Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:30:05

На краще: 11 звичок, з яких варто розпочати новий робочий рік

29.12.2019   17:40Агенцiя

Звичка – друга натура. Від них залежить наша продуктивність, а отже і успішність. Сформувати деякі звички досить просто, і це дає цінний ресурс. Які саме невеликі кроки варто зробити вже 2 січня?

Проводити ревізію

Усього оточення. Звичка щовечора прибирати робочий стіл і не захаращувати його документами, чашками, обгортками допомагає наводити лад і в думках. Вибірковість у спілкуванні формує середовище, в якому критична маса людей надихає та підтримує. Звичка регулярно аналізувати свої цілі на предмет значущості, відділяти свої власні від нав’язаних скеровує та дозволяє інвестувати зусилля саме в те, що має цінність для вас особисто.

Фіксувати плани

Така звичка допомагає більш чітко сформулювати мету – а це вже гарний початок. Не варто покладатися навіть на феноменальну пам’ять: якщо тримати в голові всі ідеї, плани, інсайти, по-перше, частина з них просто забудеться. По-друге – це провокує ментальне перевантаження, відчуття тривоги та «фантомного дедлайну», коли постійно здається, що щось забув чи не встиг. Важливо записувати не тільки робочі, а й особисті плани.

Обмежити пожирачів часу

Йдеться не тільки про соціальні мережі, які професійно щоденно виманюють наш час. У кожного свій персональний набір хронофагів, і їх корисно виокремити. Скільки часу хронічні перфекціоністи витрачають на доопрацювання завдань, які цього не потребують? А скільки – на «манюсінькі» прохання колег, які вихором вриваються в робочі графіки? Чи багато часу вдалося б зекономити, якщо автоматизувати частину своєї роботи? Або просто підвищити її ефективність за допомогою навчання додатковим навичкам?

Робити гаджет-детокси

Дослідження знаходять зв’язки між надмірним захопленням гаджетами та якістю сну, самопочуттям, стресами, тривожністю, самооцінкою й навіть самотністю. Якщо смартфон – це перше, за що хапаєшся вранці, та останнє – перед сном. Якщо з «великого інтернету» в ноутбуці відволікаєшся хіба що на «маленький інтернетик» у телефоні. Якщо вирішив пройтися, з’їсти ланч, випити кави – і не пам’ятаєш, де взагалі був, бо просидів у віртуалі…  Корисно планувати розвантаження. Мінімім – відкласти телефон, коли спілкуєшся з людьми. Рівень для просунутих – вихідні без гаджетів.

Присвячувати час «нічогонеробленню»

Проривні ідеї не люблять тулитися в забитій справами голові. Їм потрібний простір. Це вкрай важливо з огляду на те, як змінюється світ, зокрема ринок праці. Працювати щодня, напружено і без перерв можуть роботи, і люди ніколи не переграють їх на цьому фронті. А от креативність – це наша суперсила. На розвиток якої необхідний ресурс, час, вільний від щоденної рутини, коли все терміново і надважливо. Плануйте час, коли можете перезавантажитися в тиші, поспілкуватися на відсторонені теми, зайнятися фізичною активністю.

Вчитися в потоці

Довготривалі програми навчання цінні, але не завжди доступні й актуальні. Звичка вчитися постійно в потоці – набагато корисніша. Бліц-навчання протягом життя в тренді. Обирайте короткі інтерактивні форми: онлайн-лекції, аудіокниги, подкасти, тематичні групи та підписки на лідерів думок у соцмережах, книги та «саммері» (короткі висновки) з них, оперативний, але регулярний обмін знаннями з колегами – все в скарбничку досвіду.

Фокусуватися

Немає сенсу писати довжелезні переліки і намагатися встигнути все – нічого, крім розчарування, не отримаєте. Зазвичай радять визначати як пріоритет одну головну мету, «справу дня», і три – важливих, але не таких тривалих та складних завдання.

Планувати час на непередбачуване

Форс-мажори стаються частіше, ніж здається, просто масштаби різні. Колега, який попросив терміново допомогти йому з проектом. Кур’єр, який переплутав час доставки. Неймовірно цікаве відео в стрічці, переглянути яке треба терміново, і нехай весь світ почекає – все вривається у ваш ідеальний план. Отже, планувати час за незаплановане є сенс заздалегідь (приблизно 25% часу). Простий спосіб фокусуватися на важливих завданнях, які не потребують термінового виконання – знову-таки, просто записувати їх і виконувати пізніше, у визначений для цього час. І завжди мати план Б, щоб не витрачати час на хаотичний пошук запасних варіантів дій, коли щось пішло не так.

Влаштовувати дні для «хвостів»

Або хочі б години. У кожного з нас є справи, до яких просто не доходять руки. Вони можуть бути пов’язані з розвитком, початком нового цікавого проекту (хоча б думати в цьому напрямку) або завершенням вже існуючого. Час від часу корисно спеціально виокремити час саме на це: розставити крапки та звільнити простір для нових пріоритетів.

Шукати нові форми роботи

Зміна способу виконання завдання може суттєво підвищити ефективність. Наприклад, можна попрацювати стоячи. Або провести переговори під час прогулянки. Або перенести брейнстормінг із переговорки в кав’ярню.

Відзначати розвиток

Іноді прогрес відбувається так повільно та складно, що здається, ніби нічого взагалі не змінюється. Тому дуже важливо фіксувати навіть найменші позитивні зміни – це дає додатковий ресурс мотивації для подальших активних дій.

джерело

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини