Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 21:30:32

21 липня - Зажинки

21.07.2019   09:08Агенцiя

Зажинки - один з найдавніших землеробських свят. За одними джерелами він святкувався 21 липня в день Прокопія Жатвенніка (Прокопа Женця).

Вважалося, що «Прокоп річний — жней і жатвеннік, жнива починає». За іншими — 29 липня в день пам'яті священномученика Афіноген, єпископа Підахвійского.

В народі вважали, що на Афіноген (Феногена) пташки задумуються (замовкають). Літо переступило спекотний вік. «Якщо цей день з теплом та зі світлом — заберешся загодя зі жнітвом, а коли буде дощовим — хліб в снопі проросте» (погода буде сирий). Приблизно з цього періоду за народними прикметами закінчуються спекотні дні, ночі стають холоднішими.

Традиційно, початок і кінець збирання врожаю урочисто відзначалися і сільською громадою, і в кожній родині. Вважалося, що який буде зажинки, такі й зажинки.

Жнива підбивала підсумок усьому багатоденного праці селянина. До початку жнив готувалися як до великого свята. Господиня мила будинок, господар прибирав двір, тік. Стіл застилали білою скатертиною. Перед початком жнив кожна господиня чи господар ходили оглядати свої ниви: поспів чи колос, чи пора жати. У деяких місцях проводили обряд «пакриванія поля».

На зажинки відправлялися або вранці до сходу сонця, або в сутінках. Найпершу стислу жменю колосків жниця клала не в сніп, а окремо на поле разом з хлібом і сиром. Потім починали жати перший сніп — «гаспадарок». Він вважався іменинним. Зазвичай його зажинати старша в сім'ї жінка.

Його прикрашали квітами, несли в будинок з піснями і ставили в червоний кут під ікони. З нього ж починають восени молотьбу, а соломою годували хвору худобину. Зерна першого снопа вважалися цілющими для людей і птахів.

Увечері кожна сім'я влаштовувала святкову вечерю, на якому обов'язково була їжа, принесена з поля. Співали спеціальні пісні.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.