27 серпня - День сала
Як ви думаєте, які страви української національної кухні є найбільш відомими? Швидше за все, борщ з пампушками, горілка і, звичайно, сало. Про цей продукт ходить величезна кількість забавних історій, які в більшості своїй пов'язані саме з українцями. І тільки в цій країні щороку 27 серпня святкується День сала.
календар
Як його можна відзначити? Звичайно, приготувати що-небудь виключно смачне. Наприклад, обсмажений хліб з часником і свинячим салом, запечена з салом картопля, м'ясні рулети або вареники з начинкою з яловичої печінки і обсмаженого до хрускоту сала. Зачаровують назви, чи не так?
Крім того, допитливим туристам і місцевим жителям варто в цей день відвідати ресторан-музей, розташований у Львові, який носить назву «Сало». Тут ви не тільки зможете поласувати вишуканими стравами, а й познайомитися з історією сала, помилуватися на зліплені з нього скульптури і численні картини, що зображують даний продукт.
Завжди вважалося, що українці - це народ, який їсть сало щодня і у величезних кількостях. Однак проведений в Європі чотири роки тому опитування показало, що це всього лише міф. Українські громадяни виявилися тільки на тринадцятому місці в списку вживають сало країн, так як з'ясувалося, що найбільш популярним у них є куряче м'ясо, а не свинина. Якщо ви коли-небудь будете подорожувати по Україні, обов'язково спробуйте місцевий делікатес - цукерки під назвою «Сало в шоколаді». Звучить оригінально, але у приїжджих вони користуються великою популярністю.
До речі, є сало в сирому і смаженому вигляді не рекомендується, тому найбільш часто вживаними є такі його види, як: шпик (солоно-копчене), бекон (солоне з м'ясними прошарками) і смалець (топлене). Хоча обсмажене дрібно нарізане сало під назвою шкварки також любимо багатьма нашими співвітчизниками. Цікаво, що смак свинячого сала безпосередньо залежить від того, яким був раціон харчування свиней.
У приватних господарствах їх зазвичай годують буряком, картоплею, жолудями, кашами та тим, що не доїли самі господарі. Саме тому сало домашнього приготування відрізняється насиченим смаком і приємним ароматом. А ось у свиней, вирощених на кормах з хімічними добавками, воно буває прісним і несмачним. Для ідеального засолу досвідчені господині зазвичай відбирають шматки товщиною від 2,5 до 5 см, а більш тонкі і товсті використовують для приготування інших страв.
Ще один цікавий факт: саме в Україні в місті Луцьк у 2011 році виготовили величезний футбольний м'яч, на створення якого витратили майже 600 кг сала. Його зібрали з 34 секцій, кожна з яких представляла собою шматок сала вагою 17 кг, пошили міцними нитками і помістили в центрі найбільшого парку. Це творіння стало своєрідним символом фестивалю «З любов'ю до сала», який в той час проводився в місті. І, природно, воно потрапило в «Книгу рекордів України».
Учасники заходу також читали вірші, присвячені салу, і змагалися в швидкості його поїдання. А співробітники Хмельницької електростанції привезли на свято зменшену копію свого підприємства, також споруджену з сала. Мотивувалося це тим, що для ремонту насосів вони завжди використовують смалець. Дотримуючись їх логікою, такі на черзі - любителі лижного виду спорту. Ймовірно, вони повинні змайструвати лижі з сала, адже до появи сучасних паст воно завжди використовувалося для їх змащення.
Якщо і ви є шанувальником даного продукту, то вам обов'язково потрібно потрапити на День сала в Україні і спробувати приготовані місцевими фермерами шпик і бекон, а також національні українські страви, про які ми говорили на початку.
Останні новини Чернігівщини
«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50
19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».
Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39
Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.
Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30
Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.
Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13
Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44
Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.