Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:27:40

Чай зі смаком осені. 10 дивовижних фактів і 5 простих рецептів смачного осіннього чаю

10.09.2017   12:58Агенцiя

Осінь - час теплих обіймів, гарячого чаю, м'якого пледу та цікавих фільмів

Спекотні літні дні несподівано змінилися на осінню прохолоду. Ще вчора, змагаючись зі спекою, ми поглинали в неймовірних кількостях холодні напої, про які зараз навіть думати не хочеться. Проте, дуже хочеться забратися з ногами в затишне м'яке крісло з чашкою чудового гарячого чаю. Якщо ви любите чай так же сильно, як його любимо ми, то наша сьогоднішня добірка - для вас.

1. Найдорожчий чай у світі - це китайський сорт з красивою назвою "Так Хун Пао", що в перекладі означає "Великий Червоний Халат". Його збирають всього півкілограма на рік, а вартість може доходити до 70 000 доларів за стограмову упаковку. Цікаво було б його спробувати.

2. Якщо ви думаєте, що чорний та зелений чай - це дві різних рослини, то ми змушені вас розчарувати. Листя і для одного, і для іншого збирають з одних кущів, які називаються камелія китайська. Відрізняються вони тільки ступенем окислення або, кажучи по-науковому, ферментації. Для приготування зеленого чаю листя не окислюються або окислюються слабо, а от для чорного - ферментуються протягом декількох тижнів.

3. Були часи, коли в чай додавали не цукор, а сіль.

4. Цікаво, що в японській мові для слів "чай" і "вія" використовується один і той же ієрогліф. Просто існує легенда, що перше чайне дерево проросло із повік молодого Будди, який відрізав свої повіки і закопав їх у землю, щоб не спати під час нічних медитацій.

5. У Сибіру в XIX столітті можна було розплачуватися навіть не облігаціями, а спресованими чайними брикетами. Уявляєте собі цей ринок? "Скільки коштує ваша коза?" - "Хочу два кілограми чаю, але поступаюся, домовимося".

6. Якщо вам доведеться пити чай в Узбекистані, і господар дому наллє вам чаю на дні піали, не поспішайте ображатися або звинувачувати його у скупості. За узбецькою чайною традицією чим більше господарі поважають гостя, тим менше чаю йому наливають.

7. Чай здатний вбирати запахи навколо себе. Ось порада для видалення запахів їжі з ваших рук: помийте руки чаєм і будуть видалені всі запахи з ваших пальців, цей спосіб прекрасно працює навіть із запахом риби!

8. Професійно ворожать не тільки на кавовій гущі, а, виявляється, ще й на чаї. І ворожіння на чаї навіть має спеціальну назву - тассеологія або тассеографія.

9. Чай містить безліч антиоксидантів, при помірному споживанні покращує імунну систему, допомагає у профілактиці раку та серцево-судинних захворювань.

10. Лише уявіть собі, за одну секунду на Земній кулі випивається трохи більше двох мільйонів чашок чаю. То може й Ви зараз сидите з чашечкою улюбленого чаю?

Рецепти смачного осіннього зігріваючого чаю:

Імбирний чай

1 апельсин
1 лайм
2 см кореня імбиру
400 мл води
2 ст. ложки меду
1 ч. ложка сухої м'яти



Імбир очистити і натерти на дрібній тертці. Додати м'яту і дати настоятися 5-7 хвилин. Влити сік апельсина, лайма, додати мед і перемішати.

До теми: Імбірний чай - чудовий засіб для підтримки імунітету

М'ятний чай

2 ч. ложки чорного чаю
1 ч. ложка зеленого чаю
1 ч. ложка сухої м'яти
2 скибочки очищеного апельсину
2 скибочки очищеного лимона
Цукор - за смаком
Вода - 400 мл



У чайник для заварювання всипати чорний і зелений чай, м'яту, залити окропом. Нарізані лимон і апельсин посипати цукром і добре розім'яти ложкою, щоб виділився сік. Додати в чай і дати настоятися протягом 10 хвилин.

Журавлинний чай

200 г журавлини
½ склянки цукру
1 апельсин
400 мл води
2 ч. ложки чорного чаю
Кориця, гвоздика - за смаком



Вимиту журавлину перетерти через сито або подрібнити у блендері. Отримане пюре залити склянкою окропу, додати апельсиновий сік, цукор, корицю і дати настоятися протягом 20 хвилин. Заварити чорний чай, використовуючи воду, що залишилася. Змішати чай з журавлино-фруктовим настоєм.

Чай по-англійськи

1 ч. ложка чорного чаю
1 склянка молока
1 яєчний жовток
1 ч. ложка меду



Молоко довести до кипіння (але не кип'ятити), залити ним чайне листя і дати настоятися протягом 5 хвилин. У чашці розтерти жовток з медом до однорідності, влити чай і перемішати.

До теми: Найкращі напої та коктейлі від застуди

Чай з шипшиною

200 г сушеної шипшини
2 ч. ложки чорного чаю
2 ст. ложки цукру
1 л води
Апельсинова цедра
Мед - за смаком



У каструльці або сотейнику закип'ятити воду, додати цукор, ягоди шипшини і варити протягом 5-10 хвилин. У великий чайник покласти чайне листя і залити його отриманим відваром. Додати апельсинову цедру і настоювати 15-20 хвилин. Процідити через сито, підігріти і подавати теплим, за бажанням додавши мед.

k1.ua

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини