Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:10:37

Найвідоміші торти світу

28.01.2018   10:18Агенцiя

Ми продовжуємо серію публікацій про найвідоміші десертах світу і сьогодні в нашій добірці Їхня Величність Торти.

- А мені мій каже: "Чого ти така худа? Піди з'їж шматок торту".
- А "твій" - це хто?
- Ну, внутрішній голос...

"Наполеон"

На першому місці - найзнаменитіший торт у світі й імператор всіх тортів - "Наполеон".



Красива легенда оповідає, що торт з'явився на світ завдяки ловеласу Наполеону Бонапарту. Одного разу дружина імператора Жозефіна застукала благовірного з однією з фрейлін за пікантною розмовою. Розгнівана імператриця зажадала пояснень, про що це він так ніжно говорив з дівчиною? Наполеон відповів, що розповідав їй на вушко рецепт нового торту. Жозефіна поцікавилася, чи не поділиться він цим рецептом з нею. Імператору не залишалося нічого іншого, як пообіцяти, що він пригостить дружину цим тортом. Наступного дня кондитерам було доручено придумати і спекти торт, смачніше якого немає у світі. Кухарям імператора вдалося виконати поставлене завдання. Розчулена Жозефіна залишилася дуже задоволена, і навіть назвала цей торт ім'ям чоловіка.

Та швидше за все, це лише легенда, а насправді все було так, як розповідається в офіційних джерелах - торт був винайдений московськими кондитерами в 1912 році з нагоди сторіччя від дня перемоги над французькою армією.

"Київський торт"



Цей торт давно став одним з головних символів не лише міста Києва, а й усієї нашої країни. Сало, вишиванки та "Київські торти" - найвідоміші українські сувеніри.

Як це часто буває в історії тортів, та й в історії чого завгодно, існує кілька версій виникнення цього десерту. За однією з них кондитери київської фабрики імені Карла Маркса просто забули ввечері поставити в холодильник яєчні білки. Наступного ранку начальник кондитерського цеху побачив, що сталося, і йому довелося терміново виправляти ситуацію. Застиглі білкові коржі запекли, змастили масляним кремом, прикрасили квітковим орнаментом і, о диво, вийшов дивовижний торт!

Однак, самі працівники фабрики посміхаються і кажуть, що це лише красива легенда. А насправді кондитери багато років наполегливо працювали над створенням рецепту бездоганного торта. І в 1965 році, нарешті, презентували своє творіння. Щоправда, за п'ятдесят років його рецепт дещо змінився, і оригінальний фабричний торт 2015 року буде відрізнятися від тих тортів, які готували в шістдесяті роки. Наприклад, спочатку в торти клали горіхи кеш'ю, а не фундук (тоді нашу країну пов'язувала міцна дружба з Індією й індійці поставляли нам кеш'ю у великих кількостях і за пільговими цінами). Але горіхово-білкові коржі досі роблять за рецептом 65-го року, який, до речі, тримається в суворій таємниці. Тому приготувати справжній київський торт на домашній кухні, на жаль, не вийде навіть за великим бажанням.

Торт "Павлова"



В основі цього торта - безе, яке нагадує білу пачку балерини, а прикрашений він білим кремом з вершків і фруктами. Свою назву торт отримав на честь великої балерини Анна Павлової, а за право називатися його батьківщиною вже багато років змагаються дві країни - Австралія та Нова Зеландія.

Новозеландці вважають, що вперше торт приготував шеф-кухар готелю у Веллінгтоні, де зупинялася балерина під час гастролей в 1926 році. Австралійці впевнені, що справжню "Павлову" придумав кондитер з австралійського міста Перт до дня народження артистки в 1935 році, а торти, які випікалися до цього, мали іншу рецептуру. Навряд чи ця суперечка буде коли-небудь вирішена, тому в енциклопедіях і кулінарних книгах торт фігурує як "популярний десерт новозеландської та австралійської кухонь".

Шварцвальдський вишневий торт ("Чорний ліс")



Як вже зрозуміло з назви, походження цього торта пов'язане з регіоном Німеччини під назвою Шварцвальд, що в перекладі означає "чорний ліс". Звідси і друга назва торту. Дрімучі ліси не лише роблять ландшафт регіону мальовничим, але й надають йому казкової містичності. Здається, що зараз з лісу вийде карлик з казки братів Грімм. Тут збереглися таверни, яким вже кількасот років. І якщо розпитати постійних відвідувачів, вони розкажуть, що в XIX сторіччі в Шварцвальді влаштовувалися грандіозні свята з вином і танцями. На ці свята німецькі дівчата одягали біло-пінні мереживні блузи, довгі темні спідниці, а голову прикрашали капелюхами з червоними кулями.

Мабуть, одне з таких свят запам’яталося німецькому хлопцеві Жозефу Келлеру. Коли Жозеф виріс і став кондитером, він створив шоколадний торт, прикрашений збитими вершками і ягодами вишні, що нагадував святково вбраних німецьких красунь. А в 1927 році Келлер опублікував свій рецепт, і торт набув популярності. Спочатку в Німеччині, а потім і в усьому світі.

Торт "Захер"



Цей шоколадний торт винайшов австрійський кондитер Франц Захер у 1832 році. І вже історія цього торта відома достеменно.

Одного разу міністр закордонних справ і канцлер Австрійської імперії Клеменс Метерніх чекав до обіду іменитих гостей, яких йому дуже хотілося здивувати незвичайним десертом. Метерніх дав завдання своїм кухарям створити щось особливе. Тільки от головний кухар того дня хворів, а решта не ризикнули виконати таке відповідальне завдання і його переклали на плечі 16-річного кухарчука. Невідомо, як йому це вдалося, але хлопець зміг приготувати торт, який вразив і канцлера, і всіх його гостей. Звали цього юнака Франц Захер. Він виріс і став знаменитим кондитером. А торт, названий його ім'ям, з часом прославився на всю Європу.

Торт "Естерхазі"



Мигдально-шоколадний торт, популярний в Угорщині, Німеччині та Австрії. Цей торт дуже легко впізнати за павутинкою з шоколаду, якою він прикрашений зверху.

Вперше торт приготував кухар угорського дипломата Пала Антала Естерхазі до дня народження його сина. Прізвище кухаря не збереглося, і в історію торт увійшов під прізвищем самого дипломата. Взагалі, Естерхазі був відомим гурманом і в угорській кухні є ще кілька страв, названих його ім'ям, проте світову популярність отримав саме торт. До речі, Пал Антал походив з давнього роду Естерхазі, представники якого вважали себе нащадками вождя гунів Аттіло.

Червоний оксамитовий торт


Цей торт вважається класикою американської кулінарії. Свою назву торт отримав завдяки ніжній "оксамитовій" структурі. Але торт спочатку не був червоного кольору. Просто в Америці коричневий цукор іноді називають "червоним", а крім того, коли його змішують з какао, пахтою і оцтом, створюється хімічна реакція, яка забарвлює тісто у відтінок іржі. А зробити торт яскраво-червоного кольору кондитери здогадалися пізніше, в часи Великої депресії, щоб залучити клієнтів і збільшити продажі.

Вперше торт згадується в кулінарній книзі Алвіна Чейза у 1872 році, але загальновідомим він став вже на початку XX сторіччя, з чим пов'язана ціла історія. Нібито одна з постійних клієнток фешенебельного нью-йоркського готелю "Волдорф Асторія" написала листа керівництву готелю з проханням надіслати рецепт улюбленого торта. Через деякий час їй прийшов конверт, в якому був рецепт торта і... чек на колосальну суму. Дама була неймовірно розлючена і, оплативши чек, помстилася, розіславши рецепт всім своїм знайомим.

Зараз червоний оксамитовий торт набуває популярності у всьому світі, тому знайти його не важко, навіть у кондитерських нашої країни.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини