Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:09:42

На кожного працівника ЧМЦСССДМ приходиться 1000 підопічних щороку

14.02.2017   08:21Агенцiя

Чернігівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щороку опікується понад 10 тисячами підопічних - сім'ями та окремими особами, які опинилися у складних життєвих обставинах. Це близько 1000 осіб на одного спеціаліста центру. Про це, інформуючи про всі роботу цього центру, розповіла його директор Людмила Мазур на нараді в Чернігівській міській раді.

Чернігівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді реалізує в місті державну сімейну політику, зосереджуючи основну увагу на підтримці родин, які опинилися у складних життєвих обставинах. За інформацією доповідача, кожна 8-ма сім’я в Україні потребує соціального супроводу через певні життєві обставини, викликані більшою мірою складною соціально-економічною ситуацією родини.

Серед завдань Центру Людмила Мазур назвала наступні:
-  соціальна підтримка сімей та осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах;
-  здійснення просвітницько-профілактичної діяльності;
-  створення та поширення соціальної реклами;
-  залучення до соціальної роботи соціально активної молоді та представників громадських організацій.

У складі Центру працюють 5 спеціалізованих формувань:

Служба соціальної підтримки сімей, Центр соціальної допомоги учасникам АТО та членам їхніх сімей, Консультативний пункт ЧМЦСССДМ в пологовому будинку, Служба соціально-профілактичної роботи, Центр соціальної підтримки сімей та дітей, які живуть з ВІЛ.

З метою проведення комплексної, ґрунтовної роботи міським ЦСССДМ ведеться облік сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, інформація до якого надходить як з державних установ (служб у справах дітей, відділу у справах сім'ї та молоді, медичних та навчальних закладів, управлінь праці та соціального захисту населення тощо), недержавних організацій, а також особисто від громадян міста.

Так, у 2015 році на обліку центру перебувало 238 сімей, в яких виховувалося 390 дітей. У 2016 році на обліку перебуває 295 родин, в яких виховується 468 дітей.

Проблеми цієї категорії громадян вивчалися під час соціальних інспектувань, здійснення оцінок потреб та розглядалися на Міській координаційній раді з питань соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Рада своїм рішенням рекомендує взяти родини під соціальний супровід або надавати комплекс соціальних послуг (в залежності від складності проблем та бажання сім'ї щодо здійснення соціального супроводу).

У 2015 році проведено 12 засідань координаційної ради, на яких розглянули проблеми 121 сім’ї, у 2016 - 14 засідань, розглянуті 133 справи.

У 2015 році під супроводом центру перебувала 101 сім’я, де виховувалося 127 дітей. За 2016 рік соціальним супроводом центру охоплено 119 сімей, в яких виховується 166 дітей.

Продовжується робота, спрямована на розвиток сімейних форм виховання. У 2015 році створено 3 прийомні сім’ї, влаштовано 5 дітей-сиріт. У 2016 році створено 2 прийомні сім’ї, влаштовано 2 дитини-сироти. Три родини пройшли навчання для кандидатів у прийомні батьки при Чернігівському обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, внесені у банк даних потенційних прийомних батьків. Наразі вони перебувають у процесі створення прийомних сімей.

 У 2015 році під соціальним супроводженням центру перебувало 14 прийомних сімей (в них - 20 дітей-сиріт), у 2016 році - 14 сімей та 22 дитини.

Важливим напрямком діяльності центру є здійснення роботи щодо попередження проявів насильства в сім’ї. У 2015 році до центру надійшло 173 повідомлення з питань сімейного насильства та жорстокого поводження з дітьми, у 2016 році - 68 повідомлень. Збільшилася кількість самозвернень клієнтів до центру: з 7 випадків у 2015 році до 14 - у 2016 відповідно, що свідчить про належну інформаційну кампанію та довіру до спеціалістів.

З метою попередження відмов від новонароджених дітей, профілактики соціального сирітства при Чернігівському пологовому будинку працює Консультаційний пункт ЧМЦСССДМ.

У тісній співпраці з медичними працівниками спеціалісти центру оперативно реагують на повідомлення та проводять індивідуальну роботу з жінками-породіллями, за необхідності, встановлюють контакти з родичами, співпрацюють із спеціалістами інших районів області.

У 2015 році 7 жінок мали намір відмовитися від новонароджених дітей, з них, тільки дві породіллі мешканки м. Чернігова. У результаті проведеної роботи спеціалістів, 3 мами змінили намір та залишили немовлят у родинах. У 2016 році ситуація щодо відмов аналогічна (7 відмов, з них 2 - чернігівчанки), проте всі жінки відмовилися від дітей через такі причин: 2 дитини мали тяжкі фізичні вади, 5 інших - через безвідповідальне батьківство.

Чернігівський міський центр соціальних служб для сім’ї, ді тей та молоді також забезпечує соціальну підтримку неповнолітніх та молодих осіб, які знаходяться у виправній колонії, слідчому ізоляторі, повертаються з місць позбавлення волі, або були засуджені до покарань без позбавлення волі.

У 2015 році отримувачами послуг центру стали 342 особи, засуджені до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, серед яких 25 неповнолітніх, у 2016 році - 172 особи, з них 20 дітей.

Зменшення росту злочинності серед молоді, на думку доповідача, пояснюється просвітницько-профілактичною роботою (реалізація тренінгової програми «Сходинки», розповсюдження відповідної соціальної реклами, вихід в ефір обласного телебачення передачі «Розмова без нотацій).

На обласному рівні узагальнювався позитивний досвід роботи міського центру з кримінально-виконавчою інспекцією стосовно профілактичних та практичних заходів з молодими особами, які перебувають у конфлікті з законом.

У 2016 році створено Спеціалізоване формування «Центр соціальної допомоги учасникам АТО та членам їхніх сімей». З метою медичної, психологічної, професійної реабілітації та соціальної адаптації учасників антитерористичної операції в минулому році спеціалісти центру надали соціальні послуги 921 сім’ї учасників АТО, в яких виховуються 822 дитини (в 2015 - 711 родин, 625 дітей), 35 родин (45 дітей) перебували під соціальним супроводом ЧМЦСССДМ. Проведено 36 групових занять для 481 учасника АТО.

Два спеціалісти Центру пройшли навчання під керівництвом міжнародного тренера Франкліна Пьюселіка щодо запобігання та лікування ПТСР.

Протягом 2015 року послугами Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було охоплено 209 сімей, у яких один чи кілька членів мають інвалідність, у 2016 році - 212 родин з особливими потребами.

З метою забезпечення прав дітей та молоді з особливими потребами на розвиток творчих здібностей дітей та молоді даної категорії, умов для їх самореалізації, подолання комплексу неповноцінності, підвищення рівня самоповаги та самооцінки, творчий ріст та розвиток, організацію цікавого та змістовного дозвілля, при Чернігівському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді діє творча майстерня.

Це форма групової роботи, що об’єднує на добровільних засадах дітей та молодь з функціональними обмеженнями, а також їхніх батьків.

Важливим напрямком діяльності центру є здійснення просвітницько-профілактичної роботи щодо попередження складних життєвих обставин. У 2015 році проведено 612 групових заходів для 11109 осіб, у 2016 році відповідно 630 заходів, 11834 особи.

Дієвими партнерами ЧМЦСССДМ у наданні допомоги сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, є 20 громадських організацій, які долучаються до вирішення проблем конкретних сімей: надання гуманітарної допомоги, тимчасового притулку, оформлення тимчасової реєстрації.

На фінансове утримання центру та проведення заходів щорічно з міського бюджету виділяються відповідні кошти: у 2016 році – 1, 047 млн грн, цього року фінансування збільшене на 9 % і становить  1,681 млн грн. З них: на заходи центру – 34 747 тис. грн та 38 тис. грн відповідно. Інші видатки йдуть на заробітну платню працівникам – 806,3 тис. грн у 2016 році та 1309,2 тис. грн у 2017 році (або 77 % від загальних асигнувань), на комунальні послуги – 34,9 тис.грн (3,4 % асигнувань) у минулому році та 60,5 тис. грн (3,6 % асигнувань) у поточному році, а також, закупівлю товарів – 20,27 тис. грн (2 % від асигнувань) та 22,08 тис. грн (1,3 % від асигнувань) відповідно.

В активі центру завжди важливу роль грала внутрішня та зовнішня соціальна реклама, яка розповсюджується серед різних категорій населення, а також розміщується на рекламних носіях вулиць міста та у «Вікнах соціальної реклами» у навчальних та дошкільних дитячих закладах. Це наклейки, листівки, постери, кишенькові брошури. У 2016 року виготовлено 11 видів продукції, на загальну суму майже 20 тис. грн.

У 2017 році ЧМЦСССДМ планує зосередити свою увагу на реалізації таких завдань:
- забезпечити ефективну діяльність щодо соціальної підтримки сімей та осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах;
- активізувати роботу щодо здійснення соціального супроводу сімей та осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах;
- розширити тематику просвітницьких заходів із дітьми, молоддю та їхніми батьками щодо формування позитивного іміджу сім’ї;
- забезпечити створення та розповсюдження нових видів соціально- рекламних матеріалів із питань попередження насильства в сім’ї, формування здорового способу життя, розвитку сімейних форм виховання.

 
Прес-служба Чернігівської міської ради
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини