Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:14:08

Смачні рецепти вихідного дня: 12 страв із баклажанів

16.09.2018   10:28Агенцiя

На Сході баклажани називають овочами довголіття і рекомендують регулярно їсти людям похилого віку.

 

Вважається, що баклажани, завдяки вмісту в них калію, добре впливають на роботу серця і нормалізують водно-сольовий обмін у організмі.

Крім того, баклажани низькокалорійні: всього 24 ккал на 100 грамів продукту. При цьому вони сприяють очищенню кишечника.

Ми підготували для Вас 12 страв з баклажанів, тож готуйте овочі, кухонне приладдя і розпочнемо наш баклажановий марафон.

1. Мусака

Інгредієнти: 800 г баклажанів; 800 г фаршу з баранини або яловичини; 300 г томатів; 1 цибулина; 50 г твердого сиру; 180 г білого сухого вина; оливкова олія для смаження; сіль і перець за смаком.

Для соусу: 500 мл молока; 40 г вершкового масла; 30 г борошна;
200 г твердого сиру; 2 яйця; сіль і мускатний горіх за смаком.



Приготування:

1. Почнемо з соусу. На сковороді розтоплюємо вершкове масло і «обсмажуємо» у ньому борошно. Трохи підігріваємо молоко (не кип’ятити!). Щоб соус вийшов без грудок, молоко і суміш олії та муки повинні бути приблизно однакової температури.

2. Молоко, постійно помішуючи, вливаємо на сковороду до олії і борошні. Солимо, додаємо мускатний горіх. Доводимо до кипіння, а потім всипаємо тертий сир. Продовжуємо готувати, не забуваючи перемішувати, поки сир не розплавиться.

3. Потім знімаємо з вогню. Поки суміш охолоджується, в окремій мисці збиваємо яйця. Після цього потихеньку вливаємо їх у соус, ретельно перемішуючи. Соус готовий.

4. Лук для мусаки потрібно нарізати півкільцями, з томатів зняти шкірку і подрібнити їх кубиками. Баклажани ріжемо тонкими довгастими скибочками (не забудьте замочити їх у підсоленій воді!) І обсмажуємо на оливковій олії з двох сторін.

5. Після смаження їх слід викласти на паперові рушники, щоб вбралися надлишки жиру. Також потрібно обсмажити цибулю (до м’якості) і фарш. У середині смаження в цибулю і фарш вливаємо вино і готуємо, поки рідина не випарується. Після цього додаємо помідори, солимо, перчимо і тушкуємо ще кілька хвилин.

6. Збираємо мусаку: у форму для запікання шарами викладаємо баклажани і фарш так, щоб зверху були баклажани. Заливаємо все соусом і посипаємо тертим сиром. Відправляємо в духовку, розігріту до 180 ° C, на 30-40 хвилин.

2. Капоната



Це сицилійське рагу з баклажанів та інших овочів. Його їдять як в гарячому, так і холодному вигляді, подають як самостійну страву, а також як гарнір і закуски.

Інгредієнти: 800 г баклажанів; 150 г оливок; 90 г каперсів; 140 г ріпчастої цибулі; 50 г цукру; 400 мл томатної пасти; 80 мл винного білого оцту; оливкова олія для смаження; базилік, сіль і перець за смаком.

Приготування:

1. Баклажани очищаємо від шкірки, ріжемо кубиками і обсмажуємо на оливковій олії. Щоб овочі не були занадто жирними, перед смаженням їх можна злегка обдати окропом.

2. В окремому посуді карамелізуем цибулю з цукром (масло не використовуємо) до золотистого. Потім додаємо туди каперси (нагадаємо, що їх можна замінити солоними огірками), оливки, винний оцет і трохи оливкового масла. Тушкуємо все це близько п’яти хвилин, після чого додаємо обсмажені баклажани і томатну пасту. Готуємо ще 7-10 хвилин. За пару хвилин до готовності додаємо дрібно нарізаний свіжий базилік, сіль і перець за смаком. Будьте обережні з сіллю. Без неї взагалі можна обійтися, так як зазвичай потрібну солоність страві надають каперси.

3. Лазанья



Інгредієнти: 800 г баклажанів; 500 г фаршу з яловичини; 500 г густої томатної пасти; 100 г моцарели; 100 г пармезану; 100 г панірувальних сухарів; 2 яйця; 2 столові ложки води; 3 столові ложки оливкової олії; сіль і чорний мелений перець за смаком.

Приготування:

1. Баклажани чистимо й нарізаємо кружальцями завтовшки близько півтора сантиметрів. У мисці збиваємо яйця з двома столовими ложками води. В окремому посуді змішуємо тертий пармезан, панірувальні сухарі, сіль і перець. Вмочуємо кожен гурток баклажана спочатку в збиті яйця, а потім в суміш сухарів і сиру. Викладаємо баклажани на деко, змащене оливковою олією. Розігріваємо духовку до 180 ° С і відправляємо туди баклажани на 20-25 хвилин, поки овочі не придбають рівномірну золотисту скориночку.

2. У цей час обсмажуємо на оливковій олії фарш (при бажанні його можна посолити і поперчити). Приблизно через 10 хвилин додаємо до фаршу томатну пасту. Доводимо суміш до кипіння і знімаємо з вогню.

3. У форму для запікання викладаємо частину баклажанів, потім покриваємо їх томатно-м’ясним соусом, посипаємо 50 грамами моцарели і зверху знову укладаємо баклажани. Якщо форма невелика, а начинки багато, можна зробити кілька шарів. Зверху посипаємо залишилася моцарелою і відправляємо в духовку (200 ° С) на 10-15 хвилин (сир повинен розплавитися).

4. Заправка для спагетті


Баклажани можуть не тільки замінити пасту, але й прекрасно її доповнити. Наприклад, з них можна приготувати овочевий соус для спагетті.

Інгредієнти: 800 г баклажанів; 500 г спагетті; 400 г томатів; 4 зубчики часнику; оливкова олія; базилік; сіль і перець за смаком.

Приготування:

1. Для цього рецепта баклажани потрібно попередньо запекти в духовці. Це займе близько години: потрібно, щоб овочі стали м’якими.

2. Поки баклажани запікаються, відваріть спагетті. Діставши з духовки баклажани, дайте їм трохи охолонути, а потім акуратно зніміть з них шкірку.

3. Часник дрібно ріжемо і обсмажуємо на розігрітій оливковій олії протягом двох хвилин.

4. Потім додаємо порізані великими кубиками помідори. Тушкуємо, поки не випарується майже вся рідина. В кінці готування додаємо нарізані кубиками баклажани, солимо і перчимо до смаку.

5. Подаємо на стіл разом зі спагеті. Страву можна посипати подрібненим базиліком.

5. Котлети


Цей рецепт сподобається вегетаріанцям. Ситні смачні котлети з баклажанів легко готувати, а головне – ніякого м’яса.

Інгредієнти: 800 г баклажанів; 100 г твердого сиру; 2 шматки житнього хліба; 50 г панірувальних сухарів; 2 яйця; 3 зубчики часнику; 50 мл молока; 2 столові ложки рослинної олії; сіль і перець за смаком.

Приготування:

1. Баклажани нарізаємо невеликими кубиками і обсмажуємо на рослинному маслі. Поки вони остигають, натираємо на дрібній тертці сир і подрібнюємо часник. Хліб замочуємо в молоці.

2. Стиглі баклажани збиваємо блендером до однорідної пастоподібної маси. Потім додаємо до них розмочений хліб, натерті сир і часник, яйця, солимо і перчимо до смаку. Все ретельно перемішуємо. Якщо «фарш» вийшов занадто рідким, додайте до нього трохи панірувальних сухарів. Формуючи котлети і обвалюють їх в сухарях. Потім смажимо як звичайні котлети, до хрусткої скоринки.

6. Човники

Для цієї страви можна використовувати практично будь-яку начинку: м’ясну, курячу, овочеву. Але особливо ніжний смак виходить, коли начиняють баклажани рибою.

Інгредієнти: 3 невеликих баклажана; 400 г філе кети або інша морська риба на ваш смак; 100 г твердого сиру; 100 г вершкового масла; 2 помідори; 1 цибулина; сіль і зелень за смаком.

Приготування:

1. У баклажанів відрізаємо плодоніжки і розрізаємо баклажани уздовж, щоб вийшли «човники» (3 баклажана = 6 човників). Шкірку, не знімайте – вона збереже форму овочів і вигляд страви. Рибу і помідори нарізаємо невеликими кубиками, при бажанні з томатів можна попередньо зняти шкірку. Цибулю дрібно ріжемо.

2. Човники з баклажанів викладаємо на деко, змащене маслом. Всередину кожної з них накладаємо рибу, помідори, цибулю і трохи вершкового масла. Солимо, перчимо і посипаємо зеленню на свій смак. Потім кожну порцію посипаємо тертим сиром.

3. Відправляємо баклажани в добре прогріту духовку на 30-50 хвилин. Є цю страву можна ложкою, зіскрібаючи м’якоть зі стінок баклажана.

7. Салат з гриль-баклажанів


Цей нескладний салат можна зробити на природі. Він стане відмінним доповненням до шашлику та інших м’ясних страв, приготованим на грилі.

Інгредієнти: 1 великий баклажан; 1 фіолетова цибулина; 1 авокадо; 1 лимон; рапсове і оливкове масло; 1 столова ложка червоного винного оцту; 1 чайна ложка гірчиці діжонської; мед; орегано і петрушка; сіль і чорний мелений перець за смаком.

Приготування:

1. Баклажани нарізаємо кружальцями завтовшки близько 2,5 сантиметра. Цибулю чистимо і нарізаємо великими кільцями. Збризгуємо ці овочі рапсовим маслом і готуємо на грилі до м’якості. Коли баклажани і цибулю трохи охолонуть, нарізаємо їх, а також очищений авокадо великими кубиками.

2. В окремій мисці готуємо заправку. Змішуємо червоний винний оцет, гірчицю і подрібнений орегано. Додаємо рідкий мед і оливкове масло. Даємо суміші трохи настоятися, а потім заправляємо нею салат. Солимо, перчимо, прикрашаємо часточками лимона і гілочками петрушки.

8. Палички в клярі

Баклажани, приготовані за цим рецептом, виходять нежирними, ніжними всередині і з хрусткою сирною скоринкою зовні.

Інгредієнти: 500 г баклажанів; 150 г твердого сиру; 1 яйце; 100 г панірувальних сухарів; 3-4 зубчики часнику; оливкова олія; сіль, чорний мелений перець, паприка і куркума за смаком.

Приготування:

1. Баклажани нарізаємо соломкою товщиною приблизно 3 сантиметри і заливаємо підсоленою водою, щоб пішла гіркота. Просушивши скибочки баклажанів на паперовому рушнику, викладаємо їх в миску, скроплюємо оливковою олією і посипаємо спеціями (сіль, перець, паприка, куркума, пропущений через прес часник). Залишаємо на 5-10 хвилин.

2. У цей час натираємо сир і змішуємо його з панірувальними сухарями. В окремій мисці збиваємо яйце.

3. Кладемо на деко Пекарській папір і розігріваємо духовку до 200 ° С. Кожен скибочку баклажанів мачає спочатку в яйці, а потім у суміші з сиру і сухарів і викладаємо на деко. Готуємо палички в духовій шафі близько 20 хвилин. Їсти їх можна як гарячими, так і холодними – однаково смачно.

9. Рулети


Існує безліч варіацій рулетів з баклажанів. Одні люди просто обсмажують овоч, інші – запікають. Одні використовують для начинки тільки сир, інші додають моркву, гриби або помідори. Пропонуємо вам найбільш простий варіант приготування.

Інгредієнти: 500 г баклажанів; 100 г вершкового сиру; 2-3 зубчики часнику; оливкова олія для смаження; сіль, перець і зелень за смаком.

Приготування:

1. Відрізаємо від баклажанів верхівки і нарізаємо пластинками завтовшки близько сантиметра. Позбувшись гіркуватості (див. Лайфхак вище), обсмажуємо баклажани на оливковій олії. Надлишки жиру видаляємо за допомогою паперової серветки. Якщо віддаєте перевагу печені овочі, скористайтеся духовкою.

2. Часник пропускаємо через прес, зелень дрібно рубаємо. Все це змішуємо з вершковим сиром (при бажанні солимо, перчимо і додаємо інші спеції). Сирну масу намазуємо тонким шаром на баклажани. Кожну пластинку загортаємо рулетом і скріплюємо за допомогою зубочистки. Викладаємо рулети на листя салату і посипаємо подрібненими волоськими горіхами (за бажанням).

10. Башточки

Ця закуска легка в приготуванні і ефектна на вигляд. Башточки з баклажанів, викладені на великій тарілці і прикрашені зеленню, чудово підійдуть до святкового столу.

Інгредієнти: 400 г баклажанів; 400 г томатів; 300 г моцарели; 3 столові ложки оливкової олії; бальзамічний оцет; сіль, чорний мелений перець і базилік за смаком.

Приготування:

1. Очищені від шкірки баклажани нарізаємо кружальцями завтовшки близько сантиметра. Солимо, перчимо і обсмажуємо з обох сторін на оливковій олії. Помідори також нарізаємо кругляччям. Моцареллу ріжемо скибочками. Товщина сиру і томатів повинна бути близько сантиметра.

2. У формі для запікання, змащену маслом, «будуємо» башточки: гурток баклажана, гурток помідора і шматочок сиру. Кожну порцію прикрашаємо гілочками базиліка і скроплюємо бальзамічним оцтом. Відправляємо все це в духовку (200 ° С) на 15-20 хвилин.

11. Закуска «Хвіст павича»

Ще одна яскрава закуска з баклажанів. Завдяки незвичайному «дизайну», блюдо сподобається не тільки дорослим, але й дітям, які рідко з бажанням їдять овочі.

Інгредієнти: 500 г баклажанів; 300 г томатів; 200 г огірків; 200 г сиру фета; півбанки оливок; 3 столові ложки сметани; 2-3 зубчики часнику; оливкова олія; кріп; сіль за смаком.

Приготування:

1. Баклажани ріжемо навскоси, щоб вийшли овальні скибочки. Замочуємо в підсоленій воді, промиваємо і просушують. Після цього розкладаємо на деко, скроплюємо оливковою олією і запікаємо 10-15 хвилин при температурі 200 ° С.

2. Часник пропускаємо через прес і змішуємо зі сметаною і сиром фета до однорідності. Помідори та огірки ріжемо кружальцями. Бажано, щоб останні по діаметру були менше перших. Оливки без кісточок розрізаємо навпіл.

3. На велику довгасту тарілку викладаємо баклажани у формі павиного хвоста. Кожен шматок змащуємо сирною масою. Потім кладемо на них по кружку помідора і огірка. Знову трохи сиру з часником, а на завершення – половинка оливки. Повинно це виглядати як оченята на хвості павича.

12. Хе

Хе – це корейське блюдо, яке зазвичай готують з м’яса, риби або овочів, наприклад баклажанів. Хе з баклажанів можна подавати як гарнір до м’яса або як самостійну страву.

Інгредієнти: 1,5 кг баклажанів; 100 г паприки; 1 гострий стручковий перець; 7-8 зубчиків часнику; 2 столові ложки рослинної олії; оцет.

Приготування:

1. Баклажани ріжемо кубиками і позбавляємося від гіркуватості звичайним способом. Після цього обсмажуємо їх на рослинному маслі. Нарізаємо тонкими кільцями гострий стручковий перець і рубаємо (не надто дрібно) часник.

2. Викладаємо в пластиковий контейнер шарами баклажани, часник і перець. Збризгуємо оцтом, трохи посипаємо паприкою і повторюємо шари, поки контейнер не наповниться. Кількість перцю, часнику, паприки і оцту варіюйте на свій смак. Якщо не любите гостре, додавайте ці інгредієнти по мінімуму.

3. Наповнений контейнер накриваємо кришкою і прибираємо на добу в холодильник.

Смачного!

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини