Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:33:20

Традиції ОТГ: у Менській громаді вдруге пройшов фестиваль гончарного мистецтва "Куманець"

24.06.2019   11:19Агенцiя

Більше двадцяти майстрів на одній території, сотні учасників майстер-класів та безліч цікавих витворів мистецтва з глини – все це фестиваль «Куманець», який вже другий рік проводять у Менській об'єднані територіальній громаді.

Фестиваль є частиною традиційного Троїцького ярмарку. І гончарне мистецтво дуже легко «вплелося» до святкування зеленої неділі, ба більше «Куманець» доповнив ярмарок новим змістом і звичаями.

По-перше, на фестивалі «Куманець» гончарі змагаються між собою у майстерності. За словами Олега Луцука, майстра зі Стольного, головна ідея фестивалю – створити мистецьку галерею на тваринну тематику, яка стане альтернативою менському зоопарку. І цю галерею організатори наповнюють скульптурами та творами учасників фестивалю, які дарують свої вироби громаді. Мета – розвиток туристичної галузі, популяризація гончарства.

По-друге, гончарі діляться своїм мистецтвом з усіма охочими: від дітей відбою на майстер-класи не було. Як в принципі і від дорослих, які пробували «підкорити глину».

«Поєднуючи старі звичаї з новими традиціями, громади створюють цікаві атракції для туристів та резидентів. Вони вчаться шукати «родзинки» та пропонувати їх гостям. Крім того, місцевим жителям доводиться практикуватися в створенні туристичного продукту, визначати його цінність, вивчати переваги та попит», - зазначають у Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

Як розповів Геннадій Примаков, Менський міський голова, фестиваль гончарного мистецтва цього року став більш масштабним і може називатися міжнародним. Адже серед учасників гончарі з Америки, Польщі та Білорусії.

«Хочемо, щоб гончарство зацікавило більше людей. Це наше - українське. Добре, якщо традиції будуть передаватися від покоління до покоління. Це відновлення історії, культурної спадщини. Такі свята об'єднують громаду. Багато людей з різних сіл та міст приїжджають, розповідають, що і у нас були гончарі, і у нас. Гостям свята цікаво послухати історії про гончарів зі Стольного та інших населених пунктів нашої громади, а місцевим дізнатися традиції інших міст та сіл», - зазначив Геннадій Примаков.

Ідея фестивалю належить Олегу Луцуку. Він розповів: «Чому гончарство? Бо я сам гончар. Тому мені було легко створити такий конкурс. Я знайомий з багатьма майстрами. У Менській громаді це мистецтво вже розвинуте. Але коли я тільки переїхав до Стольного і казав, що сюди будуть приїжджати туристи, мені не вірили. Зараз щомісяця групи охочих з усієї України їдуть на майстер-класи, місцеві діти приходять вчитися. Мена стає туристичною Меккою. Немає в області таких фестивалів».

Майстер розповів, що підтримка громади і влади дуже важлива. Адже, організація фестивалю – це непроста задача і роботи вистачить кожному. «Мене місцева влада підтримує завжди. Мої ідеї сприймаються з розумінням. Завжди є комунікація з владою», - зазначив Олег Луцук.

За словами Юрія Моравського, гончара зі Львова, різноманітність мистецтва об'єднує всіх. «Він робить одне, я інше. Я в нього підглянув, мене «жаба» затиснула - захотілося краще зробити. І зробив. І навпаки. Таким чином, все прогресує. Ми для того і спілкуємося, щоб обмінюватися думками, натхненням… Наступного року обов'язково приїду», - розповів пан Юрій.

На його думку, гончарство виховує українство. «Це наше класичне, але ми його вже бачимо з часу ХХ століття. Тобто ми не вертаємося назад. Але дехто зберігає класичні технології, а хтось іде в ногу з часом. Зараз на гончарний круг моторчик ставимо», - сказав Юрій Моравський. Він розповів, що колись давно на камінчик ставилася кований наконечник і прищіпка – скручена шкірка від сала - і таким чином крутився гончарний круг. Сьогодні майстри користуються сучасним обладнанням, хоча техніка роботи зберігається.

Майстри говорили, що такі фестивалі потрібні, щоб мати можливість обмінятися досвідом, техніками та новинками, а також поспілкуватися і показати людям вироби та продукцію.

«Фестивалі дають можливість «вийти і люди». Ми ж індивідуалісти, кожен працює у себе в майстерні, а в люди виходимо тільки на фестивалі», - зазначив Роман Степаненко, народний майстер та член Національної спілки майстрів народного мистецтва.

За його словами, гончарство в Україні розвинуте і є дуже багато молодих майстрів, тому воно не зникає як, наприклад, зараз намагаються відродити ковальство і це складно, бо втрачені основи саме українського ковальства. Але для молодого майстра-гончара найбільша проблема – це гроші для майстерні, а тому спочатку молодь заробляє стартовий капітал і потім повертається до мистецтва.

Організатори фестивалю на завершення подарували менянам та гостям ярмарку видовищне дійство – вогняну скульптуру, повідомляє Чернігівський ЦРМС.
 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини