Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:50:23

22 грудня - найкоротший день 2019 року в північній півкулі

22.12.2019   10:07Агенцiя

Розрізняють літнє і зимове сонцестояння. У північній півкулі зимове сонцестояння зазвичай припадає на 21–22 грудня і є важливою астрономічною і географічною подією.

Зимове сонцестояння є початком астрономічної зими в північній півкулі. В цей день найменша тривалість світлового дня (наприклад, для Києва 22 грудня вона становитиме лише 8 год 16 с). У північній півкулі в день зимового сонцестояння Сонце підіймається над горизонтом на мінімальну висоту (наприклад, у Києві полуденна висота Сонця в цей день становить близько 16°).

Протягом кількох днів після цього моменту полуденні висоти Сонця в небі і тривалість світлового дня лишаються практично незмінними – звідси й назва «сонцестояння». На південному полюсі в день зимового сонцестояння Сонце взагалі не заходить, на північному – темна полярна ніч.

Незважаючи на те, що день сонцестояння вважається початком астрономічної зими, через кілька днів після цієї події Сонце почне підніматися все вище над горизонтом, а світловий день починає збільшуватися (наприклад, у Києві 1 січня світловий день триватиме вже 8 год 5 хв 38 с).

З точки зору астрономії, день зимового сонцестояння – це день, коли Земля в своєму орбітальному русі проходить точку зимового сонцестояння. А сонцестояння – це, власне, момент проходження вищезгаданої точки на орбіті Землі. У 2019 році зимове сонцестояння відбудеться 22 грудня о 4 год 19 хв за міжнародним скоординованим часом (за київським поясним часом в Україні це буде о 06.19).

У культурі багатьох народів день зимового сонцестояння символізує відродження богів, життя і природи, до нього приурочені багато свят. Стародавні римляни з 17 по 23 грудня шанували бога землеробства – Сатурна. Стародавні германці вважали, що саме в цей день відроджувався Король Дуба, який відігрівав замерзлу землю і давав життя насінню в ґрунті. У Шотландії існувала традиція запускати палаюче колесо, яке символізувало сонцеворот. До запровадження християнства, стародавні слов’яни святкували в цей день «родини сонця», або «народження Коляди» – язичницького сонячного божества.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.