Смачні рецепти вихідного дня: морозиво - 5 смачних рецептів
Готуємо морозиво як в дитинстві: вершкове, пломбір, плодово-ягідне, ескімо, ласунка
Домашнє вершкове морозиво
Складові:
- Молоко – 250 мл;
- Вершки (33-35%) – 250 мл;
- Яєчні жовтки – 4-6 шт .:
- Цукор – 80-90 г;
- Ванільний екстракт або ванільний цукор – 1 чайна ложка.
Покроковий рецепт приготування домашнього вершкового морозива
- У невелику каструлю наливаємо молоко і доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню і охолоджуємо до температури тіла. До жовтків додаємо цукор, ванільний цукор і добре розтираємо за допомогою погружного блендера, міксера або виделки
- Безперервно помішуючи масу вінчиком, вливаємо в жовтки молоко (вливати тонкою цівкою). Молочно-яєчну суміш ставимо на слабкий вогонь і нагріваємо, постійно помішуючи дерев’яною ложкою, поки суміш трохи не загусне. Готовий крем охолоджуємо, прибираємо в холодильник
- Безперервно помішуючи масу вінчиком, вливаємо в жовтки молоко (вливати тонкою цівкою). Молочно-яєчну суміш ставимо на слабкий вогонь і нагріваємо, постійно помішуючи дерев’яною ложкою, поки суміш трохи не загусне. Готовий крем охолоджуємо, прибираємо
- У миску наливаємо вершки і збиваємо до утворення м’яких гребенів.
- В охолоджений крем додаємо збиті вершки і перемішуємо
- Перекладаємо суміш у пластиковий контейнер, накриваємо кришкою або харчовою плівкою і прибираємо в морозилку на ~ 40-60 хвилин.
- Як тільки суміш почне застигати, дістаємо контейнер з морозилки і збиваємо морозиво міксером або занурювальним блендером (збивання допомагає розбити кристалики льоду і робить структуру морозива гладкою і однорідної). Прибираємо в морозилку ще на ~ 40-60 хвилин, потім знову збиваємо.
- Збиту масу перекладаємо в контейнер, накриваємо кришкою і прибираємо в морозилку ще на 2-3 години. Перед подачею, виймаємо морозиво з морозилки і поміщаємо на 20 хвилин в холодильник. Морозиво розкладаємо по креманкам і посипаємо свіжими або консервованими ягодами, фруктами, подрібненими горіхами, розкришеним печивом або тертим шоколадом.
Пломбір
Складові:
- Вершки 38% – 350 мл;
- Цукор (мікрокристалічний або цукрова пудра) – 100 г;
- Ваніль (ванільний цукор або ванілін) – 1 стручок (пакетик);
- Яйця (жовтки) – 4 шт .;
- Жирне молоко – 250 мл.
Покроковий рецепт приготування пломбіру
- Жовтки розтираємо з цукром до білого кольору. Чим дрібніше цукор, тим краще він змішається з жовтками
- З стручка ванілі витягаємо насіння: для цього його потрібно розрізати навпіл і пройтися ножем по половинкам, збираючи м’якоть. Якщо стручка ванілі у вас немає, підійде невеликий ванільний цукор або ванілін
- У сотейник вливаємо молоко, додаємо ваніль і кип’ятимо на невеликому вогні.
- Гаряче молоко вливаємо тонкою цівкою в яйця, постійно помішуючи.
- Повертаємо суміш на вогонь і прогріваємо до загустіння. Помішуємо і стежимо, щоб суміш не закипіла – інакше яйця згорнуться.
- Охолоджуємо суміш — спочатку до кімнатної температури, а потім не менше години в холодильнику. В цей час холодні вершки збиваємо до пишності і акуратно з’єднуємо з яєчно-молочною сумішшю.
Збиваємо хвилину-дві. Суміш повинна вийти напіврідкою, з вінчика вона має сповзати. - Перекладаємо суміш у контейнер і ставимо в морозильну камеру. Через годину дістаємо морозиво та збиваємо міксером. Знову ховаємо в морозильник. Робимо те ж саме 3-4 рази. В кінці, коли морозиво сильно затвердіє, перемішуємо його ложкою і знову ставимо в морозилку.
Через 30-40 хвилин дістаємо морозиво, останній раз помішуємо ложкою та прибираємо в холодильник до повного затвердіння.
Морозиво пломбір готово! Подаємо його в креманках — щоб розкласти пломбір, контейнер краще пару хвилин потримати при кімнатній температурі.
Морозиво Лакомка
Складові:
- Молоко – 300 м (3,2%);
- Вершки – 250 мм (33%);
- Молоко сухе – 35 г;
- Цукор – 90 г;
- Крохмаль кукурудзяний – 10 г;
- Цукор ванільний – 1 пакетик;
- Шоколадні яйця – 4-5 шт.
Кількість порцій: 4-5
Покроковий рецепт приготування морозива Лакомка
- Змішайте в каструлі сухе молоко, цукор і ванільний цукор. Вливаємо 250 мл молока і доводимо суміш до кипіння.
- В окремій ємності змішуємо кукурудзяний крохмаль і 50 мл молока.
- Додаємо молочно-крохмальну суміш в кипляче молоко. Проварюємо до загустіння, потім знімаємо з вогню і охолоджуємо.
- Холодні вершки збиваємо до м’яких піків.
- Додаємо молочну масу в вершки, збиваємо вінчиком.
- Переливаємо морозиво в контейнер і ставимо в морозилку на 5-6 годин. При цьому кожні 30-50 хвилин потрібно перемішувати морозиво дерев’яною ложкою.
- Беремо звичайне шоколадне яйце (типу “Кіндера”) і акуратно поділяємо на дві частини. У кожну половинку кладемо приготоване морозиво.
По центру вставляємо дерев’яну паличку і з’єднуємо половинки. Кладемо в морозилку ще на 1 годину.
Ескімо
Складові:
Для пломбіру:
- Молоко 3.2% – 300 мл;
- Вершки 35% – 250 мл;
- Сухе молоко – 35 г;
- Цукор – 90 г;
- Кукурудзяний крохмаль – 10 г;
- Ванільний цукор – 10 г.
- Для шоколадної глазурі:
- чорний шоколад – 200 г;
- вершкове масло – 200 г
Покроковий рецепт приготування морозива Ескімо
- Змішуємо в каструлі цукор, ванільний цукор і сухе молоко. Потроху вливаємо 250 мл молока, розмішуючи.
Решту (50 мл молока) змішуємо з крохмалем. Молочну суміш в каструльці доводимо до кипіння, вливаємо крохмаль і розмішуємо до загустіння. Знімаємо з вогню, через сито переливаємо в невеликий посуд, накриваємо плівкою і охолоджуємо. Вершки для збивання і молочна суміш повинні бути холодними! Вершки збиваємо до м’яких піків і змішуємо з молочним киселем. - І в домашній морожениці і в промисловому фризері передбачено збивання суміші в процесі заморожування. Але якщо вершки заздалегідь збиті, морозиво в результаті виходить ніжнішим і пишним. Переливаємо масу в мороженицу і заморожуємо близько 30 хвилин за інструкцією.
- Якщо морожениці для виготовлення морозива немає, кожні 15 хвилин можна діставати суміш з морозилки і перемішувати міксером.
- Готове м’яке морозиво розливаємо по стаканчиках і відправляємо в морозилку на кілька годин.
- Готовий пломбір розкладаємо по формах для морозива, швидко, щоб він не розтанув. Стукаємо формочками по столу, щоб видалити зайве повітря. Потім потрібно вставити дерев’яні палички і залишити морозиво в морозилці кілька годин.
- Тим часом готуємо глазур. Її повинно бути багато, щоб можна було вільно опустити в неї морозиво і воно повністю занурилося. Для цього розтопити і перемішати 200 г шоколаду і 200 г масла.
- Форми ошпарюємо окропом і обережно виймаємо морозиво. Занурюємо його в теплу глазур якомога швидше і, діставши, тримаємо в руці, поки не застигне.
- Перекладаємо відразу в морозилку на папір для випічки. Коли підмерзне – можна загорнути, а можна відразу з’їсти.
Плодово-ягідне морозиво
Складові:
- Журавлина — 300 г
- Цукор коричневий — 200 г
- Крохмаль — 1 ст. л
- Вода —1 л
Покроковий рецепт приготування плодово-ягідного морозива:
- Якщо журавлина заморожена, попередньо її розморожуємо.
- З ягід вичавлюємо сік.
Можна скористатися занурювальним блендером, а потім процідити суміш через сито
- Залишки з ягід розводимо водою, додаємо цукор і доводимо до кипіння.
- Відвар проціджуємо. Відливаємо трохи в склянку. До решти відвару додаємо ягідний сік і знову доводимо до кипіння.
- У склянці розводимо крохмаль, щоб не було грудочок. Тонкою цівкою, постійно помішуючи, вливаємо крохмаль в ягідний відвар. Знімаємо суміш з вогню і охолоджуємо.
- Якщо є морозивниця, то переливаємо кисіль в неї. Якщо ж ні, то переливаємо до харчового контейнеру і ставимо в морозилку. Кожні півгодини дістаємо і ретельно перемішуємо.
- Після того, як маса набуде потрібної консистенції, морозиво розкладаємо по паперових формочках.
Останні новини Чернігівщини
«Канікули від війни 2025»: подорож дітей прикордонних громад Чернігівщини до Німеччини. 09:57
Діти з прикордонних регіонів Чернігівської області у червні 2025 року отримали можливість двотижневого дозвілля у Федеративній Республіці Німеччині.
Юніори з Чернігівщини вибороли 8 медалей на чемпіонаті України з легкої атлетики в Кропивницькому 17:58
З 20 до 21 червня у Кропивницькому відбувся командний чемпіонат України з легкої атлетики серед юніорів.
«Знай і люби свій край»: як пройшла виставка-конкурс декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва 17:35
Щороку Чернігівський обласний Палац дітей та юнацтва підсумовує творчу працю гуртків декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, організовуючи обласний етап Всеукраїнської виставки-конкурсу декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край».
Хотів отримати «грошову допомогу», натомість втратив майже 20 тисяч гривень: поліція Чернігівщини вкотре застерігає громадян від шахраїв 17:23
Поліцейські закликають мешканців Чернігівщини не передавати стороннім особам жодних відомостей про свої банківські картки та уникати операцій з переказу грошей на невідомі рахунки.
У Чернігові поліцейські перекрили канал розповсюдження психотропних речовин 16:11
Поліцейські встановили, що мешканець Чернігова налагодив систематичний збут уроздріб особливо небезпечної психотропної речовини (амфетамін).