Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 18:53:52

Історії про сендвічі з усього світу

03.11.2019   18:28Агенцiя

3 листопада у США відзначають національний день сендвіча, хоча поступово цей день стає міжнародним, адже бутерброди популярні й улюблені в різних країнах. Практично в кожній є свої традиції та історії, пов'язані з сендвічами.

Факт 1. Графський бутерброд

Перший сендвіч з'явився на світ і отримав свою назву в 18 столітті завдяки англійському лорду Джону Монтегю, у якого був титул четвертого графа міста Сендвіч (він же сандвіч). На честь нього, до речі, названі Південні Сандвічеві острови в Південній Атлантиці, майже біля самої Антарктиди, а ще Сандвічевими островами хотів назвати нинішні Гаваї Джеймс Кук, але назва не прижилася. Джон Монтегю був завзятим картярем, і щоб не відриватися від гри, він просив приготувати йому ситне блюдо - покласти шматок м'яса між двома скибками хліба. Перша письмова згадка слова "сендвіч" з'явилася 24 листопада 1762 в журналі Едварда Гиббонса, англійського письменника та історика.

Факт 2. Для мадам і месьє

У 1910 році в паризьких кафе та бістро з'явилося нове блюдо - крок-месьє. Крок - від французького croquer, хрустіти, а месьє - пан, само собою. Цей вельми витончений бутерброд з двох тостів з шинкою і сиром був вперше згаданий через вісім років в романі Марселя Пруста «У пошуках втраченого часу». Як водиться, месьє прийшов не один - привів із собою крок-мадам: теж сендвіч з шинкою і сиром, але в елегантному "капелюшку" - яєчні.

Факт 3. Солодке життя американських школярів

У Сполучених Штатах Америки щодня з'їдається 300 мільйонів сендвічів - в середньому, один сендвіч в день припадає на кожного американця. Причому, різноманітність цього виду фастфуду в США така велика, що точної кількості найменувань ніхто не знає. Відомо, що найпопулярніший - сендвіч з арахісовим маслом і полуничним джемом. Згідно зі статистикою, кожен американський школяр з'їдає більше 2000 таких бутербродів до моменту закінчення середньої школи.

Факт 4. Матір Божа!

Найдорожчий сендвіч за всю історію був проданий теж, звичайно, в США - в 2004 році на аукціоні за 28 000 доларів! За десять років до цього домогосподарка Дайан Дуйсер з Флориди приготувала звичайний сендвіч з сиром собі на сніданок, але як тільки вона збиралася відкусити шматочок, то побачила на ньому зображення ... Діви Марії. 10 років вона зберігала "святиню" - не могла її ні з'їсти, ні викинути, але сендвіч навіть не запліснявів. Продаючи сендвіч у 2004 році місіс Дуйсер розповідала, що він приніс їй удачу: одного разу вона виграла 70 000 доларів в казино поруч з будинком у Флориді.

Факт 5. Сендвіч здорового італійця

У 2004 році в маленькому містечку на півдні Італії приготували дуже довгий сендвіч - протяжністю 2081 футів (майже 635 метрів)! Для виготовлення булочок потрібно 800 кілограмів борошна і 400 літрів води, а для начинки знадобилося 200 кілограмів салямі! Створювали цей гастрономічний шедевр протягом доби - в результаті він потрапив в Книгу рекордів Гіннеса, як найдовший в світі сендвіч. 

Факт 6. Риба є!

Найпопулярніший сендвіч в Туреччині - балик екмек - придумали який місцеві рибалки. Назва перекладається просто - "риба в хлібі". Місцем народження цього корисного фастфуду стала пристань у Галатського моста в Стамбулі, де був ринок з рибою, виловленої в Босфорі і Мармуровому морі. Скумбрії було так багато, що спритні моряки вирішили тут же смажити філе на грилях і продавати в свіжому хлібі з луком і помідорами. Блюдо так всім сподобалося, що тепер балик екмек готують і в інших країнах світу.

джерело

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини