Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:55:47

Співи, танці, небилиці, гарні були вечорниці

29.12.2016   14:58

27 грудня співробітники Національного заповідника “Гетьманська столиця” спільно з дитячим центром Свято-Покровської парафії та Батуринським будинком культури провели науково-просвітницький захід “Андріївські вечорниці”.

Ведучі заходу, Марина Герасько та Алла Горова, допомогли всім присутнім поринути в атмосферу початку минулого століття. А діючі особи театралізованого дійства, у колоритних національних костюмах Батуринщини, відтворили традиційні вечорниці.

А які ж вечорниці без пані-матки? В її образ чудово перевтілилась завідувач відділу археології Наталія Саєнко, яка, як і годиться, була справжньою господинею на гулянні! Саме вечорнична мати показувала і проводила разом з дівчатам різноманітні обряди ворожіння. Зазвичай всі народні гуляння супроводжувались піснями. Учасники ансамблю “Козацька душа” — Вікторія Огієвська, Марина Крутоголова, Наталія Бєлік і Євдокія Мась виконали найкращі українські народні пісні: “Чом ти не прийшов”, “Ой, на горі та й женці жнуть” та “Зеленеє жито, зелене”.

Баба Палажка, роль якої майстерно виконала Мась Євдокія Григорівна, розповіла гостям та учасникам заходу свої спогади про те як ворожили в давнину. Також цього вечора не обійшлося і без традиційного кусання калити та кумедних хлопчачих жартів, які розвеселили присутніх. Кожен з вихованців дитячого центру зумів проявити свій талант, безумовно колоритними і переконливими були: Влад Кербут, Павло Чепурухін, Назар Тинкалюк, Кирило Колбік, Максим Гела, Вова Христовий, Денис Хитаєнко, Антон Лисенко, Оля Ломко, Дарина Мосьпан, Вікторія Петрук, Ілона Маткаш, Настя Хитаєнко та Соня Цап.

Не обійшли увагою організатори і гостей вечорниць, заздалегідь подбавши про традиційні батуринські смаколики для них. Кожен із присутніх, за виконані рядки пісень про калину та вербу отримав смачні вареники та пишні балабухи від господині.

Заслужені аплодисменти ще довго лунали в міському будинку культури. А насамкінець юнаки з дитячого центру Свято-Покровської парафії заколядували і привітали всіх з прийдешніми святами.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини