Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 09:03:34

Що покласти до пасти: 10 найкращих рецептів соусів до макаронів

19.02.2017   12:19Агенцiя

Макарони – просто знахідка для гурманів, які люблять різноманітність, адже, опанувавши азами та загальними принципами приготування соусів для них, можна щораз тішити своїх близьких новими й несподіваними рецептами.

Запам’ятайте кілька головних правил приготування соусів до макаронів

  • Соус, який додається до макаронів, повинен бути гарячим.
  • Готувати соус найкраще у глибокій пательні з кришкою.
  • Ідеальна олія для макаронного соусу – оливкова  (цілком згодиться і соняшникова, але смак буде зовсім не той).
  • Алгоритм приготування соусів для макаронів такий: розігріти оливкову олію, обсмажити цибулю і часник, додати основні інгредієнти (овочі, м’ясо, рибу), заправити вершками, томатами або готовим томатним соусом, додати сіль, спеції

1. Сметанний соус для макаронів з грибами і фаршем

Інгредієнти: 200 г свіжих печериць, 200 г яловичого або телячого фаршу, 1 ріпчаста цибулина, 4 зубці часнику, 200 мл сметани, 100 г твердого сиру, сіль, перець, свіжа зелень або сушені трави до смаку.

Рецепт. Обсмажити в оливковій олії часник, цибулю, порізані невеликими шматочками гриби та фарш. Коли фарш повністю змінить колір, посолити і добре вимішати, щоб він не злипнувся котлетою. Через 5 хвилин додати сметану, перець та зелень, закип’ятити, зняти з вогню. Додати макарони, вимішати, викласти на широку таріль, щедро посипати тертим сиром.

2. Вершковий соус для макаронів

Інгредієнти: 200 мл жирних вершків, 3 ст. ложки тертого твердого сиру, 1 ч. ложка вершкового масла, сіль і чорний перець, зелень петрушки до смаку.

Рецепт. Вершки збити з сиром. Приправити сіллю і перцем. Додати в готові макарони вершкове масло, залити соусом і посипати зеленню.



3. Соус для макаронів із копченою ковбасою

Інгредієнти: 1 ст. ложка оливкової олії, 100 г салямі або іншої копченої ковбаси, 150 мл томатного соусу, 100 г оливок без кісточок, свіжа зелень до смаку.

Рецепт. Ковбасу порізати соломкою, додати її у томатний соус. Туди ж покласти порізані маслини, оливкову олію та дрібно посічену зелень. Все перемішати, прогріти і додати у відварені макарони.

4. Гарбузовий соус для макаронів

Інгредієнти: 500 г гарбуза, 1 цибулина, 2 болгарські перці, вершкове масло для смаження, 1 склянка вершків, 4 ст. ложки тертого пармезану, сіль, мелений перець на смак.

Рецепт. Гарбуз очистити від насіння і шкірки, порізати маленькими кубиками. Перець порізати соломкою. Цибулю порізати дрібно та обсмажити в глибокій пательні на вершковому маслі, додати підсмажити цибулю та порізаний болгарський перець. Додати гарбуз, накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати близько 25-30 хвилин, помішуючи. Коли гарбуз стане м’яким, влити вершки, додати пармезан. Посолити і поперчити. Додати до гарбузового соусу зварені макарони, перемішати.

5. Грибний соус для макаронів

Інгредієнти: 1 ст. ложка оливкової олії, 3 зубки часнику, 1 невелика цибулина, 200 г печериць або відварених лісових грибів, 150 мл томатного соусу, свіжий кріп або петрушка до смаку.

Рецепт. Обсмажити в олії подрібнений часник і цибулю, додати порізані гриби. Тушкувати до готовності грибів, додати томатний соус і порізану зелень.



6. Соус для макаронів із морепродуктами

Інгредієнти: 2 ст. ложки оливкової олії, 1 велика цибулина, 1 болгарський солодкий перець, 3 зубки часнику, 400 г заморожених морепродуктів (мікс), 0,5 лимона, сіль, перець, зелень петрушки та базиліка до смаку.

Рецепт. Дрібно порізати цибулину та трішки підсмажити в оливковій олії, туди ж покласти подрібнений часник і порізаний соломкою болгарський солодкий перець. Підсмажити овочі до м’якості перцю. Додати морепродукти, сіль, перець і трави, видушити сік з половини лимона і тушкувати на слабкому вогні 10 хвилин.



7. Соус для макаронів «Карбонара»

Інгредієнти: 2 ст. ложки оливкової олії, 100 г бекону, 1 зубчик часнику, дрібно порізаний, 4 яйця, 150 мл. жирних вершків, 100 г тертого пармезану, зелень петрушки, сіль, перець до смаку.

Рецепт. Нагріти олію в пательні. Додати тонкі скибочки бекона і обсмажити їх, поки не стануть золотистими і  хрусткими. Дістати бекон з пательні, відкласти. У пательню покласти порізаний часник, підсмажити його на малому вогні 2 хв. Відставити пательню. У мисці перемішати яйця з вершками, приправити сіллю і чорним перцем. Вилити у пательню з часником, покласти підсмажений бекон, додати тертий пармезан. Туди ж покласти щойно зварені гарячі макарони і перемішати їх із соусом – тепло від макаронів загустить яйця.

8. Соус для макаронів «Болоньєз»

Інгредієнти: 1 ст. ложка оливкової олії, 25 г вершкового масла, 2 зубчики часнику, 1 цибулина, 1 морквина, 1 стебло селери, 85 г бекону, 500 г змішаного фаршу (яловичина + свинина), 300 мл молока, 300 мл  сухого червоного вина, 2 ст. ложки томатної пасти, 0,5 кг свіжих або консервованих помідорів, тертий пармезан, сіль, суміш сухих прованських трав до смаку.

Рецепт. Налити оливкову олію у велику глибоку каструлю, додати вершкове масло, потім поставити каструлю на вогонь, помішувати ложкою 1-2 хв., поки масло не розтане. Додати порізані овочі, часник, порізаний бекон і, помішуючи, смажити на малому вогні 8-10 хв., поки овочі не стануть м’якими. Додати фарш і обсмажити його протягом 5 хв. на помірному вогні. Влити молоко, трохи збільшити вогонь і продовжувати смажити, помішуючи, 10-15 хв., поки все молоко не вбереться в м’ясо. Влити в соус вино і повторити процес, як і з молоком. Додати томатну пасту і подрібнені в пюре помідори. Додати 500 мл води. Всипати трави і сіль, додати чорний мелений перець. Зменшити вогонь до мінімуму і накрити каструлю кришкою, залишивши невеликий отвір, щоб виходив пар. Готувати соус 1-1,5 години, час від часу піднімаючи кришку і перемішуючи соус. Вимкнути вогонь, щільно закрити каструлю на час, поки варяться макарони. Вилити більшу частину соусу на макарони і перемішати двома великими ложками. Окремо подати тертий сир.



9. Вершково-кабачковий соус до макаронів

Інгредієнти: 5 ст. ложок оливкової олії, 3 невеликих кабачки цукіні, 2 цибулини, 1 зубчик часнику, 2 болгарських перці, 150 мл жирних вершків, 100 твердого сиру, сіль, мелений перець до смаку.

Рецепт. Нагріти оливкову олію у великій пательні на середньому вогні. Додати порізані кубиками цукіні та перець і швидко обсмажити до появи золотистого кольору. Викласти з пательні на тарілку. У пательню покласти порізану дрібно цибулю і часник, обсмажити до золотистого кольору. Додати вершки і тушкувати, поки соус не випарується на одну третину. Додати у вершковий соус тушковані цукіні та перець, посолити, поперчити. Ретельно перемішати і прогріти. Змішати з відвареними макаронами, посипати тертим сиром.



10. Вершково-гірчичний соус із червоною рибою


Інгредієнти: 50 г вершкового масла, 1/2 цибулини, 500 г червоної риби (сьомги, форелі, горбуші) 2 ст. ложки борошна, 1 склянка молока або вершків, 1 склянку води, свіжий або заморожений кріп, 2 ст. ложки діжонської гірчиці, сік 1 лимона.

Рецепт. Вершкове масло розтопити у великій сковороді на середньому вогні. Додати дрібно порізану цибулю і обсмажити її до прозорості. Додати порізану невеликими шматочками рибу і обсмажити близько 5-7 хвилин, помішуючи. Додати борошно, обсмажити хвилинку, інтенсивно помішуючи, влити поступово молоко і воду. Додати сіль, перець і кріп. Тушкувати близько 5-7 хвилин на мінімальному вогні, щоб соус загус. Вкінці додати гірчицю і лимонний сік, перемішати, довести до кипіння. Додати макарони, добре прогріти, перемішати і зняти з вогню.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.