Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:39:55

30 квітня - День прикордонника

30.04.2020   08:29Агенцiя

Професійне свято День прикордонника України відзначається наприкінці квітня. Нова дата встановлена у 2018 році.

календар

календар

З того часу, як на нашій планеті стали виникати ті чи інші держави, проявилася гостра необхідність у захисті та охороні їх кордонів і територій. Жодній з держав ще ніколи не вдавалося зберегти свою ідентичність, не приділяючи особливої уваги цілісності тієї лінії, яка, нехай і умовно, але відокремлює одне соціальне суспільство від іншого - кордону.

У нашій історії до цієї теми надається величезне значення. Прикордонник - один з перших, хто стоїть на шляху до збереження спокою, благополуччя та цілісності нашого суспільства. Їх подвигам і самовідданості присвячено не мало публікацій. Про їх героїзм і кмітливість ходять справжні легенди. У цих легендах зберігається вагома частка правди, яка просто взята з життя, їх буднів, історії, традицій і фактів, що мають місце бути.

Професійне свято прикордонника в багатьох країнах колишнього соц-табору, до яких належить Україна і Білорусія, Киргизія і Таджикистан, за даними проекту DilovaMova.com, відзначається 28-го травня. Ця дата присвячена до дня виходу Декрета Раднаркому в далекому постреволюційному 1918-му році, коли була заснована Прикордонна охорона РРФСР і створено Головне управління державної прикордонної охорони нового соціалистичного суспільства, окреслив на геополітичній карті тих років одне з найпотужніших і найбільших держав у світі - СРСР. Це була гігантська держава-їмперія, що зайняла в наслідку одну шосту частину суші. На охорону її кордонів було поставлено колосальну кількість зусиль.

Історія не стоїть на місці і виконавши свою роль у розвитку сучасного суспільства, ця держава пішла, передавши своїм нащадкам свою спадщину, досвід та методи, випробувані часом і практикою.
Специфіка та напрацювання, сучасні технології і мудрий підхід, аж до цього часу дозволяють нашим прикордонникам на належному рівні підтримувати цілісність і суверенність державних кордонів, всіх ділянок та територій.

В Україні День прикордонника закріплений Указом Президента нашої незалежної України № 308, датованим 25-м травня 1992-го року, а пізніше Указом Президента України № 431/2003 від 21-го травня 2003 го року. З 2018 року, згідно з Указом Преидента України №111/2018 від 27 квітня 2018 року "Про День прикордонника України", з метою вшанування мужності та героїзму захисників державного кордону України, враховуючи внесок прикордонників у боротьбу за незалежність України, професійне свято - День прикордонника України тепер відзначають щороку 30 квітня.

«Ключовим оплотом і елементом нашої незалежності є український суверенітет над українською землею. Кордон має бути надійно захищений», - наголосив Президент під час виступу у Відділі прикордонної служби «Кодима», який відвідав у день 100-річчя прикордонної служби України в ході робочої поїздки до Одеської області 27 квітня 2018 року.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини