Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:18:52

П'ять корисних для здоров'я властивостей часнику

04.10.2020   18:15Агенцiя

Часник – це обов’язковий інгредієнт величезної кількості страв. Він додає аромату та гостроти, допомагаючи зробити звичайну страву пікантною й апетитною. Однак, популярним його зробило не лише це, а і ряд корисних для здоров’я властивостей

Ось 5 причин почати вживати часник, якщо ви цього ще не робите:

Часник – це джерело поживних речовин. Один сирий зубчик часнику містить приблизно 14 калорій, 0,57 грама білка і приблизно 3 грами вуглеводів (для порівняння одна скибочка білого хліба має 34 грами вуглеводів). Крім того, часник містить вітамін С, селен, марганець та залізо. Звісно, з одного зубчика  часнику ви не одержите стільки поживних речовин, скільки, приміром, з тарілки салату. Та не варто починати одразу вживати багато часнику, одного-двох зубчиків на день буде цілком достатньо.

Часник допомагає зміцнити імунітет. Часник містить сполуки, що звуться аліцин та аліназа. Саме вони допомагають часнику зміцнювати імунну систему. Огляд, опублікований в 2015 році у журналі Immunology, показав, що часник стимулює такі імунні клітини, як макрофаги, лімфоцити та природні кілери. Також він допомагає запобігти застудам за допомогою своїх протимікробних та противірусних властивостей. Однак, фахівці зазначають, що доказів того, що сам лише часник може допомогти уникнути інфекцій, немає. Тому навіть якщо ви його вживаєте, потрібно регулярно мити руки і не торкатись зайвий раз обличчя.

Часник зменшує ризик розвитку деяких форм раку. Часник – це джерело фітохімікатів, які захищають клітини від пошкоджень. Це допомагає зменшити імовірність розвитку раку. Фітохімікати – це сполуки в овочах та фруктах, які пов’язують зі зниженням ризику хронічних захворювань. Існує ряд доказів , що фітохімічні сполуки, які містяться в часнику, можуть мати протираковий ефект. Зокрема, вони можуть допомогти зменшити імовірність раку шлунка та колоректального раку. Однак, для підтвердження цієї думки не вистачає великих досліджень, проведених на людях.

Часник покращує здоров’я серця. Дослідження 2019 року, опубліковане в журналі Experimental and Therapeutic Medicine, показало, що споживання двох капсул екстракту часнику на день протягом двох місяців може знизити артеріальний тиск і зменшити ригідність артерій у людей з гіпертонією. Крім того, у звіті 2013 року висловлюється припущення, що часник може зменшити вміст ліпідів у крові, а це означає зниження рівня холестерину, що також корисно для серця.

Часник допомагає збільшити витривалість. Ще у Давній Греції спортсмени їли часник, щоб поліпшити свої результати. Річ у тім, що часник виділяє оксид азоту, сполуку, яка розслаблює судини та знижує кров’яний тиск. Ця сполука часто виділяється під час бігу, щоб забезпечити більше кисню м’язам, які інтенсивно працюють. Втім, більшість досліджень, які це підтверджують, були проведені на тваринах, таких як миші та щурі. Для остаточних висновків щодо збільшення витривалості у людей доказів поки що бракує.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини