Смачні рецепти вихідного дня: оладки з цукіні
У розпал літа страви з овочів і фруктів становлять основу нашого раціону. Також у цей період кулінарні шедеври зі свіжих і термічно оброблених дарів природи стають хітами багатьох ресторанних меню. Пропонуємо приготувати нескладні, але дуже смачні овочеві оладки: цукіні — головний «герой» цієї добірки рецептів.
Не тільки смачний і корисний
Чи знаєте ви, чим відрізняється згаданий овоч від більш поширеного і звичного кабачка? Помиляються ті, хто вважають, що лише кольором і формою.
У цукіні більш тонка шкірка, яку для приготування різноманітних страв можна не видаляти. У темно-зеленому плоді менше рідини, ніж у його салатовому «побратимі». Це скорочує кулінарний процес, оскільки, готуючи кабачки, доводиться чекати, поки з них вийде зайва волога.
Дивно, але факт: у цукіні менше калорій, ніж у їхніх «родичів» салатового кольору, а вітаміну С значно більше. Ще один плюс темно-зелених овочів — у них дрібне, практично непомітне, насіння, яке не потрібно видаляти. З кабачками ж (особливо переспілими або пізніми) у цьому плані доводиться повозитися.
Із цукіні можна приготувати безліч смачних і корисних  страв. Багато з них підійдуть вегетаріанцям і тим, хто намагається  правильно харчуватися.
Сирні оладки з цукіні
Поєднання пікантної вершкової ніжності з овочевою м’якоттю настільки вдале, що не потребує особливих кухарських хитрощів. Тому приготувати чудові оладки з цукіні з сиром зможе навіть кулінар-початківець.
Отже, перед вами базова покрокова інструкція. Такі оладки з цукіні готують швидко і просто. Водночас така страва здатна прикрасити не тільки домашній стіл, але й ресторанне меню. Одна з головних фішок сирних оладок із цукіні — екстравагантна подача.
Інгредієнти
- 300 г цукіні;
 - 100 г моцарели або твердого витриманого сиру типу жовтого чедер або пармезану;
 - 70 г пшеничного борошна вищого ґатунку (половину можна замінити цільнозерновим або рисовим);
 - рослинна олія для смаження;
 - 1 велике куряче яйце або 2 дрібних;
 - кілька гілочок свіжої м’яти;
 - свіжа зелень — петрушка, кріп, базилік, кінза;
 - 3 ч. л. червоної ікри;
 - жирна сметана;
 - сіль, чорний перець — за смаком.
 
Кількість порцій — 3.
Час приготування — 30 хвилин.
Покрокова інструкція
- Ретельно миємо цукіні, видаляємо ніжку. Натираємо овоч на крупній тертці (у жодному разі не на дрібній — буде каша!), солимо, залишаємо на 10 хвилин.
 - Хоча цукіні і менш водянисті, ніж кабачки, все ж видаляємо рідину з подрібненої маси.
 - Додаємо в основу оладок яйця, борошно, сіль і перець, ретельно вимішуємо.
 - Вводимо в овочеву масу натертий на дрібній тертці сир. Перемішуємо всі інгредієнти.

 
- Зелень рубаємо ножем, з’єднуємо з тістом.
 - На сковороді з товстим дном добре розігріваємо достатню кількість рослинного масла.
 - Смажимо оладки, викладаючи сирно-овочеву масу ложкою на сковорідку. Якщо кулінарні вироби з цукіні погано перевертаються і розпадаються, додаємо в тісто трохи борошна.
 - Подаємо страву, прикрасивши її гілочками свіжої зелені, червоною ікрою і сметаною.
 
Лайфхак: професійні кухарі іноді ставлять оладки на 5 хвилин у духовку, розігріту до 180 °C. Так ця страва стає ще ніжнішою.
За вищевикладеним рецептом готують і млинці з цукіні з сиром фета. Останній можна замінити на кисломолочний сир, рікоту. Експериментуючи з різними видами сиру, особливу увагу звертайте на кількість використовуваної солі і консистенцію тіста — воно не має бути занадто рідким.
Млинці з цукіні пісні
Багато господинь не вірять, що цю страву можна приготувати без яєць. Ми готові розвіяти цей стереотип! Адже, погодьтеся, було б несправедливо, якби вегетаріанці не могли потішити себе такою смачною літньою їжею.
Приготування пісних оладок із цукіні передбачає використання горохової муки. Щоб її зробити, подрібніть сушений горох або нут у кавомолці. Згадане борошно можна замінити рисовим, але в такому разі смак страви буде іншим.
Інгредієнти
- 3 середніх молодих цукіні;
 - 2 ріпчасті цибулини;
 - рослинна олія;
 - сіль, перець — за смаком;
 - 4 ст. л. (без гірки) горохової муки;
 - приблизно150 г пшеничного борошна;
 - 2 зубчики часнику;
 - сметана, зелень і мелена паприка, щоб зробити соус.
 
Кількість порцій — 4.
Час приготування — 35 хвилин.
Покрокова інструкція
- Щоб зробити пісні оладки з кабачків (цукіні), передусім миємо, натираємо, солимо основу страви, залишаємо хвилин на 10, щоб з подрібненої маси виділився сік.
 - Ретельно віджимаємо зайву рідину.
 - Чистимо і нарізаємо півкільцями цибулю. Смажимо її на сковороді до золотистого кольору. Для яскравості смаку в овочеву масу можна ввести дрібку цукру і мускатного горіха.
 - Третину цибулі і пропущений через прес часник додаємо до подрібнених цукіні, всипаємо борошно, сіль і перець.
 - Залишаємо тісто на 10 хвилин і переходимо до приготування соусу. Подрібнюємо зелень, змішуємо її зі сметаною, паприкою. На бажання в соус можна додати трохи свіжого або гранульованого часнику.
 - На сковороді з рослинною олією обсмажуємо оладки до рум’яності, подаємо зі смаженою цибулею і сметанним соусом.
 
Як приготувати млинці з цукіні з м’ясом
Було б несправедливо залишити без рецепта і тих, хто не уявляє свій раціон без м’яса. Пропонуємо покрокову інструкцію, дотримуючись якої ви приготуєте страву, здатну прикрасити навіть святковий стіл.
Також м’ясні оладки з цукіні можуть стати основою для закусочного торта. Для цього потрібно промазати готові вироби сметаною або майонезом, додати скибочки помідора і свіжу зелень.
Отже, робимо оладки з цукіні з фаршем із курки або індички. М’ясо рекомендуємо купувати в торгових центрах мережі METRO і готувати фарш самостійно за допомогою блендера або м’ясорубки.
Інгредієнти
- 300 г фаршу з курячої грудки, індичого філе або стегенець (оладки вийдуть смачнішими, якщо ви змішаєте різне м’ясо);
 - 2 середніх цукіні;
 - 100 г твердого сиру з пікантним смаком;
 - 2 цибулини;
 - 150 мл нежирного молока;
 - 200 г пшеничного борошна;
 - 1 яйце;
 - ½ ч. л. розпушувача;
 - сіль, перець — за смаком;
 - соняшникова олія для смаження.
 
Кількість порцій — 5.
Час приготування — 45 хвилин.

Покрокова інструкція
- Щоб зробити пісні оладки з кабачків (цукіні), передусім миємо, натираємо, солимо основу страви, залишаємо хвилин на 10, щоб з подрібненої маси виділився сік.
 - Ретельно віджимаємо зайву рідину.
 - Чистимо і нарізаємо півкільцями цибулю. Смажимо її на сковороді до золотистого кольору. Для яскравості смаку в овочеву масу можна ввести дрібку цукру і мускатного горіха.
 - Третину цибулі і пропущений через прес часник додаємо до подрібнених цукіні, всипаємо борошно, сіль і перець.
 - Залишаємо тісто на 10 хвилин і переходимо до приготування соусу. Подрібнюємо зелень, змішуємо її зі сметаною, паприкою. На бажання в соус можна додати трохи свіжого або гранульованого часнику.
 - На сковороді з рослинною олією обсмажуємо оладки до рум’яності, подаємо зі смаженою цибулею і сметанним соусом.
 
Як приготувати млинці з цукіні з м’ясом
Було б несправедливо залишити без рецепта і тих, хто не уявляє свій раціон без м’яса. Пропонуємо покрокову інструкцію, дотримуючись якої ви приготуєте страву, здатну прикрасити навіть святковий стіл.
Також м’ясні оладки з цукіні можуть стати основою для закусочного торта. Для цього потрібно промазати готові вироби сметаною або майонезом, додати скибочки помідора і свіжу зелень.
Отже, робимо оладки з цукіні з фаршем із курки або індички. М’ясо рекомендуємо купувати в торгових центрах мережі METRO і готувати фарш самостійно за допомогою блендера або м’ясорубки.
Інгредієнти
- 300 г фаршу з курячої грудки, індичого філе або стегенець (оладки вийдуть смачнішими, якщо ви змішаєте різне м’ясо);
 - 2 середніх цукіні;
 - 100 г твердого сиру з пікантним смаком;
 - 2 цибулини;
 - 150 мл нежирного молока;
 - 200 г пшеничного борошна;
 - 1 яйце;
 - ½ ч. л. розпушувача;
 - сіль, перець — за смаком;
 - соняшникова олія для смаження.
 
Кількість порцій — 5.
Час приготування — 45 хвилин.
Покрокова інструкція
- Максимально подрібнюємо цибулю, обсмажуємо з фаршем на сковороді з мінімальною кількістю рослинної олії. Перекладаємо суміш у миску, даємо охолонути.
 - Тремо цукіні, одразу ж вливаємо в овочеву масу молоко, додаємо яйце, сіль, перець, перемішуємо.
 - З’єднуємо майбутнє тісто з борошном і розпушувачем.
 - Додаємо в овочеву основу обсмажений з цибулею фарш і натертий на дрібній тертці сир. Консистенція тіста виходить досить рідкою, так що на бажання можна в нього додати трохи борошна.
 - На розпеченій сковороді з олією смажимо круглі оладки.
 - Подаємо страву зі сметаною або томатним соусом. Чудовим доповненням до м’ясних оладок із цукіні буде салат із руколи або латуку з помідорами і огірками.
 
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
Патрульні оперативно затримали чоловіка, ймовірно, причетного до хуліганства 16:42
Сьогодні опівночі на лінію 102 надійшло повідомлення про те, що біля одного з магазинів на проспекті Миру чоловік із ножем кидається на людей. На місце одразу направили екіпаж патрульних.
Пошкодження майна в громадському транспорті: звернення до пасажирів 16:09
Шановні громадяни — користувачі громадського транспорту!
Осінній марафон олімпіадних змагань на Чернігівщині 15:48
Осінь на Чернігівщині традиційно щедра не лише на барви, а й на здобутки юних інтелектуалів. Перші дні листопада 2025 року об’єднали сотні талановитих, допитливих і цілеспрямованих здобувачів освіти області на І етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з біології, французької мови та інформатики – предметів, які поєднують логіку, креативність, аналітику й натхнення до пізнання.
Про створення системи державного нагляду за актами органів місцевого самоврядування – на Конгресових слуханнях 15:31
Понад 1700 учасників доєдналися вчора до Конгресових слухань. Чернігівщина – онлайн.
Чернігівські поліцейські спільно з СБУ перекрили канал незаконного поширення психотропних речовин 14:23
Правоохоронці викрили 36-річного жителя Чернігова, який займався розповсюдженням особливо небезпечних психотропних речовин. Зловмисника затримано, йому загрожує до 12 років позбавлення волі.