Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:56:55

Як правильно зануритись в ополонку під час Водохреща

18.01.2017   12:59Агенцiя

19 січня, християни підуть до водойм, щоб зануритись у крижану воду. Вважається, що під час цього обряду зникають хвороби, люди зцілюються і очищуються від гріхів.

Для того, щоб отримати від купання задоволення та користь і уникнути трагічних наслідків потрібно дотримуватись нескладних рекомендацій.

У першу чергу перед купанням в ополонці не завадить проконсультуватися з лікарем, оскільки існують захворювання, які протікають безсимптомно, а переохолодження може стати причиною їх загострень. Тільки коли лікар підтвердить, що занурення у воду не призведе до проблем зі здоров'ям, починайте підготовку.

Вранці, за дві години до занурення, добряче поснідайте поживною їжею. Візьміть з собою термос із гарячим трав'яним чаєм і ні в якому разі не пийте алкоголь! Варто відмовитись також від паління.

Одягніть зручні і теплі речі з натуральних матеріалів. Заздалегідь потурбуйтеся про безпечний підхід до ополонки – візьміть з собою зручне взуття на неслизький підошві.

Прибувши на місце зробіть зарядку - вона активізує кровообіг. Побігайте, поприсідайте, поплескайте у долоні. Вам має бути тепло не тільки зовні, але і зсередини. Потім швидко зніміть одяг (потурбуйтесь, щоб він був без шнурків і ґудзиків) і підійдіть до ополонки. Обов'язково поклопочіться про килимок під ноги і великий теплий рушник.

Входити у воду потрібно поступово, інакше організм може зазнати шоку. Спочатку намочіть руки, розітріть водою по плечі. Потім зануртеся у воду по коліна, після чого можна занурюватись повністю.

Православна традиція передбачає триразове занурення у воду з головою. Але перебувати з мокрим волоссям на морозі не дуже корисно, тому бажано все ж таки утриматись від дотримання цієї традиції.

Прихопіть з собою термос з гарячим молоком або чаєм. Ці напої відмінно зігрівають. Дуже небезпечно пити воду з джерел і річок, оскільки вона може виявитись забрудненою. Доцільніше принести очищену воду з собою або набирати її з ємностей із очищеною водою.

Купайтесь тільки у встановлених місцях у присутності представників служби порятунку і медичних працівників. Ні в якому разі не вирушайте до водойми по одинці!
Зі святом Вас та будьте здорові!

Тетяна Моргун
Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Чернігівської області.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини