Смачні рецепти вихідного дня: кілька кулінарних лайфхаків у приготуванні реберець
Баранину традиційно використовують для приготування страв арабської та азійської кухні. Багато хто віддає перевагу замовленню їжі з цього м’яса в ресторанах і не ризикує готувати її самостійно.
Воно й не дивно, адже вважається, що зробити по-справжньому класну страву з баранини під силу лише досвідченим кулінарам. Насправді все не настільки складно. Головне — купити відповідне м’ясо та приготувати його за перевіреним рецептом.
Із задоволенням поділимося з вами лайфхаками, завдяки яким ви точно виберете відмінні баранячі реберця. Також пропонуємо вашій увазі кілька покрокових інструкцій із приготування даного м’яса. Якщо, купуючи баранячі ребра, ви скористаєтеся нашими порадами, а потім — одним із викладених нижче рецептів, то гарантовано потішите близьких чудовою стравою.
Грамотно вибираємо основу страви
Щоб купити першокласні баранячі реберця, звертайте увагу на:
- колір м’яса. Воно має бути приємного світло-рожевого відтінку. Молода баранина не може бути темно-червоною;
- наявність жирку та його колір. Він має бути білим. Жир жовтого кольору свідчить про те, що продукт не дуже свіжий;
- величину продукту. Не вибирайте занадто довгі баранячі реберця. Чим довша кістка, тим старіше м’ясо.
Також не радимо купувати заморожену баранину. Краще, якщо реберця будуть свіжими.
Баранячі реберця в гранатовому маринаді
Отже, готуємо дивовижно смачні баранячі реберця в гранатовому маринаді. Ця страва — один із хітів азербайджанської кухні, часто зустрічається в меню відповідних ресторанів. Але таке ніжне, ароматне м’ясо в чудовому маринаді можна зробити й самостійно, наприклад, на дачі.
Щоб страва вийшла максимально апетитною, радимо використовувати для її приготування тільки свіжі високоякісні баранячі ребра.
Баранячі ребра на мангалі
Щоб зробити 3–4 порції баранячих реберець у гранатовому маринаді, вам знадобиться близько 3 годин. Не хвилюйтеся, активні дії заберуть небагато часу. Близько 2 годин піде на маринування м’яса.
Інгредієнти
- 1 кг баранячих реберець із тонким прошарком жиру;
- 250 мл натурального гранатового соку;
- 50 мл високоякісного соєвого соусу;
- по одній столовій ложці сухих чебрецю та розмарину;
- сіль, мелений чорний перець — на смак;
- свіжі зерна граната, червона цибуля, пів чайної ложки приправи сумах, гілочки свіжої кінзи — для подавання.
Покрокова інструкція
- М’ясо добре помити холодною водою. Промокнути реберця паперовим рушником.
- Нарізати м’ясо сегментами (по 3–4 ребра в кожному) або ж не подрібнювати його. У другому випадку страва вийде соковитішою.
- Зробити маринад. Змішати гранатовий сік, соус, сухі трави, трохи перцю і солі.
- Залити баранячі ребра маринадом. Залишити основу страви мінімум на 2 години. Оптимально, якщо процес маринування забере 5–7 годин.
- Нанизати на шампури подрібнені ребра. Для термічної обробки кожного сегмента м’яса знадобляться 2 металевих стрижні. Нерозрізані ребра зручніше запікати на решітці.
- Приготувати реберця, постійно перевертаючи. На м’ясі має утворитися апетитна скоринка.
- Подати баранячі ребра на мангалі гарячими, посипавши сумахом, зернами граната, прикрасивши зеленню, півкільцями червоної цибулі.
Баранячі реберця в духовці: готуємо м’ясо з гарніром
Баранячі реберця в духовці — страва, яка з легкістю прикрасить недільний сімейний обід або святковий стіл. При цьому подібну їжу зможе зробити навіть кулінар-початківець.
Баранячі ребра, рецепт приготування яких передбачає їхню термічну обробку в духовці, вийдуть не менш смачними, якщо ви скористаєтеся мультиваркою. В такому разі вам потрібно буде спочатку виставити прилад на режим «Смаження », а потім «Тушкування».
Щоб зробити 4 порції розглянутої страви, знадобиться 2 години.
Інгредієнти
- 1 кг ребер баранчика;
- 1 кг дрібної молодої картоплі;
- 3–4 стиглих томати;
- 2 ріпчасті цибулини;
- пучок свіжої кінзи;
- кілька зубчиків часнику;
- сушені ароматні трави;
- кілька ложок рослинної олії;
- сіль і перець — на смак.
Покрокова інструкція
- Готуємо м’ясо так, як описано в попередньому рецепті.
- Нарізаємо реберця на шматочки. У кожному з них має бути 2 кісточки.
- Миємо кінзу, дрібно січемо ножем.
- Натираємо баранячі реберця сіллю, перцем і кінзою, залишаємо маринуватися на пів години.
- Ріжемо помідори часточками.
- Подрібнюємо цибулю півкільцями.
- Миємо картоплю, варимо її в мундирах до напівготовності.
- Коли м’ясо промаринується, формуємо страву в ємності для запікання (можна готувати реберця й у рукаві, але тоді вийде їжа, більше схожа на печеню). Шарами викладаємо цибулю, помідори та баранину. На годину ставимо ємність із майбутньою стравою в духовку, розігріту до 180 °C.
- Солимо напівготову картоплю. Посипаємо її ароматними травами, пропущеним через прес часником, поливаємо рослинною олією.
- За 20 хвилин до готовності реберець додаємо до них картоплю. Запікаємо страву до утворення на ній апетитної скоринки.
- Подаємо реберця зі свіжими овочами, зеленню, лавашем, томатним соусом або ткемалі.
Глазуровані ребра ягняти в паніровці
Ця страва вийде по-справжньому чудовою, якщо ви купите максимально молоду та ніжну баранину. Вона не тільки забезпечить їжі фантастичний смак. Крім іншого, ягнятина швидко приготується.
Щоб зробити 3–4 порції цієї страви, знадобиться 2 години (з урахуванням часу, який піде на маринування).
Інгредієнти
- 1 кг ягнятини на кістці;
- 4–5 ст. л. рідкого меду;
- 4–5 ст. л. негострої гірчиці;
- 250 г кунжуту;
- половина упаковки білих панірувальних сухарів;
- сіль і перець — на смак;
- пучок улюбленої зелені, томатний соус — для подачі.
Покрокова інструкція
- Обмиті та просушені баранячі ребра нарізати на порційні шматочки (м’ясо можна й не подрібнювати).
- Зробити маринад. Змішати мед, гірчицю, сіль, перець. Натерти маринадом реберця та залишити їх мінімум на годину.
- Підготувати паніровку — змішати сухарну крихту з кунжутом.
- Ретельно обкачати кожен шматочок м’яса в паніровці.
- Викласти баранячі реберця на деко, змащене олією.
- Запекти м’ясо. Це забере близько години. На реберцях має утворитися рум’яна скоринка.
- Подати страву із зеленню, томатним або часниковим соусом.
Як бачите, готувати молоду баранину нескладно, а в результаті у вас буде чудова апетитна їжа. Головне, пам’ятайте: це м’ясо містить жорсткі волокна.
Отже, потрібно купувати максимально молоду баранину та обов’язково маринувати її перед приготуванням.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02
О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.
Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27
Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.
Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18
"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.
В Чернігові вибухи 09:32
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45
Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.