Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 11 травня, 06:27:48

24 липня - День святої рівноапостольної княгині Ольги

24.07.2018   07:40Агенцiя

Свята рівноапостольна велика княгиня Ольга, у святому хрещенні Олена, походила з роду Гостомисла, за порадою якого покликані були варяги княжити в Новгороді, народилася в Псковській землі, в селі Вибути, в язичницькій сім'ї з династії князів Ізборських.

У 903 році вона стала дружиною великого князя Київського Ігоря. Після його вбивства в 945 році повсталими древлянами що не побажала вийти заміж вдова поклала на себе тягар державного служіння при трирічному синові Святославові. Велика княгиня увійшла до історії як велика созідательніца державного життя і культури Київської Русі.

У 954 році княгиня Ольга з метою релігійного паломництва і дипломатичної місії вирушила до Царгороду, де з пошаною була прийнята імператором Костянтином VII Багрянородним. Її вразила велич християнських храмів і зібраних в них святинь.

Велика княгиня ОльгаТаінство хрещення над нею вчинив Патріарх Константинопольський Феофілакт, а хресним став сам імператор. Ім'я російській княгині наречене було на честь святої цариці Олени, яка знайшла Хрест Господній. Патріарх благословив новохрещену княгиню хрестом, вирізаним з цілісного шматка Животворящого древа Господнього з написом: «Обновися Руська земля Святим Хрестом, його ж прийняла Ольга, благовірна княгиня».

Після повернення з Візантії Ольга ревно несла християнське благовістя язичникам , стала споруджувати перші християнські храми: в ім'я святого Миколая над могилою першого київського князя-християнина Аскольда і Святої Софії в Києві над могилою князя Діра, храм Благовіщення у Вітебську, храм в ім'я Святої і Живоначальної Трійці у Пскові, місце для якого, за свідченням літописця, було їй вказано понад «лучем Трісіятельного Божества» — на березі річки Великої вона побачила з неба "три пресвітлих променя».

Останні новини Чернігівщини

Рік «єВідновлення» на Чернігівщині: понад 700 млн гривень у вигляді різних компенсацій 16:34

Починати відбудову потрібно, не чекаючи закінчення війни. Такого принципу Україна дотримується від самого початку повномасштабного вторгнення росії. Рік тому Міністерство інфраструктури України запровадило програму "єВідновлення", мета якої допомогти українцям, чиє житло понівечили або зруйнували росіяни.

Горизонтальні контакти та медичне партнерство: Чернігівщина на другому Міжнародному саміті міст і регіонів 16:32

Делегація з Чернігівської області, яку очолив перший заступник голови Чернігівської ОДА Костянтин Мегем, взяла участь у другому Міжнародному саміті міст і регіонів. Захід відбувся у Києві на базі Конгресу регіональних і місцевих влад при Президентові України 9 травня – у День Європи.

На що скаржаться пацієнти у Чернігівській області. Як подати скаргу до НСЗУ: алгоритм дій 13:44

Національна служба здоров’я України з початку 2024 року отримала 1 080 звернень від пацієнтів щодо надання медичної допомоги, зокрема на лікарні Чернігівської області – 20.

 Росіяни вдарили

Росіяни вдарили "Іскандером" по території Прилуцької громади 13:40

Росіяни 9 травня вдарили ракетою "Іскандер-М" по території Прилуцької громади на Чернігівщині.

Місяць служби за три: для кого діятиме норма про пільговий розрахунок вислуги років — роз’яснення юристів

Місяць служби за три: для кого діятиме норма про пільговий розрахунок вислуги років — роз’яснення юристів 13:32

По новому рахуватимуть вислугу років особам, звільненим з військової служби, відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб". Кого стосуватимуться зміни — у розʼясненні юристів Українського ветеранського фонду

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини