Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:20:37

31 жовтня: Велесова ніч, Самайн чи Хелловін?

31.10.2018   10:45Агенцiя

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада в Сполучених Штатах відзначається одне із найпопулярніших та комерційно успішних свят — Хелловін. За кількістю витрат на святкування День всіх святих поступається у першості лише Різдву.

Його комерційна успішність часто сприймається, як єдина причина, чому в Україні також з кожним роком активніше підтримують традиції Хелловіна. Ніби, свято це нам зовсім чуже, й привезене лише для успішного продажу костюмів й ажіотажу на вечірках.

І яке здивування викликає у людей той факт, що свято насправді не американське. Його у Штати привезли ірландці, а традиції, які перейняв Хелловін — явно вказують на походження від кельтського свята Самайн.

Якщо поглянути ще ближче, то ми помітимо його коріння і на території нинішньої України. Свято це було відоме як Велесова ніч. Ми постараємось розповісти вам про Велесову ніч лише цікаві факти, прикмети та обряди, які існували у наших предків.
Велесова ніч — значення свята

У ніч з 31 жовтня на 1 листопада — настає магічний час, важливий для природи, світу живих та навіть світу мертвих. Коло Року передається від Білобога до Чорнобога, а ворота в потойбічний світ “Наві” аж до світанку відкриті і всі надприродні сили й створіння можуть увійти в наш світ — “Праві”. Це основне значення, ночі, коли духи з того світу спокійно блукають по землі, покладене в основу нашого свята, кельтського Самайна й популярного американського Хелловіну.

Оскільки духи померлих можуть вийти до нас, чути нас і бачити — у вечір на Велесову ніч було прийнято вшановувати пам’ять предків. Родина збиралась за столом за вечерею, говорила про померлих родичів, згадувала все найкраще про них. На ніч залишали у окремій тарілці трохи частувань до них пращурів, котрі завітають в гості.

Традиції свята

Стрибки через багаття, проходження по розпеченому вугіллю та інші обряди з вогнем символізували очищення душі та тіла від зла.

У цю ніч — ідеальний час для того, щоб зануритись у глибини своєї підсвідомості та віднайти нові життєві сили. Тим, хто на Велесову ніч досягне успіху у самопізнанні та подоланні власних страхів, пророкується перехід на “новий рівень” світосприйняття.

На вікні для душ померлих родичів у домі ставили свічку, а до ідола Велесу підносили дари — яблука, горіхи, гарбузи.

Поширеними були магічні обряди, гадання, а усім прикметам надавалось особливе значення.
Обряди на Велесову ніч

Частували домовика:

Пригощали вечерею у це свято не лише духів предків, але й домовика. Адже він оберігає родинне вогнище і також знаходиться поряд. Аби почастувати домовика, йому наливали чарку солодкого вина, а у тарілку ставили солодощі: цукерки і печиво.

Запитували у предків:

Якщо у цей час людина знаходилась у незручному становищі, її турбували роздуми і життєві проблеми — можна було запитати поради у померлих родичів.

Назвати ім’я померлого, від якого хочеш отримати пораду, озвучити йому своє запитання і чекати віщий сон із відповіддю.

Боялись незнайомців:

Знайомитись із новою людиною всі боялись і уникали в цей день, а особливо надвечір, незнайомців. Вважалось, що така людина принесе нещастя. А ще люди побоювались, що то злі духи вбираються в людську подобу, щоб втертись у довіру і заподіяти зло. Може у цю прикмету вірить хтось і зараз, тож не дивуйтесь, якщо ввечері 31 жовтня люди будуть не дуже привітними.

Щедрість заради багатства:

Існувала прикмета, що як поділишся грошима в цей день із бідними, то достаток обов’язково до тебе повернеться. Тож брали всі монети з гаманця і роздавали нужденним.

Виконання бажання:

Звісно ж, ніч сповнена магією приваблювала людей, які хочуть зробити все для здійснення своїх мрій і бажань. Замовляли і закликали їх до себе різними способами: просили допомоги у Велеса, клали записки з бажаннями на ніч під подушку, спалювали цей листок і розвіювали тощо.
Прикмети на Велесову ніч

Якщо не можеш в домі запалити свічку, розтопити піч чи камін — то обряд очищення від злих духів був невдалим і вони таки змогли потрапити в оселю.

Зазвичай, побачити у сні померлого родича — погана прикмета, що пророкує загрозу для життя чи хвороби. Але у Велесову ніч це навпаки — дуже добра ознака. Значить вони наглядають за вами і будуть захищати.

Всі знають про те, що чорна кішка — це супутниця відьми та взагалі магічна істота. Її бояться зустріти на шляху. Але чомусь у цю ніч більше боялись саме чорної собаки. Вірили, що як побачиш її у дворі, то скоро чекай нового ворога, який попсує життя. Біла ж собака навпаки віщувала вірних друзів та приємні знайомства.

Віддавати гроші бідним просто так — можна було, а от позичати навпаки. Вважалось, що як віддаси комусь хоч трохи грошей у борг — будеш бідувати весь наступний рік.


Вікторія Демидюк

 

Останні новини Чернігівщини

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.

 Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню

Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню 09:11

Поліцейські викрили керівників квартирно-експлуатаційного відділу одного з військових гарнізонів Чернігівщини, які організували схему привласнення бюджетних коштів на закупівлі матеріальних цінностей для військових частин за завищеними цінами.