Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 квітня, 04:54:24

10 найкрутіших рецептів кручеників

12.02.2017   12:25Агенцiя

Українську кухню неможливо уявити без вишуканих м’ясних страв. Саме такою оригінальною стравою, та ще й з пікантною родзинкою, є крученики.

Назва їх ймовірно походить від слова «крутити» – адже щоб приготувати цю страву, потрібно відбити шматочок м’яса (або риби), розпластати його, як млинець, покласти в середину начинку і закрутити в щільний рулетик. Начинками для кручеників можуть бути гриби, сир, овочі, сухофрукти – все, до чого додумається ваша кулінарна фантазія! Тож запасайтеся продуктами, обирайте рецепт і давайте чаклувати!

1. Курячі крученики на картоплі

Інгредієнти: 500 грамів курячого філе, 500 грамів картоплі, 150 грамів твердого сиру, 100 грамів бекону, 50 грамів вершкового масла, 3 столові ложки сметани, зелень, мелений чорний перець, сіль, олія.

Рецепт. Куряче філе порізати пластинами і легенько відбити, посолити, поперчити. Вершкове масло дістати з холодильника, залишити на деякий час при кімнатній температурі, щоб стало м’яким. Подрібнити зелень і перемішати з м’яким вершковим маслом і сметаною, ретельно перемішати. Твердий сир натерти на крупній тертці і порізати шматочками бекон, все це додати до вершкової маси, добре перемішати. На шматки курячого філе покласти по ложці начинки, загорнути рулетиком і зафіксувати за допомогою зубочистки. Картоплю почистити, помити і порізати кільцями. Форму для запікання застелити фольгою, змастити олією, викласти шар порізаної крукартоплі, а наверх покласти крученики, накрити фольгою, защепити краї. Відправити в розігріту до 180º духовку та запікати 1 годину.



2. Крученики зі свинини

Інгредієнти: 500 грамів свинячої корейки, 150 грамів твердого сиру, 2 цибулини, 1 морква, 2 столові ложки сметани, пучок кропу і петрушки, панірувальні сухарі, мелений чорний перець, сіль, олія.

Рецепт. М’ясо порізати шматками як на відбивні та легенько відбити, поперчити, посолити. Одну цибулину порізати дрібними шматочками та підсмажити на сковорідці з олією до золотистого кольору, зняти з вогню і трішки остудити. Подрібнити кріп і петрушку, натерти на крупній тертці твердий сир, додати смажену цибулю і перемішати. Викласти готову начинку на шматочок м’яса, загорнути рулетиком, закріпити зубочисткою або ниткою. Обваляти крученики в панірувальних сухариках та смажити на сковорідці з олією. Цибулину та що залишилась порізати на дрібні шматочки, моркву натерти на крупній тертці, підсмажити до готовності, посолити, поперчити та додати сметану, перемішати. Викласти в сковорідку з соусом вже підсмажені крученики, накрити кришкою і залишити на маленькому вогні на 30 хвилин, щоб протушкувались.



3. Волинські крученики із капустою

Інгредієнти: 500 грамів м’яса свинини, 300 грамів квашеної капусти, 1 цибулина, 4 столові ложки сметани, мелений чорний перець, панірувальні сухарі, сіль, олія.

Рецепт. М’ясо свинини порізати шматочками та трішки відбити, посолити, поперчити. Цибулю порізати дрібними шматочками, підсмажити до золотистого кольору, додати в сковорідку до цибулі віджату квашену капусту, перемішати, посолити, поперчити і тушкувати на маленькому вогні близько 10 хвилин. На шматочок м’яса викласти трішки начинки, згорнути рулетиком і зафіксувати зубочисткою або ниткою. Кожен крученик вмочити у сметану, обваляти в панірувальних сухариках і обсмажити до утворення золотистої скоринки. Всі крученики скласти в сковорідку і протушкувати на маленькому вогні близько 15 хвилин, додавши трішки сметани, посолити, поперчити.



4. Житомирські крученики з квашеними огірками

Інгредієнти: 200 грамів свинини, 2 квашені огірки, 1 цибулина, 3 столові ложки панірувальних сухарів, 2 столові ложки томатної пасти, борошно, мелений чорний перець, сіль, олія.

Рецепт. М’ясо порізати тонкими шматками, трішки відбити, посолити і поперчити. Цибулю порізати маленькими шматочками і підсмажити до золотистого кольору. Квашені огірки порізати невеличкими кубиками, перемішати їх зі смаженою цибулею і панірувальними сухарями, начинка готова. На шматок м’яса покласти трішки начинки, загорнути рулетиком і зафіксувати ниткою або зубочисткою. Крученики обваляти в борошні і підсмажити до золотистої скоринки, викласти їх у каструлю, залити розведеною у воді томатною пастою, посолити, поперчити. Поставити на маленький вогонь і тушкувати близько 25 хвилин.



5. Крученики з грибами

Інгредієнти: 500 грамів свинини, 200 грамів свіжих печериць, 2 цибулини, мелений чорний перець, сіль, олія.

Рецепт. М’ясо порізати на тоненькі шматки, легенько відбити, посолити, поперчити. Цибулю порізати дрібно і підсмажити до прозорості. Додати порізані печериці, перемішати та смажити до готовності, зняти з вогню і остудити. На шматочок м’яса викласти трішки начинки, загорнути рулетиком, зафіксувати ниткою або зубочисткою. Крученики обсмажити до золотистої скоринки, всі скласти в сковорідку, долити трішки води, можна додати 3-4 ложки сметани, накрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні протягом 15 хвилин.



6. Крученики з чорносливом

Інгредієнти: 300 грамів курячого філе, 150 грамів чорносливу, 100 грамів майонезу, 50 мілілітрів вершків, 40 мілілітрів соєвого соусу, цибулина, мелений чорний перець, сіль.

Рецепт. Куряче філе помити, просушити і порізати шматками, трішки відбити, поперчити, посолити. Соєвий соус перемішати з майонезом до однорідності, і замочити в ньому відбите м’ясо і порізану півкільцями або кільцями цибулю. Чорнослив помити, висушити на паперовому рушничку. Викласти на шматок м’яса одну сливочку, загорнути рулетиком, зафіксувати за допомогою нитки або зубочистки. У форму для запікання викласти крученики, залити маринадом із соєвого соусу і майонезу, на верх викласти кільця цибулі і полити вершками. Помістити в розігріту духовку на 30 хвилин і випікати при температурі 180º.



7. Крученики з телятини

Інгредієнти: 400 грамів телятини, 50 грамів бульйону, півсклянки сметани, 1 цибулина, 4 столові ложки рису, 1 куряче яйце, борошно, зелень, мелений чорний перець, сіль, олія.

Рецепт. М’ясо промити і порізати тонкими шматками, легенько відбити, посолити, поперчити. Рис промити та відварити, зняти з вогню, остудити. Куряче яйце зварити на круто. Цибулю посікти дрібно і підсмажити до золотистості, перемішати з порізаним яйцем, подрібненою зеленню і вареним рисом, поперчити, посолити. На шматки м’яса покласти начинку, загорнути рулетиком і закріпити зубочисткою або ниткою. Крученики обваляти в борошні і підсмажити до золотистої скоринки. В каструлю викласти крученики, залити сметаною і бульйоном, посолити, поперчити, довести до кипіння а тоді зменшити вогонь і тушкувати ще півгодини.



8. Крученики з цибулею

Інгредієнти: 400 грамів свинини, 4 цибулини, 1 столова ложка вершків, лавровий лист, чорний мелений перець, сіль.

Рецепт. М’ясо порізати, відбити, посолити і поперчити. Порізати цибулю півкілцями і покласти на кожен шматок, загорнути рулетиком і зафіксувати ниткою чи зубочисткою. Обсмажити крученики до золотистого кольору і викласти їх у каструлю, додати воду, сметану, перець, сіль, помістити на маленький вогонь і тушкувати близько 40 хвилин.



9. Крученики із салом


Інгредієнти: 500 грамів курячого філе, 150 грамів твердого сиру, 150 грамів сала, 50 грамів вершкового масла, сметана, мелений чорний перець, сіль.

Рецепт. Куряче філе порізати, легенько відбити, посолити і поперчити. Масло дістати з холодильника і залишити в кімнаті, щоб стало м’яким. Порізати сало кубиками, перемішати з потертим на крупній тертці сиром, м’яким маслом і сметаною. Викласти готову начинку на шматок м’яса, загорнути рулетиком і зафіксувати зубочисткою або ниткою. Викласти у форму для запікання, додати трішки сметани, закрити зверху фольгою і запікати 40 хвилин при температурі 180º.



10. Крученики зі скумбрії

Інгредієнти: 2 скумбрії, 50 грамів вершкового масла, 50 грамів твердого сиру, 2 столові ложки лимонного соку, 2 зубці часнику, зелень, сіль, перець, олія.

Рецепт. Скумбрію розморозити, почистити і промити, розділити на філе, видалити кісточки, поперчити, посолити і збризнути лимонним соком, залишити на декілька хвилин щоб м’ясо промаринувалось. Вершкове масло дістати з холодильника і залишити при кімнатній температурі, щоб воно стало м’яким. Зелень подрібнити і перемішати з маслом, подрібненим часником та натертим на крупній тертці сиром. Рибне філе намастити приготованою начинкою, загорнути рулетиком, закріпити ниткою або зубочисткою. Покласти у форму для запікання, змастити рибні крученики олією та запікати близько 20 хвилин при температурі 200º.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.