Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:33:45

Як правильно пережити невизначеність

13.12.2020   16:00Агенцiя

Життя завжди було і буде сповнене непередбачуваних подій. Цілком природно відчувати хвилювання та стрес, продумуючи різні варіанти вирішення ситуацій, які можуть, або не можуть, відбутися.

Коли ми найчастіше хвилюємося та багато вагаємося? Звісно, тоді, коли потрібні кардинальні зміни і ми намагаємося прийняти важливе рішення на кшталт: чи потрібно змінити роботу? Чи потрібно переїхати до іншої країни у пошуках кращого життя? Чи варто зараз вкладати гроші у бізнес? Чи варто робити велику покупку? Чи потрібно одружуватись саме зараз? Та багато інших. Саме в такі моменти приходить хвилювання та страх перед невизначеністю, бо вряд чи хто може точно вирахувати, що буде далі.

Стан невизначеності – той відрізок часу, коли ви ще не впевнені, наскільки вдалим буде результат задуманої вами справи.

Для деяких людей – це виклик долі, вони живляться цим відчуттям та готові ризикнути. Інші ж затискають себе, боячись невизначеності та подій, які можуть змінити все на гірше. І саме для них, тих хто боїться та вагається, ми вирішили розібратися з невизначеністю: підготуватися до неї, прокачати свої страхи та обернути собі на користь. Так комфортніше будемо переживати часи вагань.

Чому ми боїмося невизначеності?

Схема виникнення страху невизначеності проста: брак інформації, її якість, відсутність досвіду в потрібних сферах життя не дають нам реально оцінювати власні можливості, обмежують перспективу дій, призводять до помилкових висновків. Власно залякана людина вже боїться конструктивних рішень, ризику, думаючи про наслідки своїх дій. На жаль, це може призвести до падіння самооцінки та реквієму за нереалізованим потенціалом у майбутньому. Так, щоб мати цінні досягнення, доведеться ризикувати – якщо не втратою зони комфорту, то здоров’ям та нервами точно. Але хіба немає негативних наслідків від боягузтва? Хіба не можна зазнати шкоди від невміння вчасно прийняти рішення? Адже з шафи світ не пізнаєш.

Що робити?

Прийняти та усвідомити

Невизначеність сповнена несподіванок та сюрпризів, не завжди позитивних. Тому треба прийняти як належне те, що життя постійно змінюється. У будь-якому випадку доведеться докладати зусиль, аби вирівняти прояви дискомфорту. Психологи радять: філософське сприйняття допоможе зберегти нерви під час негативних моментів. А щоб впоратися з небажаними наслідками, потрібно взяти у допомогу якості, які необхідно в собі розвивати: мужність, ентузіазм, бажання до змін, допитливість, впевненість у власних силах. Інвестуйте у саморозвиток та здобувайте досвід через практику. З таким арсеналом ліквідувати неприємності набагато легше.

Залучити підтримку

Спілкування – це завжди вірна платформа для розв’язання будь-яких питань. Отже, для одержання більшого та всебічного досвіду, радимо заводити корисні та нові знайомства, спілкуючись з людьми з різних соціальних верств. Таким чином можна добути багато цінної інформації, порад та знань. Звісно, у відповідь потрібно допомагати.

Тримати стрес під контролем

Якщо не вмієте втримати себе в руках, проблему без хвилювання та стресу не вирішиш. Це дуже негативно впливає на якість прийнятих рішень та може призвести до помилкового висновку. Тут радимо побудувати власний психологічний ресурс, шляхом, який вам більше до вподоби: медитацією, йогою, диханням, малюванням, спортом, фрирайтингом. Просто зробити це і позбутися стресу, занепокоєння, хвилювання та страхів. Лінь автоматично анулює таку можливість.

Єдиний спосіб навчитись діяти – фізично виходити з зони комфорту та починати щось робити.

Створити власну визначеність

Враховуйте можливість найгіршого, але будьте впевненими та майте надію на краще. Психологи радять опрацювати всі можливі варіанти: скласти найгірший сценарій подій та визначити свої дії на цей період, урахувавши власні можливості та перспективи. І ні в якому разі не намагатись втримати контроль над іншими людьми та зовнішніми обставинами. Для позитивного результату контролювати ми можемо тільки власну поведінку, емоції та думки. Запитуйте себе: чого я хочу?  Як я цього досягну та що зроблю у першу чергу?

Як підсумок, можемо запевнити: проживати моменти невизначеності без страху та дискомфорту можливо та потрібно. Головне – не боятись вийти з зони комфорту, дозволяти собі продуманий ризик, скласти план та вірити у свої можливості. Нехай у вашому житті буде більше усвідомлення та готовності до змін, так ви гідно будете відбивати моменти невизначеності. А нам дуже до вподоби вислів авторитетного Рея Бредбері: «Жити з ризиком – це стрибати з обриву і будувати крила, поки ви летите».

джерело

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини