Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 18:55:43

19 жовтня - на раді князів в Любечі під керівництвом Володимира Мономаха узаконено розділення Русі на удільні князівства

19.10.2017   07:11Агенцiя

З'їзд князів у Любечі — 1097 рік. Художник В.Прохоров (1882) 1097 був знаменним для російської історії.

Події 1096 року, коли половецький хан Боняк спустошив околиці Києва, переконали Ярославовичів в необхідності з'їхатися і УРЯД. Місцем з'їзду обрали Любеч, що стояв на стику київських, чернігівських та смоленських земель.

19 жовтня 1097 по підіймального мосту в Любеч в'їхали Володимир Мономах, Святополк II, Давид Ігоревич, їх двоюрідний брат Василька Ростиславович та Олег і Давид Святославович. То були онуки Ярослава Мудрого. В їх руках були цілісність і благоденство Русі.

На з'їзді в Любечі були вимовлені скорботні промови про будову світу і про те, «почто губимо Руську землю», а половці «землю нашю несуть роздно».

Вирішили Ярославович, що кожен тримає отчу землю. Святополк II сидить у Києві, на столі батька Ізяслава. Володимир II тримає доля отця Всеволода. А Олег, Давид і Ярослав Святославович сидять по містах, що раніше належали Святославу Ярославовичу. Давид Ігоревич повинен був сидіти у Володимирі Волинському. А два Ростиславовича — Володар і Василько — утримали Перемишль і Теребовль. Князі цілували хрест і, розходячись, заявили «так аще отселе хто на кого встане, то на того будем' вей і честьний крсть».

Але до великої печалі Русі наміри Ярославовичів не завжди відповідали їх справах. А чим більше множилося плем'я Ярославовичів, тим більше мельчали ??не тільки уділи, але й справи князів.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.