Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 06:16:30

16 грудня - день всього, що вкрито шоколадом

16.12.2020   08:40Агенцiя

16 грудня проводять День всього, що вкрито шоколадом. Ці грудневі заходи у другий декаді місяця мають щорічний характер.

Тож сьогодні гарна нагода поласувати морозивом в шоколаді або шоколадним тістечком. Або відвідати SPA-салон і там загорнутися в шоколад. А чому ні? Адже головне, що ви будете вкриті шоколадом)))

А для гарного настрою на весь день приготуйте на сніданок шоколадний брауні. Пропонуємо на вибір п'ять рецептів.

Традиційний шоколадний пиріг брауні

До класичного рецепта обов’язково входить шоколад або какао-порошок. Власне, через насичений коричневий колір страва отримала назву: від англійського brown — «коричневий».

Інгредієнти

Вам знадобиться:

  • чорний шоколад (не менше ніж 64%) — 200 г;
  • яйця — 3 шт.;
  • вершкове масло — 200 г + 10–15 г для змащування форми;
  • цукор — 130–150 г;
  • борошно — 130 г;
  • розпушувач — 0,5 ч. л.;
  • какао — 20 г (2,5 ч. л.);
  • сіль на смак;
  • ванілін, щіпка лимонної кислоти — на бажання.

Порції, час приготування

Для випікання береться прямокутна або кругла форма, ємності для кексів. Суцільний пиріг (або торт) розрізаєте на потрібну кількість порцій, а кексів вийде 8–10 штук.

Приготування забере годину-дві:

  • 30–35 хвилин на випічку;
  • 25–30 хвилин — замішування тіста;
  • решта часу на охолодження (про різницю між теплим і холодним брауні йшлося вище).

Покрокова інструкція

  1. Вмикаємо духовку, щоб вона розігрілася до 175–180°, поки ми робимо тісто.
  2. Шоколад ламаємо шматочками, укладаємо в одну ємність із маслом і топимо на паровій бані.
  3. Готуємо яєчно-цукрову суміш: розтираємо інгредієнти до однорідної маси, додаємо на бажання ванілін, лимонну кислоту.
  4. Просіваємо борошно, щоб воно наповнилося повітрям. Додаємо какао-порошок і розпушувач.
  5. У трохи остиглу шоколадну масу вливаємо яєчно-цукрову суміш, розмішуємо до однорідності.
  6. У готову масу висипаємо підготовлене борошно з какао, постійно перемішуючи, щоб в тісті не було грудочок.
  7. На дно та боки форми укладаємо папір для випікання, змащуємо маслом, виливаємо тісто, рівняємо поверхню й відправляємо в духовку.
  8. Випечений пиріг одразу дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути, розрізаємо (якщо це не кекси) на порції.

У цьому (та інших) брауні має вийти щільна кірочка та залишитися вологою серединка.

Брауні з горіхами

usi-vidtinky-brauni-2

Можна брати будь-які горіхи — мигдаль, фундук, волоські. Ми візьмемо останній варіант як найдоступніший.

Інгредієнти

Необхідно запастися:

  • волоськими горіхами — 150 г;
  • чорним шоколадом (70%) — 145 г;
  • вершковим маслом — 200 г (зокрема на змащування форми);
  • борошном — 140 г;
  • розпушувачем — 0,5 ч. л.;
  • цукром — 150 г;
  • яйцями — 3–4 шт.

Сіль додається на смак.

Порції, час приготування

У середньому вийде 8–10 порцій, час приготування (без охолодження) — година-півтори, з яких:

  • 20 хвилин на підготовку горіхів;
  • 20–25 хвилин на випікання;
  • решта — замішування тіста.

Покрокова інструкція

  1. Щоб горіхи максимально «розкрилися», спочатку ядра обсмажуємо: викладаємо на деко в один шар, ставимо в духовку, розігріту до 150°, на 20 хвилин. Горіхи, що остигнули, можна порубати або використовувати цілі напів’ядра — справа смаку.
  2. Для випікання тіста духовку розігріваємо до 180°.
  3. На бані топимо шоколад, трохи охолоджуємо масу.
  4. 180 г м’якого масла збиваємо міксером, потім поступово додаємо інші продукти: яйця, цукор, просіяне та змішане з розпушувачем і сіллю борошно.
  5. До готової маси додаємо горіхи, акуратно перемішуємо лопаткою.
  6. Форму застилаємо пергаментом (дно й боки), змащуємо його маслом, що залишилося, виливаємо тісто, поверхню рівняємо лопаткою.
  7. Випікаємо 20–25 хвилин, дістаємо з духовки, даємо постояти у формі близько півгодини, розрізаємо на порції.

Брауні з вишнею та м’яким сиром

usi-vidtinky-brauni-3

Ідеальне поєднання смаків — вишня, м’який сир, шоколад. Дивно, але для такого вишуканого десерту є дуже простий рецепт.

Інгредієнти

Для приготування візьміть:

  • чорний шоколад (від 64%) — 100 г;
  • вишню (свіжу або заморожену) — 400 г;
  • вершкове масло — 120 г у тісто й 15 г на змащування форми;
  • м’який сир — 300 г;
  • цукровий пісок — 150 г;
  • борошно — 150 г;
  • яйця — 4 шт.;
  • розпушувач і ванілін — по 1 ч. л.;
  • дрібку солі.

Порції, час приготування

Через сир і соковиту вишню часу на випікання знадобиться більше — 40–50 хвилин. Від початку роботи до чаювання в середньому мине 1,5–2 години, звичайно, якщо ви не хочете чекати «настояний» десерт.

Кількість продуктів розрахована на 6–8 порцій.

Покрокова інструкція

  1. Вмикаємо духовку, щоб вона розігрілася до 180°.
  2. Поламаний на шматочки шоколад з’єднуємо з маслом, ставимо на парову баню, ретельно розмішуємо масу.
  3. Два яйця розтираємо в однорідну масу з 50 г цукру та ваніліном.
  4. З’єднуємо шоколадну та яєчно-цукрову суміш, додаємо просіяне борошно, розпушувач, сіль, добре вимішуємо, можна міксером, але на малих обертах.
  5. Окремо готуємо сирний крем. Сир розтираємо міксером до кремоподібної маси, додаємо два яйця, цукор, що залишився.
  6. Форму (дно й боки) застилаємо папером для випікання, змащуємо маслом. Виливаємо третину тіста, рівняємо лопаткою, зверху викладаємо половину сирної маси та половину вишні. Усе це покриваємо ще третиною тіста, потім знову сир і вишня. Завершуємо формування торта — виливаємо тісто, що залишилося, розрівнюємо лопаткою. Усе робимо з максимальною обережністю, стежимо, щоб шари не змішувалися.
  7. Без різких рухів переносимо форму в розігріту духовку, закриваємо та чекаємо 40–50 хвилин! Перевіряємо готовність тіста шпажкою, якщо готове, то нехай пиріг остигає у формі (краще брати роз’ємну).

Брауні в глазурі з какао

usi-vidtinky-brauni-4

Якщо під рукою не виявилося шоколаду, спробуйте зробити брауні з какао.

Інгредієнти

Для тіста необхідно:

  • вершкове масло — 100 г, для змащування форми — ще 15 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • цукровий пісок — 1 склянка;
  • ванільний цукор — 1 ч. л.;
  • борошно — 130 г;
  • розпушувач — 0,25 ч. л.;
  • какао-порошок — 50–70 г (чим більше, тим насиченішим буде смак);
  • сіль на смак.

Для глазурі:

  • вершкове масло — 50 г;
  • цукрова пудра — 130 г;
  • какао — 3 ст. л.*

*Глазур має вийти кремоподібною, але якщо вона занадто густа, розбавити масу можна молоком (1 ст. л.).

Порції, час приготування

Кількість продуктів розрахована на 9 порцій брауні. Випічка забере 25–30 хвилин, також необхідно врахувати час на замішування тіста, приготування глазурі, покриття нею.

Покрокова інструкція

  1. Нагріваємо духовку до 180°, готуємо форму, накривши її папером, змастивши дно й боки жиром.
  2. Беремо масло для тіста, розмішуємо його з цукром, ваніліном, яйцями, розтираємо масу на малих обертах міксера.
  3. Борошно змішуємо з какао, сіллю, розпушувачем, вводимо в приготовану масляно-яєчну масу.
  4. Виливаємо тісто у форму, ставимо в духовку і, поки воно печеться (30–35 хвилин), готуємо глазур.
  5. Усі інгредієнти для глазурі змішуємо, ставимо на водяну баню, постійно помішуючи, варимо до однорідної густої маси — близько 5–7 хвилин. Даємо трохи охолонути.
  6. Готовий корж виймаємо, охолоджуємо, але пам’ятаємо, що глазур’ю він покривається теплим (щоб краще просочився).

Брауні шоколадний з… квасолею й авокадо

usi-vidtinky-brauni-5

Такого брауні ви точно не куштували — звична квасоля й екзотичне авокадо! Здається неймовірним? А нелюбителі квасолі починають морщити ніс? Ви оціните цей продукт, коли спробуєте пиріг з нього. Тим більше рецепт не такий вже й складний.

Інгредієнти

Для тіста візьміть:

  • відварену квасолю — 220 г;
  • авокадо (вибирайте м’який плід) — 5 г;
  • яйця — 3 шт.;
  • коричневий цукор — 150 г;
  • олія — 55 г;
  • шоколадні краплі — 100 г;
  • какао-порошок — 50 г;
  • розпушувач — 5 г;
  • ванілін — 5 г;
  • сіль — 2 г.

Порції, час приготування

Кількість інгредієнтів розрахована на 6 порцій.

На приготування знадобиться:

  • 10–15 хвилин — на замішування тіста;
  • 20–25 хвилин — на випікання;
  • час на охолодження пирога.

Покрокова інструкція

  1. Вмикаємо духовку та розігріваємо її до 175°.
  2. У блендері змішуємо всі інгредієнти, крім крапель із шоколаду: яйця, м’якоть авокадо, квасолю, цукор, олію, розпушувач, сіль, ванілін, а наприкінці — какао.
  3. Рівномірно перетерту суміш виливаємо у форму, змащену олією, рівняємо поверхню силіконовою лопаткою. Зверху посипаємо шоколадними дропсами.
  4. Ставимо в піч на 20–25 хвилин, готовність перевіряємо зубочисткою.
  5. Розрізаємо брауні тільки після охолодження.

рецепти звідси

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.