Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 20:35:05

6 березня - Міжнародний день зубного лікаря

06.03.2017   07:40Агенцiя

Небагатьом вдається уникнути проблем хворих зубів, ясен, неправильного прикусу. Кожному з нас принаймні раз у житті доводилося потрапити на прийом до зубного лікаря.

На щастя, наука і технологія розвиваються з такою стрімкою швидкістю, що за останні кілька десятків років похід до стоматолога стає все менше і менше схожим на середньовічну екзекуцію.

6 березня в багатьох країнах відзначається професійне свято зубного лікаря — Міжнародний день зубного лікаря (International Dentist Day). Цю дату обрали, орієнтуючись на події далекого минулого. Справа в тому, що в кінці XVIII століття, а саме - в 1790 році в цей день на світ з'явилося відоме знаряддя «зубних тортур» - бор-машина. Авторами диво-пристрою виступили Джон Грінвуд - вашингтонський дантист, і особистий стоматолог самого президента сполучених Штатів Джорджа Вашингтона.

Перший стоматологічний бор являв собою важку бормашину з ножним приводом, але це не завадило Грінвуд виготовити для Вашингтона чотири зубних протези.

І тільки через століття, у 1907 році, з'явилася електрична бормашина. Серед «зубних» нововведень — винахід тюбика для зубної пасти доктором Вашингтоном Шеффілдом, випуск першої в світі зубної щітки з штучним синтетичним нейлоновим волокном замість натуральної щетини.

Міжнародний день зубного лікаря спочатку відзначався лише в США, маючи статус національного професійного свята. Але з роками традиція вітати зубних лікарів у цей день перекинулася далеко за межі Північної Америки.

Обов’язковими заходами в цей день вважаються лекції та просвітницька робота про необхідність регулярного і ретельного догляду за зубами. Особлива увага приділяється профілактиці дитячого карієсу.

Як відомо, 9 лютого відзначається Міжнародний день стоматолога, який традиційно збігається з днем пам'яті святої Аполлонії.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.