Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 6 серпня, 18:02:58

Печемо паску: секрети, звичаї та традиції

09.04.2017   17:08Агенцiя

Паска - це ритуальний пасхальний хліб, який випікають напередодні Великодня, зазвичай у Чистий четвер.

Для приготування цієї страви використовують найкраще борошно, домашнє масло та свіжі яйця. Проте, аби спекти справді смачну паску, замало користуватися рецептами, треба ще й дотримуватися традиції випікання цього особливого хліба.



Стаючи до випікання найважливішої великодньої страви, господиня мала одягнути чистий одяг та перед запаленою свічкою попросити у Бога допомоги у цій відповідальній справі.

Протягом усього часу приготування паски (від підготовки опари й до вже готового хліба) господиня мусила бути у доброму гуморі. Тому домашні намагалися її не займати, а подекуди з нею цілий день навіть не розмовляли.



Процес готування паски займав колись цілу добу. Розпочинався він підготовкою опари у середу ввечері.

Аби паска була жовтішою, жовтки, що використовуються для її приготування, залишали постояти на деякий час.



У Чистий четвер вранці до опари додавали найкраще борошно й замішували тісто, яке згодом лишали підрости протягом кількох годин.

Вже сформовані вироби мусили підійти ще й у формах. Цей процес займав, як правило, 2-3 години.
 
Пекти паску можна було лише у ідеально чистій кухні. Напередодні газдиня мусила перемити увесь посуд та вичистити піч.



Поганим знаком вважалося, якщо до хати зайде хтось чужий у той час коли господиня виймає з печі паску.

За звичаєм, господині не дозволялося сідати й відпочивати, поки печеться паска. Вважалося, що у такому випадку, тісто обов’язково «впаде» й паска не вдасться.



Нині ж кожна газдиня має власний перевірений рецепт великодньої паски. Хтось же просто йде до магазину й купує вже готову великодню здобу. Як би там не було, варто хоча б раз у житті спробувати спекти паску за давніми звичаями. Вона у вас обов’язково вдасться!

Останні новини Чернігівщини

У Тупичівському ліцеї триває будівництво нового укриття та реконструкція їдальні 13:15

Роботи на двох об’єктах у закладі освіти Тупичівської громади розпочато минулого року. На реалізацію проєктів уже використали понад 18 млн грн з державного бюджету та більш ніж 2,5 млн грн – з місцевого.

В лабораторії Козелецької лікарні запрацювали нові автоматичні аналізатори. 12:43

Завдяки підтримці Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні та Центру гуманітарної допомоги KSRelief, Козелецька лікарня інтенсивного лікування отримала нове сучасне обладнання: автоматичний біохімічний аналізатор та автоматичний аналізатор глюкози і лактату.

В оновленому ЦНАПі у Березні послуги можуть отримати маломобільні громадяни 12:12

Від учора у Березнянській громаді працює оновлений Центр надання адміністративних послуг, де можна отримати близько 200 послуг.

Допомога партнерів: у гімназіях №7 та №16 облаштовані класи безпеки 11:38

За підтримки фонду «Партнерство за сильну Україну» у чернігівських гімназіях №7 та №16 облаштували класи безпеки.

Ветерани поліції Чернігівщини вибороли призові місця на спортивних змаганнях «Київ Незламний» 11:37

Днями у столиці відбулися змагання «Київ Незламний», які об’єднали понад 300 ветеранів та ветеранок з усієї країни.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини