Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:01:04

Смачні рецепти вихідног дня: рулети з лаваша

08.11.2020   16:50Агенцiя

В якому столітті з’явився лаваш, визначити складно. Прісні коржі з пшеничного або ячмінного борошна готували і стародавні шумери, і єгиптяни, і народи Кавказу.

... Лаваш дійсно унікальний — цей хліб внесений до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Якщо ви ще не оцінили смак плаского, завтовшки всього 2–5 мм, коржа, не спробували закуски-рулетики з лаваша, настав час виправити це прикре непорозуміння. Потішимо тих, хто стежить за фігурою: 100 г такої випічки містять усього 235–260 ккал, а калорійність начинки ви можете регулювати самі. До того ж цей борошняний виріб ще й корисний — він багатий на клітковину, мікроелементи (залізо, фосфор, калій, кальцій, магній) і вітаміни.

Рецепти рулетів з лаваша та їхні особливості

Рецепти рулетів з лаваша відрізняються від багатьох покрокових інструкцій своєю простотою. Тим більше, власне корж ви не пектимете. Тому що, по-перше, цей процес вимагає наявності відкритого вогню (у Вірменії цей хліб готують у печі-жаровні тандирі, в Азербайджані — на саджі) або професійної духовки.

Ваше завдання — визначитися із начинкою та способом приготування. Мова про те, проходитимуть закусочні рулети з лаваша термічну обробку чи ні. Словом, вивчайте нижченаведені рецепти, обирайте той, що припав до вподоби, та тіште себе й близьких чудовою їжею!

Лаваш із сирною начинкою

rulety-z-lavashiv-podarunok-kavkazkoyi-kuhni2

Максимум за 10 хвилин ви отримаєте смачну страву, якою можна буде не тільки ситно перекусити, а й повечеряти. Що стосується зелені, беріть ту, яка доступна та подобається.

Багато рецептів рулетів з лавашем передбачають використання майонезу. Якщо ви з якихось причин не їсте цей соус, його з легкістю замінить сметана. Єдине — у такому разі начинку доведеться підсолити.

Інгредієнти

Щоб зробити апетитну страву з сирною начинкою, вам знадобляться:

  • тонкий лаваш — 1 шт.;
  • часник — 2 зубчики;
  • кисломолочний сир — 200 г;
  • густа сметана — 3 ст. л.;
  • майонез — 1 ст. л.;
  • огірок — 1 шт.;
  • зелень (петрушка, пір’їнки цибулі, кріп — на вибір) — за смаком;
  • сіль, чорний перець — за смаком.

Покрокова інструкція

  1. Розминаємо виделкою сир, вичавлюємо в нього часник. На тертушці подрібнюємо огірок. Перед цим необхідно спробувати, чи не гірчить його шкірка. Якщо так, видаляємо її.
  2. Дрібно січемо зелень, кидаємо в сирну масу, перемішуємо.
  3. Додаємо сметану, майонез, перець. Ретельно вимішуємо, пробуємо начинку на сіль.
  4. На дошці (столі) розстеляємо лист лаваша, викладаємо на нього сирну масу, акуратно розподіляючи її ложкою. З одного поздовжнього боку залишаємо вільними 2–3 см листа, з іншого — 5–7 см.
  5. Починаємо згортати рулет звідти, де залишили 2–3 см незаповненого начинкою простору. Під час скручування злегка притискаємо лаваш, але намагаємося його не порвати. Сформований рулет можна порційно порізати та їсти одразу. Але якщо ви на деякий час поставите страву в холодильник, вона, настоявшись, стане соковитішою.

 Як зробити рулет з лаваша із червоною рибою

rulety-z-lavashiv-podarunok-kavkazkoyi-kuhni3

Прості прісні коржі також відмінно поєднуються з таким делікатесним продуктом, як червона риба. Водночас виходить вишукана страва, яку можна сміливо подавати на урочистих заходах.

Інгредієнти

Для цих рулетів беремо:

  • слабосолону рибу (філе горбуші, лосося, сьомги) — 200 г;
  • тонкий лаваш — 2 листи;
  • кріп — половину пучка;
  • плавлений м’який сир — 200 г.

Щоб зробити цю страву, вам знадобиться 5–7 хвилин. Однак врахуйте, що після приготування рулет з лаваша та червоної риби мінімум на 1 годину потрібно помістити в холодильник. У крайньому разі страва має хоча б 20 хвилин постояти в морозилці.

Покрокова інструкція

  1. Дрібно січемо кріп, перемішуємо з м’яким плавленим сиром. Останній можна замінити сирною вершковою масою, майонезом.
  2. Кладемо коржі один на одного. Використовуємо два лаваші, щоб тонке тісто не порвалося й начинка не просочилася. Але якщо корж щільний, то другий не знадобиться.
  3. Верхній лаваш змащуємо сирно-кроповою масою по всій поверхні, крім 2 см з кожного поздовжнього боку.
  4. Зверху рівномірно викладаємо шматочки риби. Щільно згортаємо рулет. Обмотуємо його харчовою плівкою. Кладемо рулет в холодильник на 1 годину. Холодну страву звільняємо від плівки, ріжемо на порції та готуємося отримувати задоволення!

Гарячі закусочні рулети з лаваша із м’ясом і сиром

rulety-z-lavashiv-podarunok-kavkazkoyi-kuhni4

М’ясні рулетики смакують як закуска, але їх можна подавати й як самостійну страву. Приготування такої їжі забере десь годину, зате куштувати її можна одразу, давши лише трохи охолонути.

Інгредієнти

  • лаваш — 2 листи;
  • цибуля — 1 шт.;
  • морква — 1 шт.;
  • фарш (свинячий, курячий) — 300 г;
  • сметана, майонез — по 2 ст. л.;
  • сир твердий — 100 г;
  • сіль, перець мелений — за смаком;
  • олія рослинна — 1–2 ст. л.

Покрокова інструкція

  1. Чистимо цибулю та моркву. Першу ріжемо кубиками, другу подрібнюємо на тертушці з великими отворами.
  2. Розігріваємо сковороду з олією, викладаємо на неї підготовлені овочі та фарш. Смажимо на середньому вогні приблизно 7 хвилин. Перед готовністю додаємо сіль, перець. Поки начинка смажиться, вмикаємо духовку. Її необхідно розігріти до 180º С.
  3. Кладемо один лист лаваша на інший, тремо сир, рівномірно розподіляємо його по верхньому лавашу, залишаючи порожніми краї.
  4. Зверху викладаємо трохи остиглого фаршу. Розрівнюємо.
  5. Сметану з’єднуємо з майонезом, ¾ соусу змащуємо фарш зверху. Формуємо рулет.
  6. На деко (його можна трохи змастити будь-яким жиром) викладаємо лаваш. Намащуємо його сметанно-майонезним соусом, що залишився, ставимо в гарячу духовку на 20 хвилин. Підрум’янену страву трохи охолоджуємо, ділимо на порції та беремося до дегустації.

Сосиски в лаваші

rulety-z-lavashiv-podarunok-kavkazkoyi-kuhni5

Якщо ви не знали, як зробити рулет з лаваша, який сподобається не тільки дорослим, але й дітям, зверніть увагу на даний рецепт. Для приготування такої страви знадобиться 15–25 хвилин. У результаті у вас буде повноцінний сніданок або ситний перекус.

Інгредієнти

Набір продуктів простий і доступний. Вам знадобляться:

  • сосиски — 4 шт. стандартної довжини;
  • лаваш — 2 шт.;
  • тостовий сир — 8 скибочок;
  • олія для смаження.

Покрокова інструкція

  1. Знімаємо з сосисок оболонку. Робимо на поверхні кожного ковбасного виробу неглибокі поперечні надрізи. Викладаємо сосиски на розігріту сковороду — їх необхідно підрум’янити з обох боків, що забере максимум 5 хвилин.
  2. Кожен лаваш розрізаємо на дві частини так, щоб ширина смуг дорівнювала довжині сосиски.
  3. На початку кожної смужки кладемо по дві скибочки сиру, зверху — ковбасний виріб. Формуємо рулети.
  4. Знову розігріваємо сковороду й обсмажуємо кожен рулет так, щоб на ньому утворилася апетитна золотава скоринка.

Простий, але дуже смачний бананово-шоколадний рулет


rulety-z-lavashiv-podarunok-kavkazkoyi-kuhni6

Лаваш може стати основою і для … десерту. Пропонуємо вашій увазі рецепт солодкого рулету, приготування якого забере 5–15 хвилин.

Інгредієнти

Вам знадобляться:

  • банан — 1 шт.;
  • паста типу «Нутелла» — 100 г;
  • лаваш — 1 лист.

Покрокова інструкція

  1. Розгортаємо лаваш, рясно змащуємо його пастою, залишаючи невеликі вільні простори по краях.
  2. З одного боку викладаємо банан, щільно скручуємо лист — страва готова! До слова, її можна вдосконалити — запекти в духовці або обсмажити на сковороді до хрусткої скоринки.

Смачного!

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини