Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:05:27

Корисні каракулі: арт-терапія не виходячи з офісу

17.04.2017   13:30Агенцiя

Поради психолога

Дудлінг і зентангл на сторожі душевного здоров'я

Дивне слово «дудлінг» означає всього лише несвідоме малювання – ті самі каракулі і начерки на полях, які ми робимо, сидячи на нудній нараді або приймаючи телефонні дзвінки. Так-так, Пушкін теж дудлінгував – хоча йому навряд чи сподобалася б така назва.

Останні кілька років психологи, дизайнери і фахівці з розвитку креативності звернули на ці каракулі пильну увагу. Як показали дослідження, це, здавалося б, абсолютно безглузде заняття, приносить нам істотну користь.

Чим корисне несвідоме малювання?

По-перше, дудлінг допомагає сконцентруватися, хоча з боку це може виглядати так, ніби ви заглиблені у малювання і відволіклися. Коли ми слухаємо монотонну мову, наша свідомість ніби «спливає» – ми починаємо мимоволі думати про щось більш цікаве, мріяти, перебирати подумки особисті справи і завдання. Навіть якщо тема загалом цікава, особливість нашої уваги така, що вона поступово починає розсіюватися. Щоб зупинити цей процес і повернутися, потрібне зусилля волі. Якщо ж ви креслите на листочку паперу безглузді карлючки, то необхідний рівень концентрації підтримується автоматично, і вам не потрібно витрачати сили, аби весь час повертати себе до завдання.

По-друге, дудлінг допомагає ефективніше запам'ятовувати. Люди, які зафарбовували фігурки, поки слухали інформацію, потім на 30% краще могли цю інформацію відтворити.

По-третє, «малювати каракулі – значить допомагати собі думати», – вважає Санні Браун, автор книги «Дудлінг для творчих людей». Працюючи з такими компаніями як Disney і Sharpie, Санні переконалася, що спонтанне малювання не тільки підвищує концентрацію, а й допомагає бачити ситуацію більш повно, знаходити творчі рішення для проблем, розвивати креативність і мислення «поза рамками». Санні пропонує використовувати малюнки на полях як мову для візуального уявлення своїх ідей, і впевнена, що чим більше людина дозволяє собі малювати, тим легше їй буде створювати незвичайні ідеї.



Щоб дудлінг спрацював, важливо дотримуватися таких правил:

1. Малюнок не повинен бути складним і осмисленим, не повинен перетягувати на себе увагу – чим він простіший і автоматичний, тим краще спрацює для підтримки концентрації. Якщо не знаєте, з чого почати, спробуйте заповнювати лист одноманітними повторюваними рисками, зафарбовувати клітини, обводити вже написані слова.

2. Дудлінг не працює, якщо вам потрібно сприйняти інформацію візуально – тоді він конкурує із завданням. Використовуйте цей прийом на лекціях, конференціях, доповідях, при прослуховуванні аудіокниг, коли обговорюєте або обмірковуєте завдання.

3. Ні в якому разі не оцінюйте створені малюнки і не чекайте, що вони повинні бути красивими, правильними (рівними, акуратними) або якимись ще особливими. Це підтримка для вашої нервової системи, а не конкурс малювання, так що розслабтеся, і дозвольте руці рухатися, як вона сама хоче.

Медитація з ручкою і папером

Вільне малювання – прекрасний засіб арт-терапії. Якщо ви відчуваєте себе пригнічено, емоційно виснажені, схвильовані, стривожені або розгублені, то «малюнок ні про що» може стати одним із способів психологічно себе підтримати і розвантажити (особливо, якщо поблизу немає особистого психотерапевта). Зентангл – це техніка, яка особливо підходить перфекціоністам, тим, хто не впевнений, що вміє малювати. Назва походить від zen – врівноваженість, спокій і rectangle – прямокутник. Для малювання зентангла потрібно розкреслити аркуш паперу на квадрати, і кожен квадрат заповнити будь-якими однотипними елементами: крапками, колами, ланцюжками, смужками. Поля-квадрати допомагають почати малювати тим, у кого є «страх чистого аркуша», а саме медитативне малювання сприяє психологічному розвантаженню, заспокоєнню, зібраності, покращує координацію очей і дрібну моторику, допомагає розкрити творчі здібності.

bhub.com.ua

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини