Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 03:34:35

5 чудових рецептів домашнього хлібу

16.12.2018   11:50Агенцiя

Я так люблю, коли мене хлібом годують. Мене хлібом не годуй, хлібом годуй

Звичайно ж, хліб можна купити в магазині, та хіба магазинний хліб, навіть найкращий, зрівняється з приготованим власними руками?

Один тільки запах свіжоспеченого хліба в домі може подарувати відчуття радості та щастя, не кажучи вже про гастрономічне задоволення від його дегустації.

ПРОСТИЙ ДОМАШНІЙ ХЛІБ У ДУХОВЦІ

3 склянки борошна
1 склянка води
8 ст. ложок рослинної олії
1 ст. ложка цукру
1 ч. ложка солі
1 ч. ложка сухих дріжджів

1. У теплій воді розвести дріжджі, додати сіль, цукор і рослинну олію. Поступово всипати борошно та замісити однорідне, еластичне тісто. Накрити його рушником і залишити в теплі на 30-40 хвилин (тісто має піднятися вдвічі).
2. Розділити тісто на дві рівні частини. Кожну частину розкачати качалкою або розтягнути руками по дошці, щоб вийшов прямокутник. Скрутити тісто в рулет. Викласти на деко і дати постояти в теплому місці 40 хвилин. Коли тісто підійде, зробити на ньому косі розрізи ножем.
3. На дно духовки поставити каструлю з водою. Поставити деко в духовку і випікати 25 хвилин при температурі 220 градусів.

ЖИТНІЙ ХЛІБ НА ЗАКВАСЦІ

8 ст. ложок закваски для хліба
275 г пшеничного цільнозернового борошна
275 г житнього цільнозернового борошна
2 ч. ложки солі
2 ст. ложки меду
1 ч. ложка коріандру
2 ст. ложки рослинної олії
4 ст. ложки житнього солоду
80 мл окропу
340 мл води кімнатної температури

1. Додати в банку з закваскою житнє борошно та кип'ячену воду (35-40° C), перемішати до консистенції рідкої сметани, дати їй постояти протягом 3-х годин при кімнатній температурі. Закваска повинна вкритися бульбашками.
2. Заварити житній солод в окропі з розрахунку 20 мл води на 1 ст. ложку солоду. Додати інші інгредієнти. Замісити тісто, дати піднятися протягом 6-8 годин. Випікати 65 хвилин при температурі 200 градусів в попередньо розігрітій духовці.

ХЛІБ З СИРОМ ТА ВІВСЯНКОЮ

2,5 склянки борошна
1 склянка вівсяних пластівців
1 склянка сиру
40 г вершкового масла
1 яйце
2 ч. ложки сухих активних дріжджів
1 ст. ложка цукру
1 ч. ложка солі
125 мл води

1. Змішати 1 склянку борошна, дріжджі, сіль та цукор з теплою водою. Залишити на 20 хвилин, щоб тісто піднялося.
2. У великій мисці злегка збити яйце, додати вершкове масло, сир, добре перемішати. Всипати борошно, пластівці, додати опару та замісити тісто. Вимішувати руками близько 10 хвилин.
3. Покласти тісто в миску, накрити плівкою та залишити підходити на 1 годину.
4. Форму для випікання хліба змастити маслом. Сформувати з тіста буханець та покласти його у форму. Накрити рушником і залишити в теплі на 20 хвилин, щоб тісто піднялося.
5. Скропити хліб водою з пульверизатора і поставити у розігріту до 190 градусів духовку. Випікати, приблизно, 40 хвилин, готовність хліба перевірити сірником або зубочисткою.

ХЛІБ З ОЛИВКАМИ ПО-ГРЕЦЬКИ

500 г борошна
10 г сухих дріжджів
0,25 склянки оливкової олії
1 цибулина
0,5 склянки оливок без кісточок
1 ч. ложка сухої м'яти
Дрібка солі

1. Розвести дріжджі в ½ склянки води, додати ½ склянки борошна. Накрити і залишити на 30 хвилин (на суміші повинні з’явитися пузирі).
2. Додати в опару решту борошна, дрібно нарізані цибулю та м'яту, оливкову олію, сіль і 1 склянку води. Вимісити гладке еластичне тісто. Додати розрізані навпіл оливки, швидко перемішати, накрити рушником і залишити на 2 години.
3. Сформувати кілька невеликих хлібних буханців, викласти їх на змащене маслом деко і дати постояти 15 хвилин.
4. Поставити у розігріту до 180 градусів духовку і випікати 45 хвилин.
5. Готовий хліб накрити рушником і скропити водою.

ХЛІБ З КРОПОМ У МУЛЬТИВАРЦІ

 

3 склянки борошна
15 г сухих дріжджів
Щіпка цукру
1 цибулина
1 зубчик часнику
1 пучок кропу
1 яйце
1 ст. ложка оливкової олії
½ ч. ложки солі

1. Цибулю та часник дрібно нарізати і обсмажити у розігрітій олії в мультиварці в режимі «Мультиповар», виставивши температуру 160 градусів, 5 хв.
2. Кріп подрібнити.
3. Розвести дріжджі та дрібку цукру в 1,5 склянки теплої кип'яченої води. Дати постояти, поки суміш не запіниться, приблизно 5 хв. Додати сіль, яйця та обсмажені цибулю і часник. Перемішати. Всипати половину просіяного борошна, добре розмішати. Продовжуючи весь час розмішувати, поступово додати борошно, що залишилося. Перекласти тісто на присипану борошном поверхню і вимішувати 10 хв. Додати в тісто кріп.
4. Перекласти тісто у змащену маслом миску, накрити і залишити в теплому місці на 1 годину. Сформувати з тіста круглий буханець. Накрити і залишити ще на 30 хв.
5. Зробити зверху хрестоподібний надріз, злегка присипати борошном і випікати в мультиварки у режимі «Випічка» 50 хвилин. Остудити на решітці.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.