Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:55:48

15 невибагливих рослин для саду – "посадив і забув"

05.07.2020   17:19Агенцiя

Красиві квіти, високі дерева та пишні кущі подобаються не лише затятим садівникам. Завжди приємно пройтися по квітучій і доглянутій ділянці. На жаль, на прополювання, затінення, поливання і вкривання на зиму витрачається багато сил і часу. Міським жителям така розкіш не по кишені.

Ділимося порадами ландшафтного дизайнера, як обрати рослини, прості у догляді. А в бонусі очікуйте на насадження, які дуже примхливі.

1. Хоста

 

Хоста добре розростається і чудесно почувається в тіні. Затіненою ділянкою вважається місце, куди сонячні промені світять менш як три години на день. Комбінуйте різні сорти хости і вибирайте незвичайні забарвлення: яскраві листя ідеально прикрашають клумбу.

2. Астильба

У астильби є одна особливість: її кореневище поступово наростає вгору, при цьому його нижня частина з часом відмирає. Вона ефектно виглядає в поєднанні з іншими тіньовими рослинами, але може промерзати в особливо холодні зими.

3. Бруннера великолиста

Бруннера любить тінь і вологу, тому, якщо посадити її під деревами або у віддаленому кутку саду, рости буде зі страшною швидкістю. Землю довкола рослини не треба розрихлювати: кореневище розташовується близько до поверхні ґрунту.

 

4. Бадан

Це рослина однаково добре почувається як в тіні, так і на сонці, майже не вимагає поливу: бадан, навпаки погано переносить занадто велику вологість.

5. Ехінацея

Ехінацея — яскрава, невибаглива рослина, яке зацвіте в середині літа і буде тішити вас до кінця вересня. Квітка росте майже на будь-якому ґрунті й дуже любить сонце, а ще чудесно дивиться виглядає в букетах.

6. Горлянка повзуча

Назва рослини скаже сама за себе: вона розповзається дуже швидко, іноді навіть занадто. Щоб зупинити підкорення вашого саду, навколо горлянки повзучої можна викласти камені або насипати гальку.

7. Пушняк

Охайний і яскравий пушняк цвіте всю осінь, майже до самих холодів. Рослина добре переносить морози, і за 2-3 роки невелика квітка розростається до великого куща.

8. Цибулеві рослини

Цибулеві рослини часто вимерзають взимку. Тому вкінці осені садівники викопують цибулини калл, бегоній і зберігають їх в підвалі або іншому прохолодному приміщенні. Якщо у вашій кліматичній зоні зими холодні, а ви не хочете морочитися з викопуванням, вибирайте невибагливі цибулинні: тюльпани, нарциси.

9. Очиток

Очиток — посухостійка рослина, яка добре почувається як на сонці, так і в півтіні, практично на будь-якому ґрунті: від кам’янистого до піщаного. Догляд, який йому потрібен, — періодичний полив і прополювання. Після завершення цвітіння, треба зрізати сухі квітконоси, інакше очиток буде виглядати неохайно.

10. Барвінок

Барвінок чудово переносить посуху, але при помірному поливі буде почуватися краще. Цвіте ця рослина в травні-червні. Якщо у вашому регіоні сильні морози, вибирайте барвінок трав’янистий: він добре переносить холод. Садівники радять садити його подалі від газону, тому що розростається він швидко і потужно.

11. Вербозілля лучне

Вербозілля — невибаглива рослина, яка відрізняється високою стійкістю і до хвороб, і до шкідників. Розростаючись, здатна утворити густий яскравий килим, який буде красиво обрамляти клумбу. Також рослину висаджують в кашпо для створення незвичайних композицій.

12. Волошка синя

Завдяки добре розвиненій кореневій системі волошка добре росте на будь-якому ґрунті й здатна переносити перепади погоди: сильний вітер, пекуче сонце і високу вологість. Рослина цвіте в травні-липні та використовується як ліки.

13. Лаконос ягідний

Дуже ефектна рослина, але поводиться як бур’ян: їй не страшні хвороби і засуха. Лаконос поширюється настільки активно, чого багато садівників його не люблять. Підмерзання стається тільки в суворі зими або після морозів без снігу.

14. Фіалка садова

Фіалка (братики) дає рясний самосів, стійка до заморозків, не вимагає щедрого поливу. У несприятливих умовах рослина може обміліти і припинити цвісти, але при регулярному зволоженні ґрунту тішить око яскравими квітами.

15. Трави, прянощі, спеції: салат, петрушка, чебрець

Не тільки красиві, але також смачні та корисні пряні трави й спеції, які легко можна виростити на городі. З невибагливих прянощів популярні чебрець, розмарин, кінза, материнка, м’ята. Також викохати можна салати і зелень: петрушку, кріп, цибулю.

Бонус: рослини, які потребують особливої ​​уваги

Красива і ароматна лаванда не пристосована до нашого різко континентального клімату: взимку вона вимерзає, навесні вимокає. Якщо душа все ж просить фіолетового кущика, вибирайте лаванду вузьколисту: це найбільш придатний сорт для вирощування в наших широтах.

Улюблена садівниками екзотична кніпхофія в середніх широтах вимерзає: рослина родом з Африканського континенту холодних зим не витримує. Також згубні для весняні заморозки, які часто повертаються. Крім того, у нас кніпхофія цвіте не так рясно, випускаючи звично по 2-3 квітконоси.

джерело

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини