Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:00:17

Завершила роботу літня школа для обдарованих дітей. ВІДЕО

12.07.2017   11:42Агенцiя

За декілька годин 15-річний Руслан Кожуховський із Сосниці переосмислив своє місце у світі: хлопець вирішив не їхати з України у пошуках кращого життя, а робити його кращим на своїй землі. Він — один із лідерів, і, як їх називають тут, в обласній літній школі, провідників національної ідеї — не зважаючи на свій вік.

Артем Дейкало, учасник обласної літньої школи для обдарованих дітей: «Ми бачили те, що бачить не кожен». Руслан Кожуховський, учасник обласної літньої школи для обдарованих дітей: «Зараз я сумую, що я поїду додому, і я… сумую просто, бо я тут пережив таке…»

Таке — це зміну в обласній літній школі для обдарованих дітей в таборі «Юний турист» в Количівці. Ці діти трохи по-хорошому «схиблені» на ідеї «вічного руху» — навіть влітку, коли абсолютна більшість їх однолітків б’ють заслужені протягом навчального року байдики, вони кудись їдуть, щось вивчають, пишуть якісь проекти… І навіть переосмислюють життя — в 13-16 років. Артем Дейкало: «Тут є те, що мені подобається, — кожен день насичений, кожен день я зайнятий».

Літня школа працює вже третій рік. 1-ша зміна — мовна школа, 2-га — школа національно-патріотичного виховання для  40-ка учнів з усієї області з 7-го по 11-й клас, які найкраще навчалися і перемагали в різних змаганнях. Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації: «Тут лідери, ми називаємо їх «провідниками національної ідеї». Вони завоювали це право бути тут, дехто вже втретє і бореться за це право — значить, ми на правильному шляху».

Діти кажуть, вільного часу у них було тільки на поспати вночі, на що анітрохи не нарікають — впродовж зміни вони об’їздили мало не всю область, кажуть, бачили місця, про які раніше навіть не здогадувались, про ці подорожі зняли 7-хвилинний фільм. У літній школі освоювали свої перші професії — істориків та екскурсоводів, фотографів і журналістів, і захищали проекти. Надія Чучвага, учасниця обласної літньої школи для обдарованих дітей: «Приїздила до нас людина з центру зайнятості, яка навчала, що в життя зараз потрібно не помилитись, зробити правильний крок і обрати ту професію, яка буде супроводжувати все життя».

«Мало не помилився», — каже 15-річний Руслан Кожуховський із Сосниці, у якого пару разів та виникали думки поїхати з України: «Приїздили батьки загиблих АТОвців. Вони нас надихали. У мене були плани поїхати з України. Але після цього я вирішив залишатись. Я хочу вступати в Одесу, в університет для офіцерів». Надія Чучвага: «Дуже багато людей приїздило з АТО, які відкрили нам новий світ, вони нас навчали цінувати і любити кожну хвилину життя».

Наступного року організатори літньої школи хочуть її збільшити, аби в країні виростало більше лідерів. Микола Конопацький: «Ми бачимо, що однієї зміни національно-патріотичного виховання мало. Будемо вносити зміни на сесію обласної ради, просити депутатів на наступний рік трохи збільшити фінансування, щоб більша кількість дітей була охоплена. І будемо зміцнювати навчально-матеріальну базу, бо діти просять криті спортмайданчики і пляж».


Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини