Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 00:09:27

13 травня - Всесвітній день мігруючих птахів

13.05.2017   07:49Агенцiя

Всесвітній день мігруючих птахів відзначається як правило два дні, починаючи з другої суботи травня.

Один з найдовших перельотів без зупинки здійснюють грицики малі з Аляски, його довжина близько 7 тисяч км.

Бути вільним, як птах в небі - мрія і прагнення безлічі людей. Хтось тільки на шляху до цього, а для когось це вже не питання, адже справжня свобода, вона ніколи не покидає нас. Вона супроводжує нас всюди і знаходиться всередині нашого серця, як знаходиться і всередині серця цих унікальних представників усього пернатого світу.

Всесвітній день, присвячений мигрирующим, або перелітним птахам, має свою унікальну історію. Офіційно він був проголошений в 2006-му році і з тих пір став щорічною міжнародною кампанією з підвищення обізнаності широкої громадськості про необхідність прийняття невідкладних заходів щодо охорони перелітних птахів та середовища їх безпосереднього проживання. Відзначається як правило два дні, починаючи з другої суботи травня.

До 2006-го року, за даними проекту DilovaMova.com, цей день вже активно відзначався в Північній Америці і був ініціативою 1993-го року, втіленою орнітологами лабораторії Корнелла, Сполучені Штати Америки, але проблеми мігруючих птахів виникли далеко не сьогодні і не там, вже тим більше не в кінці минулого століття. Назріваючі проблеми перелітних птахів хвилювали прогресивне міжнародне співтовариство ще з початку минулого сторіччя, про що свідчить підписана в 1906-му році Міжнародна конвенція з охорони птахів і наступний за нею «Міжнародний договір про перелітних птахів», ратифікований у 1918-му році.

Звичайно ж проблема не зникла сама собою. Більш того, неспокійний час і проблеми свобод самої людини, перекрили в цьому плані самі добрі ініціативи. Будемо сподіватися, що цього разу нам всім і спільно, вдасться встановити чітку позитивну тенденцію у цьому питанні і наші пернаті друзі відчують позитивний рух. Нагадаємо, що 1-го квітня також відзначається «Міжнародний день птахів», присвячений подіям прийняття тієї першої Міжнародної конвенції з охорони птахів в 1906-му році.

Всі заходи, що організовуються для проведення Всесвітнього дня мігруючих птахів, об’єднані спільною темою, наприклад, тема 2017 року «Мігруючі птахи: їх майбутнє - наше майбутнє».

Передбачається розширити розуміння на тему «Сталий розвиток для живої природи і людей». Сама кампанія координується секретаріатами Конвенції мігруючих видів птахів (UNEP/CMS) та Угодою про охорону африканських євразійських мігруючих водно-болотних птахів (UNEP/AEWA).

В 2017 році Всесвітній день мігруючих птахів припадає на 13 травня.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.