення екологічної безпеки на землі є першочерговим завданням для всіх дотичних структур.

Темою цьогорічного Всесвітнього дня дикої природи є «Ліси та засоби до існування: підтримка людей та збереження планети». Його мета: підвищити обізнаність людей про величезну цінність лісів та видів дикої природи, які мешкають у лісах, просувати моделі і практики управління лісовими ресурсами, пропагувати знання про важливість природних систем та збереження видів дикої фауни і флори.

Ліси забезпечують киснем усі живі мікроорганізми, регулюють вологість землі, захищають грунти від ерозії та запобігають забрудненню довкілля. Ліси – це середовище існування багатьох видів тварин і рослин. Частина всієї екосистеми планети.

Проте, з кожним роком площа лісових насаджень зменшується, Земля втрачає цілі лісові території. Люди незаконно знищують дерева, завдаючи непоправної шкоди навколишньому природному середовищу. Частішають випадки нелегальних рубок, випалювання, безвідповідального забруднення лісових масивів. Тільки у 2020 році майже у всіх районах нашої області фіксувалися непоодинокі випадки незаконних рубок дерев у прибережних смугах річок, а також полезахисних смугах, порушення заготівлі та вивезення деревини.

Як результат – зміна клімату та «кричущі» виклики природі!
Втручання у дику природу людини завдає руйнівного впливу й на її «мешканців». Адже, дика природа, як  невід’ємна частина планети,  неповторна своєю красою і первозданністю. Вона є домівкою для всього живого – тваринного та рослинного світу! І вже упродовж багатьох століть рослинний і тваринний світ забезпечують сталість та продуктивність екологічного різноманіття.  Відіграють важливу роль у функціонуванні природних систем.

Однак, умови сьогодення ведуть до втрати різноманітності їх видів, зміни середовища існування. Надмірна експлуатація природних ресурсів, порушення природоохоронного законодавства  у сфері тваринного світу та біоресурсів зумовлюють зміни в структурі природних скарбів.

Виклики тривожні та складні. І можуть спричинити незворотні втрати у видовому різноманітті життя на планеті. Тож, маємо навчитися раціонально використовувати природні скарби, усвідомити свою відповідальність та об’єднати зусилля аби зберегти природу!

І як казав відомий український письменник і публіцист В.О. Сухомлинський: «Краса природи – це одне з джерел, що живить доброту, сердечність і любов». Ми пам’ятаймо про це! І закликаємо кожного приєднатися до відзначення Всесвітнього дня дикої природи!

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.