Смачні рецепти вихідного дня: 8 чудових страв грузинської кухні
Грузини люблять життя та вміють отримувати від нього задоволення. Вони прагнуть привносити радість і яскраві фарби в усі його сфери, в тому числі й у культуру харчування.
До того ж, вони охоче переймають традиції інших народів, і їхня кухня увібрала все найкраще з кулінарних тенденцій Закавказзя, Причорномор'я та Близького Сходу. Можливо тому вона стала однією з найулюбленіших і найвідоміших в усьому світі? Сьогодні ми зібрали кілька чудових рецептів грузинських страв, які, до того ж, зовсім не складно приготувати.
ЛОБІО
Дуже популярна грузинська закуска з квасолі та горіхів.
300 г квасолі
1 склянка очищених волоських горіхів
3 цибулини
4 зубчики часнику
2 пучка кінзи
1 ч. ложка хмелі-сунелі
Сіль, мелений чорний перець, рослинна олія
1. Квасолю замочити в холодній воді на ніч. Промити, залити свіжою водою і відварити до м'якості (1,5 -2 години). Злити воду в окремий посуд.
2. Дрібно нарізати цибулю, 2 зубчики часнику та обсмажити до золотистого кольору у рослинній олії. Додати хмелі-сунелі, перемішати і зняти з вогню.
3. Волоські горіхи пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендері разом з цибулею.
4. Кінзу дрібно нарізати і перетерти в ступці з рештою часнику та сіллю, щоб виділився сік.
5. Змішати всі інгредієнти, посолити і поперчити. Якщо лобіо вийшло дуже густим, можна додати трохи відвару квасолі. Дати настоятися протягом години.
ПХАЛІ
Готувати пхалі можна з будь-яких овочів або трав. Ми обрали найцікавіший, на наш погляд, варіант - зі шпинату.
500 г свіжого або замороженого шпинату
½ склянки очищених волоських горіхів
3 зубчики часнику
Пучок кінзи
Пучок зеленої цибулі
¼ ч. ложки коріандру
¼ ч. ложки хмелі-сунелі
Сіль, перець
1. Шпинат промити, покласти в киплячу воду і варити 2-3 хвилини. Відкинути на друшляк, віджати.
2. Пропустити шпинат, цибулю, кінзу та горіхи через м'ясорубку. Додати сіль, спеції, добре перемішати.
3. Сформувати кульки і дати їм настоятися в холодильнику протягом години.
АДЖАПСАНДАЛІ
Назва цієї страви, чимось схожої на наше соте, з тюркського діалекту перекладається як "яка ти дивовижна".
1 кг помідорів
1 кг баклажанів
0,5 кг цибулі
2 солодких перця
1 пучок кінзи
1 пучок фіолетового базиліку
1 пучок кропу
1 пучок петрушки
5 зубчиків часнику
Сіль, перець, рослинна олія
1. Цибулю дрібно нарізати та обсмажити в олії до золотистого кольору.
2. З помідорів зняти шкірку, дрібно нарізати і покласти в каструлю з цибулею.
3. Додати нарізаний півкільцями перець, подрібнений часник і тушкувати майже до готовності.
4. Подрібнити зелень і додати до овочів, тушкувати ще 10 хвилин, посолити, перемішати.
5. Нарізати кільцями баклажани, посолити, дати постояти протягом 10-15 хвилин.
6. Обсмажити баклажани у рослинній олії, покласти їх в овочеву суміш, перемішати і дати настоятися в холодильнику протягом кількох годин.
ХАРЧО
Легендарний грузинський суп, до складу якого обов'язково входять яловичина, соус ткемалі та волоські горіхи.
1 кг яловичої грудинки
½ склянки рису
3 цибулини
4 зубчики часнику
150 г соусу ткемалі
1 склянка очищених волоських горіхів
100 г вершкового масла
1 ч. ложа хмелі-сунелі
Пучок зелені (кінза, кріп, петрушка)
1 ч. ложка сушеного базиліку
½ ч. ложки червоного гострого перцю
½ ч. ложки паприки
Чорний перець горошком - 10 шт.
2-3 лаврових листки
Сіль
1. М'ясо залити холодною водою, довести до кипіння, зняти піну та варити на повільному вогні 1,5-2 години. За 10 хвилин до готовності посолити.
2. Бульйон процідити, м'ясо нарізати порційними шматками.
3. Дрібно нарізану цибулю обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору.
4. Горіхи пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендері, рис добре промити.
5. Проціджений бульйон довести до кипіння, всипати рис і покласти м'ясо. Через 10 хвилин додати цибулю, горіхи та лавровий лист, ще через п'ять хвилин - подрібнену зелень, спеції й ткемалі. Варити ще п'ять хвилин.
6. Зняти з вогню і додати розчавлений ножем часник. Дати настоятися протягом півгодини.
ЧАХОХБІЛІ
Грузинське рагу з птиці. Спочатку його готували з фазану, але з часом зрозуміли, що чахохбілі з курки або індички анітрохи не гірший.
1 кг курки або курячого м'яса (стегна, груди, крильця)
3 помідори
2 цибулини
6 зубчиків часнику
1 червоний гіркий перець
Пучок зелені (кріп, кінза, петрушка)
1-2 ст. ложки оливкової олії
Сіль, рослинна олія
1. Курку порізати на шматки та обсмажити в олії до золотистого кольору.
2. Помідори обдати окропом, зняти з них шкірку і перебити в пюре. 1 цибулину та 3 зубчики часнику дрібно нарізати, додати оливкову олію, гострий перець, зелень, томатне пюре та перемішати в блендері.
3. Другу цибулину нарізати півкільцями і обсмажити разом з куркою. Додати подрібнений часник, що залишився.
4. Залити курку томатним соусом, посолити поперчити, накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні 40 хвилин.
5. Під час подачі прикрасити свіжою зеленню.
ХАЧАПУРІ ПО-МЕГРЕЛЬСЬКИ
Існує кілька варіантів приготування цих знаменитих коржів з сиром. Ми обрали найпростіший, але дуже смачний, мегрельський варіант.
600 г сулугуні
20 г дріжджів
2/3 склянки теплої води
Щіпка цукру для опари
2 склянки борошна
½ склянки молока
30 г вершкового масла
1 яйце
2 ч. ложки цукру
1 ч. ложка солі
1-2 жовтки
1. Приготувати опару: розмішати дріжджі в теплій воді з дрібкою цукру і дати піднятися.
2. Замісити тісто. Молоко розігріти до кімнатної температури, додати розм'якшене масло, цукор, яйце, опару, сіль та борошно. Замісити тісто і поставити його на дві години в тепле місце без протягів, щоб воно піднялося.
3. Розділити тісто на частини, з кожної зробити кулю, а потім – коло. В середину тіста покласти натертий сулугуні, защепити краї в мішечок, перевернути та розкачати качалкою у велике коло. Зробити по центру невеличкий отвір, щоб під час випікання виходив пар. Змастити збитим жовтком і трохи присипати сулугуні зверху.
4. Випікати при температурі 200 градусів до появи золотистої скоринки (приблизно, 20 хвилин).
САЦИВІ
Сациві - це й назва горіхового соусу і страви, яка подається під цим соусом. Це може бути і м'ясо, і індичка, і навіть риба. А найвідоміший сациві готується з курки.
Курка вагою, приблизно, 1 кг
300 мл бульйону
1 цибулина
1-2 ст. ложки борошна
2 склянки очищених волоських горіхів
1 ст. ложка винного оцту
1 ст. ложка спецій для сациві (кориця, шафран, сухий часник, перець)
Сіль
1. Курку відварити до готовності, вийняти з бульйону, остудити та розібрати на шматочки без кісток і шкірки.
2. Дрібно нарізати цибулю і спасерувати її на жирі від бульйону.
3. Додати борошно, обсмажити протягом декількох хвилин і влити 0,5 склянки процідженого бульйону. Потримати на вогні, помішуючи, доки маса не загусне. За необхідністю додати ще борошна.
4. Волоські горіхи пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендері.
5. Змішати горіхи, спеції, соус, пропущений через прес часник. Постійно помішуючи, щоб не було грудочок, влити бульйон до консистенції рідкої сметани, посолити.
6. Курку залити соусом і довести до кипіння. Дати настоятися протягом декількох годин.
ГОЗИНАКИ
Як ви вже зрозуміли, в грузинській кухні рідкісна страва обходиться без горіхів. Десерти - не виняток.
½ л меду
1 кг волоських горіхів
1. Волоські горіхи очистити, порубати ножем і трохи обсмажити на сковороді без олії.
2. Налити мед у каструльку, довести до кипіння, але не кип'ятити. Зняти з вогню, дати охолонути, а потім ще раз довести до кипіння.
3. Розкласти горіхи на пергаменті, залити гарячим медом і вирівняти отриману масу дерев'яною ложкою. Коли мед трохи охолоне, розрізати гозинаки на ромбики і дати їм застигнути.
Останні новини Чернігівщини
Поліція розслідує обставини смертельної ДТП в Ніжинському районі 13:33
Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом ДТП у Ніжинському районі внаслідок якої загинув пасажир легковика.
Базова соціальна допомога: стартує новий проєкт для сімей з низькими доходами 13:12
З 1 липня цього року в Україні стартує експериментальний проєкт для сімей з низькими доходами.
Поліція розслідує обставини ДТП, у якій травмувався військовослужбовець Національної гвардії України 12:51
Днями до Чернігівського райуправління поліції надійшло повідомлення про те, що водій автомобіля Volkswagen Passat скоїв наїзд на військовослужбовця Національної гвардії України, який ніс службу на блокпосту.
Державна програма «єКнига» триває 11:49
Її мета – підтримати українських видавців та мотивувати молодь читати.
Німецько-українська конференція муніципальних партнерств: Чернігів долучився до міжнародної платформи співпраці 10:47
16–18 червня 2025 року в місті Мюнстер (Федеративна Республіка Німеччина) відбулася Сьома Німецько-українська конференція муніципальних партнерств, що об’єднала понад 700 учасників із Німеччини, України та інших європейських країн — представників муніципалітетів, урядів, міжнародних організацій та громадянського суспільства. Захід був організований Програмою «Муніципальне партнерство з Україною», що впроваджується Engagement Global за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).