Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:22:09

Низький рівень серотоніну: 9 несподіваних наслідків

18.02.2018   10:12Агенцiя

Серотонін – це хімічна речовина, що робить нас щасливими. Взагалі, він дає нам відчуття загального добробуту. Низький рівень серотоніну може суттєво вплинути на ваше здоров’я.

Його функції виходять далеко за рамки емоційного стану.

Крім того, що серотонін діє як нейротрансмітер всередині мозку, він також відомий як 5-гідрокситриптамин, який може функціонувати як гормон, коли потрапляє у кров.

Серотонін впливає на величезну різноманітність фізичних і психологічних функцій: насправді він дуже важливий для контролю кісткового метаболізму, регенерації печінки та навіть клітинного поділу.

Наприклад, завдяки серотоніну ми можемо розраховувати на внутрішню рівновагу, яка забезпечує процеси, які покращують наше загальне здоров’я.

Сьогодні ми хочемо пояснити, наскільки низький рівень серотоніну може вплинути на ваше тіло.

Варто взяти до уваги ці симптоми. Часто їх пов’язують з іншими проблемами, коли насправді винен дисбаланс нейромедіаторів та гормонів.

1. Низький рівень серотоніну викликає проблеми з травленням

Можливо, ви ніколи раніше не чули про перистальтику. Цей термін позначає м’язові скорочення, які відбуваються протягом всього нашого шлунково-кишкового тракту, з дуже конкретною метою: ефективно рухати їжу та рідини через травну систему.

Коли рівень серотоніну низький, наші клітини зупиняють вироблення належної кількості кальцію.

З меншим вмістом кальцію м’язи травної системи псуються і припиняють ефективно працювати. Отже, наш процес травлення стає набагато важчим і набагато повільнішим.

2. Низький рівень серотоніну і подразнений кишківник

Цікавий факт: майже 95% серотоніну виробляється і зберігається в кишківнику. Дефіцит цього нейромедіатора викликає зміну роботи кишківника.

    Це уможливлює періодичну появу закрепів.
    Крім того, через погіршення м’язів шлунково-кишкового тракту також дуже часто поширюється синдром “подразненого кишківника”.

Тому за цих обставин лікар має здійснити повну оцінку наших симптомів, щоб підтвердити, чи ваша проблема насправді пов’язана з низьким рівнем серотоніну.

3. Послаблена імунна система

Якщо ви відчуваєте слабкість м’язів, сильну втому, запаморочення та інші інфекції або простудні захворювання, не вагайтеся звернутися до лікаря.

Низький рівень серотоніну також може зробити вашу імунну систему неефективною й набагато слабшою.

4. Зміни біологічного годинника

Низький рівень серотоніну також може змінити ваш циркадний ритм. Фактично, часто люди відчувають більшу сонливість протягом дня, ніж у нічний час.

    Щоденну сонливість також вважають загальним симптомом депресії.
    Відомо, що ендогенні депресії викликає саме дефіцит серотоніну.

5. Бажання їсти солоне

Цей факт, без сумніву, дуже цікавий: люди, які мають низький рівень серотоніну в організмі, мають більшу потребу в натрію й тому хочуть їсти солону їжу.

Однак ми не можемо вважати цей симптом абсолютним показником дефіциту 5-HT. Також мають бути інші чинники, такі як: постійне моральне збентеження, втома, проблеми з травленням тощо.

6. Депресія

Як ми вже говорили, дефіцит серотоніну пов’язаний зі псуванням нашого настрою.

Насправді є прямий зв’язок між низьким рівнем серотоніну та розвитком депресії.

Усе це виникає через брак рецепторів, здатних отримувати серотонін або триптофан – амінокислоту, здатну регулювати серотонін.

У деяких випадках, якщо депресія не дуже серйозна, просте покращення раціону та заняття спортом, можуть поліпшити настрій.

Однак у більшості випадків необхідно вдаватися до призначених препаратів для відновлення серотоніну.

7. Посилення тривоги

Наш організм має принаймні 14 різних рецепторів серотоніну, а 5-HT1A є найважливішим із них.

Якщо в якийсь момент у нашому житті цей рецептор припинить працювати, ми негайно помітимо більшу вразливість, нервозність, стурбованість і тривогу.

Це дуже важливий факт, який треба мати на увазі, щоб зрозуміти, що часто і тривога, і депресія виникають через хімічний дисбаланс.

8. Мігрень

Рівень серотоніну також важливий для розвитку та появи мігрені.

Причиною такого виснажливого головного болю часто є дефіцит триптофану – медіатора серотоніну, що опосередковує його правильну секрецію.

9. Незначні розлади пам’яті

Недостатня увага, втома, труднощі з концентрацією на конкретних фактах та збереженні інформації, також пов’язані з низьким рівнем серотоніну.

Цей симптом дуже часто трапляється у людей, які страждають на депресію. Цю проблему можна ефективно усунути лікуванням цього захворювання.

Тому у випадку будь-якої проблеми, фізичного або емоційного дискомфорту, необхідно порадитися з лікарем.

Де ж знайти серотонін?

Найпростіший спосіб підвищити рівень серотоніну — поїсти солодкого. Але нехай цей спосіб буде для виняткового випадку, він може викликати залежність від солодкого.

Кращі джерела серотоніну — продукти, в яких є триптофан (амінокислота, попередник гормону задоволення). Які ж віддати перевагу? Максимальна кількість триптофану — в твердому сирі, трохи менше — в плавленому. Триптофан міститься в курячих яйцях, сочевиці і нежирному м’ясі. Бідні триптофаном овочі і фрукти. На це слід звернути увагу вегетаріанцям.

Стимулюють вироблення серотоніну і вітаміни групи В. Щоб не відчувати в ньому дефіциту, треба вживати печінку, вівсянку, салатні листя, дріжджі, гарбуз, банани, апельсини, фініки.

Швидко покращує настрій чорна кава, навіть якщо випити її без цукру. Мікроелемент магній теж є стимулятором синтезу серотоніну. Він є в морській капусті, висівках, коричневому рисі.

Гормон задоволення виробляється інтенсивніше, коли людина фізично активний: танці, енергійна прогулянка, заняття фітнесом в залі, відвідування басейну дарують м’язову радість. але і повноцінний відпочинок теж важливий для вироблення серотоніну.

Отже, правильне харчування, вправи та відповідні ліки можуть повернути ваше здоров’я.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини