Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:49:40

18 вересня - Всесвітній день моніторингу води

18.09.2019   07:59Агенцiя

Вода – елемент, без якого не з'явилася б життя на Землі.

Щорічно 18 вересня, починаючи з 2003 року, відзначається Всесвітній день моніторингу води (World Water Monitoring Day), або Всесвітній день моніторингу якості води, передає Ukr.Media.

Цей екологічне свято, започатковане з ініціативи американського Фонду чистої води, до теперішнього часу став інформаційно-освітньої програми, спрямованої на підвищення обізнаності суспільства про проблеми водних ресурсів планети та участь у захисті від забруднення. Програма надає можливість людям самим здійснювати базовий моніторинг стану місцевих водойм і проводиться за підтримки Федерації водного середовища (Water Environment Federation, WEF) і Міжнародної водної асоціації (International Water Association, IWA).

Спочатку Всесвітній день моніторингу води планувалося відзначати 18 жовтня, на честь дати прийняття Конгресом США – 18 жовтня 1972 року – «Акта про чистій воді». Цей документ присвячений питанням відновлення та захисту водних національних ресурсів. Але згодом свято отримало популярність і став проводитися і в інших країнах. Тому з 2007 року його дату перенесли на місяць раніше, для полегшення участі тих країн, на території яких вода у водоймах в цей час року вже замерзає.

Традиційний захід цього Дня взяття проб води у різних водоймах нашої планети для оцінки її якості та безпеки для життя людей і живих організмів. Бажаючим пропонується провести ряд нескладних тестів з визначення якості води у місцевих річках, озерах та інших джерелах, а результати опублікувати на сайті Всесвітнього дня моніторингу якості води (WWMD). Причому тестовий період стартує 22 березня у Всесвітній день води.

З кожним роком у святкуванні Дня моніторингу води беруть участь все більше людей. За інформацією сайту WWMD, в 2011 році в заходах Дня брали участь 340 тисяч чоловік з 77 країн світу. А сьогодні моніторинг своїх водойм проводять 1,5 мільйона чоловік з 143 країн світу. За допомогою простого набору тестів і дорослі, і діти можуть досліджувати якість прилеглих водойм, включаючи температуру води, її кислотність (pH), прозорість (каламутність) і розчинений кисень (DO). Результати потім передаються беруть участь спільнот по всьому світу через сайт WWMC. Ви також можете взяти участь і захистити, тим самим, наш найцінніший ресурс.

Адже вода – елемент, без якого не з'явилася б життя на Землі. Людський організм, як і все живе, не може існувати без живильної вологи і складається на 3/4 з води. Вимоги до якості води дозволяють убезпечити людей від хвороботворних бактерій і вірусів, тому увага до її якості – важливе завдання кожного жителя планети, яка думає про своє здоров'я і довголіття. І нехай моніторинг якості води стане доброю традицією і для вашої родини.

І, звичайно ж, у Всесвітній день моніторингу води хочеться сказати про самих чистих водоймах світу. Наприклад, озеро Байкал – озеро тектонічного походження, розташоване в південній частині Східного Сибіру Росії. Це найглибше озеро на планеті і найбільший природний резервуар прісної води, яка тут дуже прозора – в окремий час року прозорість сягає 40 метрів. Також серед найчистіших водойм світу називають озеро П'яти квіток у Китаї. Вода в ньому настільки чиста, що на дні можна розглянути стовбури повалених дерев. А специфічний колір, який змінюється в залежності від часу року, вода набуває завдяки мінеральним солям і водяними рослинами. Ще відзначають чистоту і красу озера Пейто (Peyto Lake) в Канаді. Воно розташоване на території Національного парку Банф і підживлюється льодовиком.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини