Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 09:33:54

Смачні рецепти вихідного дня: 7 чудових страв з картоплі

05.11.2017   16:57Агенцiя

Мабуть, немає в нашій країні продукту більш популярного, ніж картопля. Зараз важко навіть уявити, що наші предки колись обходилися без неї.

Щоправда, зазвичай ми готуємо якісь знайомі страви - картопля варена, картопля смажена, картопля-пюре, картопля фрі та картопля по-домашньому.

Безперечно, ми також дуже любимо всі ці картопляні страви, але чому б не приготувати щось новеньке?

Сьогодні ми публікуємо кілька оригінальних і нескладних рецептів смачних страв з картоплі.
 

КАРТОПЛЯНИЙ СУП-ПЮРЕ З ГРІНКАМИ

3 л води
6-7 картоплин
1 цибулина
2 жовтки
100 г вершків
50 г вершкового масла
Зелень, грінки

1. Картоплю нарізати великими кубиками, цибулю - півкільцями. Покласти овочі в каструльку, залити водою, посолити і варити на середньому вогні 30 хвилин під кришкою.
2. Подрібнити овочі до стану пюре за допомогою блендера, повернути назад до каструльки і довести до кипіння.
3. Збити жовтки з вершками, обережно вилити в суп, перемішати. Додати вершкове масло і почекати, поки воно розтане.
4. Розлити суп у тарілки, посипати зеленню та додати грінки.
 

КОРЖИКИ З КАРТОПЛЕЮ ТА ЗЕЛЕННЮ (ХИЧІНИ)

Для тіста:
3 склянки борошна
1 склянка кефіру
1 ч. ложка соди
1 ч. ложка солі
Для начинки:
Картопляне пюре
300 г сулугуні
Пучок зелені

1. Вилити в миску кефір, додати соду, всипати борошно та сіль. Замісити тісто і добре його відбити об стіл. Накрити рушником або плівкою і дати постояти в теплі 30-40 хвилин.
2. Зелень подрібнити, сулугуні натерти на крупній тертці.
3. Тісто розкачати ковбаскою і розрізати на шматки. Кожен шматок розкачати скалкою, роблячи круглий коржик, викласти на нього пюре, сир і зелень, зібрати краї тіста «в мішечок» та защипнути. Потім обережно приплюснути і розкачати знову в коржик.
4. Смажити коржі з двох сторін на розігрітій сковороді без олії по 4-5 хвилин з кожного боку. Готове тісто має побіліти.
5. Викласти коржі на блюдо, змастивши кожен вершковим маслом.
 

НІМЕЦЬКИЙ КАРТОПЛЯНИЙ САЛАТ


 
1 кг картоплі
7-8 солоних огірків
1 цибулина
1 яблуко
5-6 ст. ложок майонезу
1 склянка молока
4 яйця
Пучок петрушки

1. Картоплю відварити в мундирі, очистити, нарізати кубиками.
2. Огірки та яблука нарізати короткою соломкою, цибулю - подрібнити.
3. Змішати всі інгредієнти, заправити майонезом.
4. Довести до кипіння молоко, влити його у салат, обережно перемішати, поставити в холодильник на ніч.
5. Яйця відварити і порізати довгастими шматочками, петрушку - подрібнити.
6. Подаючи страву до столу, прикрасити салат шматочками яєць і посипати петрушкою.

КАРТОПЛЯНИЙ ГРАТЕН



1 кг картоплі
0,5 л молока
100 г вершкового масла
100 г борошна
1 ч. ложка цукру
Сіль, перець за смаком

1. Картоплю очистити і нарізати тонкими кружальцями. Покласти у форму для запікання, посолити, поперчити.
2. Розтопити в каструльці вершкове масло, всипати борошно, злегка обсмажити на слабкому вогні, помішуючи. Влити молоко, додати цукор, посолити.
3. Залити отриманою сумішшю картоплю, накрити форму фольгою і поставити в духовку. Запікати 1 годину при температурі 130 градусів. Потім зняти фольгу, збільшити температуру до 180-200 градусів і запікати ще півгодини до утворення рум'яної скоринки.
4. Перед подачею потрібно дати страві трохи охолонути.

КАРТОПЛЯНИЙ РУЛЕТ З БЕКОНОМ ТА ШПИНАТОМ



0,5 кг картоплі
100 г сиру
200 г бекону
0, 5 кг замороженого шпинату
200 г тертого сиру
1 цибулина
200 г борошна
2 яйця
75 г вершкового масла
1 ст. ложка рослинної олії
Сіль, перець

1. Картоплю вимити, відварити в мундирі, очистити і протерти через сито або за допомогою блендера. Додати борошно, 1 яйце, трохи солі, замісити однорідне тісто.
2. Цибулю подрібнити і злегка обсмажити на сковороді з рослинною олією. Додати розморожений шпинат і обсмажити все разом, помішуючи, протягом 2-3 хвилин.
3. Перекласти у миску, трохи остудити, додати сир, половину тертого твердого сиру, 1 яйце, сіль і перець. Добре розім'яти виделкою та перемішати.
4. Розкачати картопляне тісто на присипаній борошном поверхні. Накрити його смужками бекону. Розподілити на поверхні тіста шпинатну начинку, залишаючи з країв, приблизно, 1,5 см.
5. Згорнути рулетом, щільно обгорнути полотняною серветкою та мотузком зав'язати кінці. Помістити рулет у широку каструлю з киплячою підсоленою водою, варити 30 хв.
6. Вийняти рулет з каструлі, розгорнути і дати охолонути. Розрізати на шматки завширшки 1,5 см. Покласти їх у невисоку форму для запікання, полити розтопленим вершковим маслом і посипати сиром. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хв. Відразу ж подати до столу.

ЛІНИВІ ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛІ ТА ГАРБУЗА



0, 5 кг картоплі
0, 5 кг гарбуза
1 склянка борошна
2 ст. ложки крохмалю
2 яйця
150 г вершкового масла
Тертий сир
Сіль за смаком
Сметана

1. Запекти гарбуз у духовці до м'якості (15-20 хвилин при температурі 200 градусів). Остудити і розім'яти до стану пюре.
2. Картоплю очистити та відварити до готовності. Злити воду, додати 100 г вершкового масла і розім'яти картоплю до стану пюре.
3. Змішати картопляне пюре з гарбузовим. Вбити яйце, додати борошно, крохмаль і замісити тісто.
4. Розкачати з тіста ковбаски діаметром, приблизно, 2 см, викласти їх на дошку, присипану борошном, накрити плівкою та поставити в холодильник на 1-2 години. Можна приготувати тісто з вечора і залишити в холодильнику на ніч.
5. Розрізати ковбаски на шматочки завширшки 2 см і варити їх у киплячій підсоленій воді, поки вони не спливуть. Вийняти шумівкою, покласти у глибоку миску, додати вершкове масло і перемішати, поки воно не розтане. Посипати тертим сиром.
6. Подавати зі сметаною.

ЗАПЕЧЕНА КАРТОПЛЯ З БЕКОНОМ



10 картоплин
2 цибулини
200 г бекону або сала
300 г твердого сиру
Вершкове масло, олія
Сіль, спеції за смаком

1. Кожну картоплину вимити, загорнути у фольгу і запікати в духовці, приблизно, 30 хвилин при температурі 180 градусів.
2. Бекон нарізати скибочками, сир натерти на крупній тертці, цибулю нарізати півкільцями.
3. Дістати картоплю з духовки, розгорнути фольгу та розрізати кожну картоплину навпіл, але не до кінця. Посолити, посипати спеціями. У центр картоплин покласти скибочки бекону або сала, посипати сиром.
4. Повернути картоплю в духовку і запікати 5-10 хвилин до появи золотистої сирної скоринки.
5. Цибулю обсмажити до золотисто-коричневого кольору в суміші рослинної олії та вершкового масла.
6. Готову картоплю подати з обсмаженою цибулею.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».

26 квітня: цей день в Україні і світі

26 квітня: цей день в Україні і світі 08:13

ДЕНЬ 793 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 793 RUSSIAN AGRESSION

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.