Смачні рецепти вихідного дня: 10 рецептів глінтвейну з усього світу
Холодними осінніми та зимовими вечорами після прогулянки так приємно зігрітися ароматним пряним глінтвейном, а тим більше, якщо готувати його самому – тоді і кухня наповниться дивовижними ароматами, і тіло зігріється, і душа, як то кажуть, відпочине.

ЩО ТАКЕ ГЛІНТВЕЙН?
Для початку розберемося що ж таке глінтвейн. Історія цього напою так само неймовірна, як і його смак: тільки уявіть, перші рецепти близького до глінтвейну напою були відомі ще в Стародавньому Римі! Тоді вино, яке римляни так поціновували, змішували із прянощами, але не нагрівали (що й не дивно, адже в сонячному Римі такої потреби не було).
Власне, сам глінтвейн – розігріте вино зі спеціями – з’явився в часи середньовіччя в країнах Північної Європи, Британії й Скандинавії. В ті часи у вино низької якості селяни почали додавати різноманітні прянощі – аби хоч якось збагатити напій смаком та ароматом. А в холодні пори року вино ще й розігрівали.
Відтак традиційний напій з розігрітого червоного вина з корицею, кардамоном, гвоздикою і цитрусами став “мандрувати” світом, де в кожній країні до нього додавали щось своє.
ЯК ПРИГОТУВАТИ ГЛІНТВЕЙН В ДОМАШНІХ УМОВАХ: РЕЦЕПТИ
Приготувати глінтвейн в домашніх умовах зовсім нескладно, навіть навпаки – вже сам процес подарує вам неабияке задоволення, ваша кухня наповниться неймовірними ароматами, а отримаєте ви цілу каструлю цього чарівного напою.
1. ПОРТУГАЛЬСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – VINHO QUENTE
ІНГРЕДІЄНТИ:
- ½ 750мл пляшки портвейну
- ½ 750мл пляшки Madeira (вино Мадейра)
- 1 апельсин, нарізаний тонкими слайсами
- 2 палички кориці
- 10 цвяшків гвоздики
ПРИГОТУВАННЯ:
Класичний португальський глінтвейн, або ж Vinho quente (Гаряче вино) немислимий без класичних “національних” португальських вин: портвейну та мадейри.
Портвейн- традиційне солодке “вино з міста Порту”, виробництво якого відбувається виключно в регіоні долини річки Дору в північній Португалії.
Мадейра – спеціальне кріплене вино, що виробляється на однойменному архіпелазі островів Мадейра (автономному регіоні Португалії в Атлантичному океані).
Отож, для приготування португальського глінтвейну, вам знадобиться змішати ½ пляшки портвейну з ½ пляшки мадейри, розігріти суміш у каструлі на невеликому вогні і додати 1 апельсин, нарізаний тонкими слайсами, 2 палички кориці і 10 цвяшків (бруньок) гвоздики.
Такий міцний напій добряче зігріє і розслабить тіло навіть у найлютіший мороз.
2. ФРАНЦУЗЬКИЙ КАВОВИЙ ГЛІНТВЕЙН – VIN CHAUD
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 200 мл червоного сухого вина
- 1 порція кави еспресо
- 1 паличка кориці
- імбир
- 2 дольки апельсину
- 1 ст. л. цукру
- кардамон (за смаком)
- гвоздика (за смаком)
- бадьян (за смаком)
ПРИГОТУВАННЯ:
Le vin chaud – французький глінтвейн, або ж вино по-французьки має безліч рецептів приготування: від традиційного з корицею та грецькими горіхами до глінтвейну з білого вина. Ми ж пропонуємо вам надзвичайно смачний та вишуканий рецепт кавового французького глінтвейну.
Для його приготування вам знадобиться розігріти в каструлі 200 мл червоного сухого вина, додавши 1 порцію кави еспресо, паличку кориці, дві дольки апельсина, дольку кореня імбиря та 1 ст. л. цукру. За смаком можна також додати улюблені спеції – гвоздику, бадьян чи кардамон.
Такий напій подарує не лише насолоду і тепло, а й наповнить кімнати чаруючими ароматами і додасть легкого французького шарму.
3. АНГЛІЙСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН “ЛОНДОНСЬКИЙ ДОК”
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 2 ст. л. темного рому
- 45 мл. сухого червоного вина
- 1 скибочка лимону
- 2 ч. л. цукру
- 1 ч. л. мускатного горіху
- 1 паличка кориці
ПРИГОТУВАННЯ:
Традиційний англійський глінтвейн не обходиться без рому – міцного напою “матросів і соціальних низів”, що виготовляється з цукрової тростини.
“Лондонський Док” традиційно готують у пивному кухлі, хоча підійде і звичайна каструля, що є під рукою. У ємності слід для початку розчинити цукор у невеликій кількості гарячої (але не доведеної до кип’ятіння!) води. Тоді додати спиртні напої – вино та ром, скибочку лимону, паличку кориці і залити все це гарячою водою. Тоді додати 1 ч. л. мускатного горіха і перемішати.
Такий напій перенесе вас у ранньомодерну Англію, епоху піратів і завзятих моряків та наповнить духом свободи та пригод і, звісно, подарує тепло і комфорт.
4. ІСПАНСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – VINO CALIENTE
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 пляшка сухого червоного вина
- 1 клементин нарізаний разом із цедрою (можна замінити мандарином)
- 4 смужки лимонної шкірки
- 2 ст. л. цукру
- 1 паличка кориці
- ½ ванільного стручка
- 1/4 склянки Бренді де Херес (Brandy de Jerez)
- 1 ч. л. мускатного горіху
ПРИГОТУВАННЯ:
Vino caliente, тобто іспанський глінтвейн готують з додаванням суто іспанський інгедієнтів: клементину – гібриду мандарина і апельсина, який вирощують в Іспанії та Brandy de Jerez (Бренді де Херес) – традиційного іспанського алкогольного напою міцністю від 36 до 45 градусів. А для підсилення смаку та аромату в іспанський vino caliente додають стручок ванілі.
Отже, для приготування глінтвейну по-іспанськи необхідно розігріти 1/4 склянки Бренді де Херес з вином та додати порізаний разом із цедрою клементин, 4 смужки лимонної шкірки, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. мускатного горіху, 1 паличку кориці та половинку ванільного стручка. Все це слід перемішати не доводячи до кипіння.
Цей напій не просто зігріє холодними вечорами, а й подарує справжній вибух спокусливих ароматів і смаку.
5. КЛАСИЧНИЙ НІМЕЦЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – GLÜHWEIN
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 пляшка сухого червоного вина
- ¼ склянки цукру (або меду)
- 1 зірочка анісу
- ½ лимона, нарізаного кільцями
- 3 гвоздики
- 3 стручки кардамону
ПРИГОТУВАННЯ:
Власне, саме українське слово глінтвейн якраз-таки походить з німецького Glühwein, тобто glühender Wein – “палюче вино”.
Традиційний німецький Glühwein не повинен містити жодних інших інгредієнтів, окрім “святая святих” цього напою – сухого червоного вина, цукру, цитрусових та спецій. Всі інгредієнти слід змішати у каструлі та варити на невеликому вогні не доводячи до кипіння. За бажання, замість цукру можна додати мед.
Такий класичний варіант приготування цього гарячого напою сподобається усім – він простий і невибагливий, але має насичений смак і добре зігріває в найлютіші морози.
6. ІТАЛІЙСЬКИЙ БІЛИЙ ГЛІНТВЕЙН – VIN BRULÈ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 пляшка білого напівсолодкого вина
- 1 апельсин
- ¼ грейпфруту
- 2 ст. л. цукру
- 1 паличка кориці
- суха гвоздика
- зірочка бадьяну
ПРИГОТУВАННЯ:
Італійці надають перевагу глінтвейну з білого вина з додаванням спецій та цитрусових. Італійський глінтвейн – Vin Brulè – з білого вина готувати дуже просто: вино разом зі спеціями та цукром розігріти на невеликому вогні, додати нарізаний на скибочки 1 апельсин і сік ¼ частини грейпфруту. Все це перемішати та розлити у чашки.
Білий глінтвейн по-італійськи не лише ароматний та дуже смачний, а й досить незвичний на вигляд завдяки своєму сонячному кольору. А ще такий напій досить солодкий і сподобається представницям прекрасної половини людства.
7. КЛАСИЧНИЙ СКАНДИНАВСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – GLÖGG
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 пляшка червоного сухого вина
- ½ пляшки коньяку (бренді) або горілки
- 25 “цвяшків” гвоздики
- 5 паличок кориці
- ½ чашки родзинок
- 1 склянка очищеного мигдалю
- 1 ч. л. кардамону
- 2 склянки цукру
- 1 апельсин
ПРИГОТУВАННЯ:
Глег (швед. glögg, фін. glögi) – це гарячий напій з червоного вина з додаванням прянощів, поширений у скандинавських країнах – Норвегії, Швеції, Фінляндії та Данії.
У класичному скандинавському рецепті глінтвейну як основа для приготування використовується червоне вино, в яке для міцності додається горілка або бренді. Тоді до напоїв слід додати спеції – гвоздику, подрібнений кардамон, корицю і, за бажанням, імбир. До напою слід також додати 2 склянки цукру і 1 нарізаний на скибочки апельсин разом із цедрою.
З XX століття в традиційний глег стали додавати очищений мигдаль та родзинки, які вельми збагачують смак напою.
8. БОЛГАРСЬКИЙ ЯБЛУЧНИЙ ГЛІНТВЕЙН – ГРЕЯНО ВИНО
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 пляшка рожевого вина
- 200 гр. цукру
- 200 гр. яблук
- 15-20 горошин чорного перцю
- 2 палички кориці
- 10 гр. гвоздики
- 1 лимон
ПРИГОТУВАННЯ:
Болгарський яблучний глінтвейн можна готувати, взявши за основу різне вино – обирайте те, яке вам найбільше подобається: біле, рожеве або ж червоне. Основну “родзинку” напою додають саме нарізані на кубики та проварені разом з вином яблука.
Отже, для приготування яблучного глінтвейну по-болгарськи слід суміш вина, цукру, нарізаних кубиками яблук і прянощів довести до кипіння, зняти з вогню і дати настоятися 10-15 хвилин. Потім процідити напій через сито і розлити по келихах, поклавши в кожний по шматочку лимона й кілька кубиків яблук.
Такий яблучний глінтвейн нагадає про стиглу теплу осінь чи кінець літа, подарує неповторний аромат і смак.
9. ВИШНЕВИЙ ГЛІНТВЕЙН ПО-КИЇВСЬКИ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 2 пляшки червоного десертного вина
- 1 пляшка (0,5 л) вишневої наливки
- 5-6 шт. гвоздики
- дрібка меленої кориці
- 1 лимон
ПРИГОТУВАННЯ:
В емальований посуд слід влити вино та наливку і варити суміш не доводячи до кипіння. Тоді додати пряності і нарізаний тонкими скибочками лимон та дати настоятися приблизно 10-15 хв. За бажанням можна також кинути свіжі або свіжозаморожені ягоди, вишню чи паличку кориці.
Такий глінтвейн з вишневою ноткою подарує літній теплий настрій і добряче зігріє холодними вечорами.
10. БРАЗИЛЬСЬКИЙ ГЛІНТВЕЙН – QUENTÃO
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1,5 склянки цукру
- 1,5 склянки води
- ¼ склянки тонко нарізаного кореня імбиру
- ½ лимона, нарізаного кільцями
- 4 склянки червоного вина
- 3 гвоздики
- 2 палички кориці
ПРИГОТУВАННЯ:
Quentão (“кентау”) в перекладі з португальської означає “зігріваючий” і ця назва цілком себе виправдовує. Бразильський кентау, або ж глінтвейн готують з додаванням до основи – червоного вина – води, спецій та лимону.
Для початку слід розтопити цукор до стану карамелі. Тоді до нього додати інші інгредієнти, крім вина, і розмішувати поки весь цукор не розчиниться. Насамкінець слід додати вино і на повільному вогні варити до кипіння. Готовий глінтвейн розлити через ситечко у склянки.
Бразильський кентау досить незвичний в приготуванні, але має цікавий та оригінальний смак з ноткою карамелі та кислинкою лимону, тому такий напій оцінить навіть найвибагливіший гурман.
Смачного!
Останні новини Чернігівщини
На Чернігівщині поліцейські скерували до суду справу міжрегіональної організованої злочинної групи, яка створила нарколабораторію промислових масштабів 16:42
Слідчі поліції Чернігівщини завершили досудове розслідування та скерували до суду обвинувальний акт щодо членів організованої злочинної групи. Фігуранти створили потужну лабораторію з виготовлення психотропів з подальшим їх збутом оптовими партіями до різних областей України. Злочинний прибуток наркоділків щомісяця сягав понад 25 мільйонів гривень.
Дігтярівський професійний аграрний ліцей здійснює підготовку кадрів для сільського господарства 16:10
Наразі в закладі освіти триває вступна кампанія, а отже кожен випускник дев'ятого або одинадцятого класу може стати учнем цього профтеху.
У Чернігові демонтують ще понад 30 незаконних тимчасових споруд 15:47
На засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради 9 липня 2025 року погодили рішення комісії з демонтажу тимчасових споруд. Йдеться про 32 об'єкти, які були встановлені без дозвільних документів у різних частинах міста.
У Прилуках поліцейські разом із рятувальниками продовжують проводити профілактичні рейди у місцях відпочинку поблизу водойм 15:07
Інспектори служби освітньої безпеки Прилуцького районного відділу поліції спільно з співробітниками ДСНС проводять профілактичну роботу серед населення, яка спрямована на запобігання нещасним випадкам під час літнього відпочинку біля води.
Поширював злочинний вплив та керував вчиненням злочинів – до 9 років за ґратами засуджено жителя Ніжинського району 14:47
За публічного обвинувачення прокурорів Чернігівської обласної прокуратури вироком Ніжинського міськрайонного суду затверджено угоду про визнання винуватості та визнано винним жителя Ніжинського району у встановленні та поширенні злочинного впливу, втягненні неповнолітнього у протиправну діяльність, незаконному придбанні та зберіганні з метою збуту особливо небезпечного наркотичного засобу, незаконному зберіганні наркотичних засобів без мети збуту, крадіжці та вимаганні (ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 185, ч. 4 ст. 189, ч. 2 ст. 255-1, ч. 1 ст. 304, ч. 2 ст. 307, ч. 1 ст. 309 КК України).