Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:54:01

25 вересня - проведено першу у світі операцію з переливання крові від людини до людини

25.09.2018   07:31Агенцiя

Кров — одне з лікувальних засобів, відомих із старовини, — є рухливої ??внутрішнім середовищем організму і виконує важливі функції для нормальної життєдіяльності організму.

Проте відповідне її застосування і розробка методів її консервації стали можливими зовсім недавно, як і переливання крові (гемотрансфузія), тобто введення крові з лікувальною метою в судинне русло хворого, як цілісної крові, так і її клітинних компонентів і білкових препаратів плазми.

Лікар Джеймс Бланделл (1790-1878) — один з основоположників гемотрансфузії та дитячої реаніматології — 25 вересня 1818 провів першу у світі операцію з переливання крові від людини до людини.

Цей британський акушер здійснив перше вдале переливання людської крові пацієнтці з післяпологовим кровотечею. Використовуючи в якості донора чоловіка пацієнтки, Бланделл взяв у нього майже 4 унції крові з руки і за допомогою шприца перелив жінці. У 1825-1830 роках він провів 10 трансфузій, 5 з яких допомогли пацієнтам.

Бланделл розумів серйозність цієї процедури, тому досить чітко розробив технологію забору крові та її переливання, а також винайшов перші зручні інструменти і опублікував результати своєї діяльності.

У процесі дослідження він підмітив ряд дефектів, які супроводжували процедуру: згортання крові, її несумісність, нерідко приводила до смерті хворих, і повітряна емболія, у зв'язку з якою Бланделл запропонував ряд методів моніторингу. Але він же і зазначив, що ніякої моніторинг не в змозі запобігти смертельні ускладнення гемотрансфузії.

Сьогодні в медицині є ефективні методи, альтернативні переливанню крові. Створюються центри безкровної медицини. Цей напрямок розвивається в усьому світі і являє собою сукупність принципів і методів, спрямованих на максимальне збереження власної крові хворого. І великий внесок у цю важливу справу вніс Джеймс Бланделл.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини