Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 11 травня, 01:23:45

5 чудових рецептів домашнього хлібу

01.05.2017   10:05Агенцiя

Звичайно ж, хліб можна купити в магазині, та хіба магазинний хліб, навіть найкращий, зрівняється з приготованим власними руками?

Один тільки запах свіжоспеченого хліба в домі може подарувати відчуття радості та щастя, не кажучи вже про гастрономічне задоволення від його дегустації.

ПРОСТИЙ ДОМАШНІЙ ХЛІБ У ДУХОВЦІ



3 склянки борошна, 1 склянка води, 8 ст. ложок рослинної олії, 1 ст. ложка цукру, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка сухих дріжджів

1. У теплій воді розвести дріжджі, додати сіль, цукор і рослинну олію. Поступово всипати борошно та замісити однорідне, еластичне тісто. Накрити його рушником і залишити в теплі на 30-40 хвилин (тісто має піднятися вдвічі).
2. Розділити тісто на дві рівні частини. Кожну частину розкачати качалкою або розтягнути руками по дошці, щоб вийшов прямокутник. Скрутити тісто в рулет. Викласти на деко і дати постояти в теплому місці 40 хвилин. Коли тісто підійде, зробити на ньому косі розрізи ножем.
3. На дно духовки поставити каструлю з водою. Поставити деко в духовку і випікати 25 хвилин при температурі 220 градусів.

ЖИТНІЙ ХЛІБ НА ЗАКВАСЦІ



8 ст. ложок закваски для хліба, 275 г пшеничного цільнозернового борошна, 275 г житнього цільнозернового борошна, 2 ч. ложки солі, 2 ст. ложки меду, 1 ч. ложка коріандру, 2 ст. ложки рослинної олії, 4 ст. ложки житнього солоду, 80 мл окропу, 340 мл води кімнатної температури

1. Додати в банку з закваскою житнє борошно та кип'ячену воду (35-40° C), перемішати до консистенції рідкої сметани, дати їй постояти протягом 3-х годин при кімнатній температурі. Закваска повинна вкритися бульбашками.
2. Заварити житній солод в окропі з розрахунку 20 мл води на 1 ст. ложку солоду. Додати інші інгредієнти. Замісити тісто, дати піднятися протягом 6-8 годин. Випікати 65 хвилин при температурі 200 градусів в попередньо розігрітій духовці.

ХЛІБ З СИРОМ ТА ВІВСЯНКОЮ



2,5 склянки борошна, 1 склянка вівсяних пластівців, 1 склянка сиру, 40 г вершкового масла, 1 яйце, 2 ч. ложки сухих активних дріжджів, 1 ст. ложка цукру, 1 ч. ложка солі, 125 мл води

1. Змішати 1 склянку борошна, дріжджі, сіль та цукор з теплою водою. Залишити на 20 хвилин, щоб тісто піднялося.
2. У великій мисці злегка збити яйце, додати вершкове масло, сир, добре перемішати. Всипати борошно, пластівці, додати опару та замісити тісто. Вимішувати руками близько 10 хвилин.
3. Покласти тісто в миску, накрити плівкою та залишити підходити на 1 годину.
4. Форму для випікання хліба змастити маслом. Сформувати з тіста буханець та покласти його у форму. Накрити рушником і залишити в теплі на 20 хвилин, щоб тісто піднялося.
5. Скропити хліб водою з пульверизатора і поставити у розігріту до 190 градусів духовку. Випікати, приблизно, 40 хвилин, готовність хліба перевірити сірником або зубочисткою.

ХЛІБ З ОЛИВКАМИ ПО-ГРЕЦЬКИ



500 г борошна, 10 г сухих дріжджів, 0,25 склянки оливкової олії, 1 цибулина, 0,5 склянки оливок без кісточок, 1 ч. ложка сухої м'яти, дрібка солі

1. Розвести дріжджі в ? склянки води, додати ? склянки борошна. Накрити і залишити на 30 хвилин (на суміші повинні з’явитися пузирі).
2. Додати в опару решту борошна, дрібно нарізані цибулю та м'яту, оливкову олію, сіль і 1 склянку води. Вимісити гладке еластичне тісто. Додати розрізані навпіл оливки, швидко перемішати, накрити рушником і залишити на 2 години.
3. Сформувати кілька невеликих хлібних буханців, викласти їх на змащене маслом деко і дати постояти 15 хвилин.
4. Поставити у розігріту до 180 градусів духовку і випікати 45 хвилин.
5. Готовий хліб накрити рушником і скропити водою.

ХЛІБ З КРОПОМ У МУЛЬТИВАРЦІ



3 склянки борошна, 15 г сухих дріжджів, щіпка цукру, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, 1 пучок кропу, 1 яйце, 1 ст. ложка оливкової олії, 1/2 ч. ложки солі

1. Цибулю та часник дрібно нарізати і обсмажити у розігрітій олії в мультиварці в режимі «Мультиповар», виставивши температуру 160 градусів, 5 хв.
2. Кріп подрібнити.
3. Розвести дріжджі та дрібку цукру в 1,5 склянки теплої кип'яченої води. Дати постояти, поки суміш не запіниться, приблизно 5 хв. Додати сіль, яйця та обсмажені цибулю і часник. Перемішати. Всипати половину просіяного борошна, добре розмішати. Продовжуючи весь час розмішувати, поступово додати борошно, що залишилося. Перекласти тісто на присипану борошном поверхню і вимішувати 10 хв. Додати в тісто кріп.
4. Перекласти тісто у змащену маслом миску, накрити і залишити в теплому місці на 1 годину. Сформувати з тіста круглий буханець. Накрити і залишити ще на 30 хв.
5. Зробити зверху хрестоподібний надріз, злегка присипати борошном і випікати в мультиварки у режимі «Випічка» 50 хвилин. Остудити на решітці.

Останні новини Чернігівщини

Невідомі водойми України: 15 унікальних озер, водоспадів, каньйонів і заток (фото)

Невідомі водойми України: 15 унікальних озер, водоспадів, каньйонів і заток (фото) 13:47

Коли збираємося у подорож, нам все частіше хочеться відшукати незвідані місця, яких не торкнулася цивілізація. Хоча, під час планування відпочинку, перше, що спадає на думку, – це найбільш популярні курорти.

Цікаві факти про кактуси

Цікаві факти про кактуси 13:31

Кактус – це не тільки звичний елемент домашнього декору, що розмістилося де-небудь на підвіконні. Багато з цих рослин мають дивовижні властивості, а число їх видів величезна. Також кактуси грають важливу роль в екосистемі тих регіонів, де ростуть.

Смачні рецепти вихідного дня: банош з грибами та беконом

Смачні рецепти вихідного дня: банош з грибами та беконом 13:25

Це дуже ситна страва. Насичений смак грибів та сиру, поживність кукурудзяної каші, як у традиційного баношу, та принцип приготування, як в італійської лазаньї — шарами. Це експеримент, який точно закінчиться успіхом.

Гороскоп на наступний тиждень з 10 по 16 травня

Гороскоп на наступний тиждень з 10 по 16 травня 13:21

Гороскоп для всіх знаків Зодіаку на наступний тиждень з 10 по 16 травня 2021 року.