Сніданок, який підкорив світ: 10 секретів ідеального омлету
Ідеальний омлет – неодмінно пишний, ніжний, смачний, легкий, що аж тане в роті. Але чи завжди він виходить таким?

Омлет – страва, яка прийшла до нас із Франції.
Щороку, 10 лютого, в Провансі французи віддають шану цьому простому, але дуже смачному та поживному сніданку – влаштовують альпійське свято омлетів.
Ця невибаглива у приготуванні страва навіть у книгу Рекордів потрапила.
У 1997 році з 10 тисяч яєць сорок бельгійських кухарів приготували величезний омлет, який їли 3 з половиною тисячі людей.
Омлет полюбили готувати і в інших країнах. Так, італійці роблять свій варіант – фрітатту, іспанці – тортилью, японці – омуретсу, татари – тунтерму, у Стародавньому Римі омлети були десертами, які готувалися з медом.
А для українців омлет – це ранкова страва і спогад про дитячий садочок, бо там подавали цю страву особливо повітряною і смачною.
Та часом замість повітряного омлету на тарілках з’являється сухувата щільна маса, що більше нагадує яєчний пиріг. Невдалий кулінарний «шедевр» можна замаскувати зеленню, апетитними соусами, м’ясними, овочевими, грибними і сирними начинками. Але кожній господині хочеться приготувати смачний омлет, який не доведеться ховати під шинкою і сиром. Як же навчитися цьому мистецтву? Читайте у цьому матеріалі.
10 секретів приготування ідеального омлету
1. Хороша сковорода
Омлет – примхлива страва, яка не буде готуватися в неправильній посуді з тонким або нерівним дном. Ідеальний варіант – чавунна сковорода з антипригарним покриттям, яка рівномірно прогрівається і довго зберігає тепло, хоча для приготування омлету підійде і звичайна тефлонова сковорідка.
2. Не забудьте накрити
Будь- який омлет готується на пательні під кришкою – це обов’язкова умова. А ось якщо кришку з внутрішньої сторони змастити шматочком вершкового масла, то омлет вийде вищим і пишнішим, ніж зазвичай. І ще важливо, щоб у кришці був отвір для виходу повітря, так омлет не буде надто водянистим.
3. Яйця
Яйця повинні бути дуже свіжі, бажано домашні, але якщо ви купуєте їх у магазині, намагайтеся вибирати тільки якісну продукцію. Справа в тому, що з поганих яєць неможливо приготувати смачний омлет, як би ви не старалися! Якщо хочете зробити дієтичний варіант, використовуйте тільки білки. Якщо ж вам потрібен більш щільний за консистенцією омлет, то використовуйте тільки жовтки. Для омлету-суфле білки збиваються у пишну піну, потім додаються жовтки та інші компоненти.
4. На чому смажити
Найкраще для смаження омлету – свіже вершкове масло. Незважаючи на те що багато хто смажить омлет на олії або на смальці, саме якісне вершкове масло робить страву надзвичайно ніжною та ароматною.
5. Збиваємо яйця
Кулінарні експерти стверджують, що омлет краще збивати вінчиком або вилкою, а не блендером і міксером, щоб не порушити структуру білків і жовтків, – такий омлет виходить особливо пишним. Найголовніше – смажити омлет відразу ж, як збили яйця, інакше страва вийде щільною та плоскою.
6. Пишність омлету
Надлишок рідини псує страву. Вважається , що ідеальна пропорція – 1 яйце на половину шкаралупи молока. Якщо ж рідини більше, то вже готовий омлет виділить вологу і дуже швидко впаде. Замість молока можна використовувати бульйон, кефір або ряжанку – з кисломолочними продуктами омлет виходить дуже високим і пишним.
7. Що додати
Якщо додати в яєчну суміш трохи сметани або майонезу, страва отримає приємний вершковий смак, а на мінеральній воді омлет стає надзвичайно легким і пишним. У деяких рецептах рекомендується додати до яєць трохи манки або муки – не більше 1,5 ч. л. на 4 яйця. Борошно надає страві трохи більш щільну консистенцію, зберігає його форму і додає об’єму – для цієї мети деякі додають до яєць соду, крохмаль або щіпку дріжджів. І тільки французи нічого не додають в омлет, вважаючи, що він не повинен підніматися. Що ж, про смаки не сперечаються!
8. Начинка
У яєчно-молочну суміш можна ввести додаткові інгредієнти – приправи, овочі, гриби, м’ясо, рибу, цукрову пудру замість солі, фрукти, горіхи і шоколад. Все залежить від рецепта, смаків та уподобань членів сім’ї, але навіть якщо ви є прихильником консервативних кулінарних традицій, спробуйте хоча б раз зробити солодкий омлет. Важливо, щоб всі інгредієнти, які додаються до яєць, починаючи від молока і закінчуючи шматочками м’яса, не були холодними, інакше омлет не підніметься. Якщо ви хочете, щоб начинки було більше, викладіть її на одну половину омлету і накрийте іншою, в іншому випадку вам важкувато буде скласти омлет з начинкою.
9. Смажимо
Омлет у жодному разі не повинен пригоріти. Для того, щоб він рівномірно просмажився і піднявся, необхідно час від часу струшувати його на сковороді. На самому початку він повинен готуватися на сильному вогні, до тих пір, поки не почне підніматися і ставати міцним. Далі – на слабкому вогні до остаточної готовності. Правильно приготовлений омлет легко сповзає зі сковороди на тарілку.
10. Подаємо
Омлет подають у вигляді порційних шматків, згортають навпіл або в трубочку, наповнюючи солодкою або несолодкою начинкою. Якщо ви хочете додати зелень в омлет, то не додавайте її в яєчну суміш, а посипте готову страву при подачі на стіл. Таким чином, ви збережете і вітаміни, і смак, і запах зелені.
Саме з цією простою стравою сніданок стає ситним і заряджає енергією на цілий день. Навіть якщо у вас не з першого разу вийде ідеальний омлет, ви все одно навчитеся його готувати не гірше , ніж професійний кухар.
Останні новини Чернігівщини
У коледжі й профтехи області почала надходити комп’ютерна техніка від Латвії 12:37
Традиційно передачу обладнання забезпечили представники асоціації «Brunotava», що є надійним та постійним партнером Чернігівщини другий рік поспіль.

Аудит бюджету Ріпкинської селищної територіальної громади: потенціал для підвищення спроможності громади 12:17
В Управлінні Північного офісу Держаудитслужби у Чернігівській області проведено чергову робочу зустріч з керівництвом Ріпкинської селищної територіальної громади щодо обговорення результатів державного фінансового аудиту бюджету цієї громади. Дослідженням охоплено період з 01.01.2021 по 31.12.2024.

«Армія відновлення» на Чернігівщині: з початку року видано майже 6 тисяч направлень на суспільно корисні роботи 12:15
До таких робіт залучають безробітних, яким не вдалося знайти роботу за фахом, а також внутрішніх переселенців. На оплату їхньої праці з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття спрямовано понад 42 млн грн.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:13
Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 5 пожеж.
На Конгресових слуханнях Чернігівщина поділилася досвідом просторового планування в громадах 12:12
Представники Чернігівщини онлайн доєдналися до Конгресових слухань. Цього разу мова йшла про просторове планування в територіальних громадах. Це ключовий інструмент управління розвитком територій громад.