Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 23:19:21

2 травня - Всесвітній день тунця

02.05.2017   09:09Агенцiя

На відміну від інших порід риб, тунець здатний збільшити і підтримувати температуру тіла на декілька градусів вище температури навколишньої води і може бути класифікований як теплокровну тварину.

Тунець може досягати у вазі понад 680 кг, в довжині понад 4,5 метра. Найбільший блакитний тунець, коли-небудь спійманий спінінгом, був виловлений біля берегів Нової Шотландії в 1979 році. Рекордна риба важила 678,5 кг. У січні 2001 року, на японському рибному ринку, виловлена 200 кілограмова риба була продана за 173 600 доларів. У 2012 році в Японії виловлений тунець вагою в 222 кг був проданий за рекордну суму - 1 млн 760 тисяч доларів.

Блакитний тунець, той що плаває з відкритим ротом, одна з найбільш швидкісних риб океану, його швидкість досягає 70 км на годину і він цілком може перетнути Атлантику за 30 днів. Це стає можливим завдяки ряду фізичних характеристик: величезний хвіст забезпечує потужне прискорення, звужена форма тіла мінімізує опір середовища. Для кращого обтікання тунець складає деякі плавці в спеціальні отвори, а інші ховає в поглиблення на тілі.

На відміну від інших порід риб, тунець здатний збільшити і підтримувати температуру тіла на декілька градусів вище температури навколишньої води і може бути класифікований як «теплокровна тварина».

Раніше тунця не сприймали як рибу. Колір м’яса у тунця не блідий, як у всіх риб, а яскраво-червоний, як у яловичини. Цим незвичайним забарвленням тунець зобов’язаний виробляємому міоглобіну - речовині, яка виробляється в м’язах для того, щоб організм міг витримувати високі навантаження. Він і забарвлює м’якоть тунця в червоний колір. Оскільки тунець рухається багато і швидко, то і міоглобіну виробляється в його організмі в рази більше, ніж у інших риб.

В тунці дуже багато корисних речовин, наприклад, найбільша кількість білка міститься саме в ньому, до 22-26%. Крім цього, риба багата вітамінами, макро- і мікроелементами. В тунці характерна підвищена присутність фолієвої кислоти, поліненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6. Тунець вважається одним з кращих натуральних джерел фосфору, кальцію і вітаміну D. Енергетична цінність на 100 гр натурального тунця 110-140 ккал. У США на частку туни, американська назва тунця, доводиться більше п’ятдесяти відсотків всіх рибних консервів, що випереджає заготовку фермерського і дикого лосося. В даний час більше 80 держав займається тунцевим промислом.

У всіх океанах діють тисячі тунцеловних кораблів, а в Індійському і Тихому океанах обсяг тунцеловних потужностей ще й зростає.

З огляду на ці факти, Генеральна Асамблея ООН на своєму 55-му пленарному засіданні 7 грудня 2016 року, прийняла резолюцію A/RES/71/124 і пропонує всім державам-членам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй, інших міжнародним і регіональним організаціям і громадянському суспільству, включаючи неурядові організації, належним чином відзначати Всесвітній день тунця, який проголосила відзначати 2 травня.

Це рекомендується робити відповідно до національних пріоритетів, щоб підвищувати обізнаність про цінності тунця, про загрози, з якими стикаються тунцеві популяції, і про економічні та соціальні переваги сталого управління тунцевим запасами, а також ділитися передовими напрацюваннями в цій сфері.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини