Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 2 грудня, 17:38:52

Сніданок, який підкорив світ: 10 секретів ідеального омлету

18.12.2016   18:55Агенцiя

Ідеальний омлет – неодмінно пишний, ніжний, смачний, легкий, що аж тане в роті. Але чи завжди він виходить таким?

Омлет – страва, яка прийшла до нас із Франції. 

Щороку, 10 лютого, в Провансі французи віддають шану цьому простому, але дуже смачному та поживному сніданку – влаштовують альпійське свято омлетів. 

Ця невибаглива у приготуванні страва навіть у книгу Рекордів потрапила.

У 1997 році з 10 тисяч яєць сорок бельгійських кухарів приготували величезний омлет, який їли 3 з половиною тисячі людей.

Омлет полюбили готувати і в інших країнах.  Так, італійці роблять свій варіант – фрітатту, іспанці – тортилью, японці – омуретсу, татари – тунтерму, у Стародавньому Римі омлети були десертами, які готувалися з медом.

А для українців омлет – це ранкова страва і спогад про дитячий садочок, бо там подавали цю страву особливо повітряною і смачною.

Та часом замість повітряного омлету на тарілках з’являється сухувата щільна маса, що більше нагадує яєчний пиріг. Невдалий кулінарний «шедевр» можна замаскувати зеленню, апетитними соусами, м’ясними, овочевими, грибними і сирними начинками. Але кожній господині хочеться приготувати смачний омлет, який не доведеться ховати під шинкою і сиром. Як же навчитися цьому мистецтву? Читайте у цьому матеріалі.

10 секретів приготування ідеального омлету

1. Хороша сковорода

Омлет – примхлива страва, яка не буде готуватися в неправильній посуді з тонким або нерівним дном. Ідеальний варіант – чавунна сковорода з антипригарним покриттям, яка рівномірно прогрівається і довго зберігає тепло, хоча для приготування омлету підійде і звичайна тефлонова сковорідка.



2. Не забудьте накрити

Будь- який омлет готується на пательні під кришкою – це обов’язкова умова. А ось якщо кришку з внутрішньої сторони змастити шматочком вершкового масла, то омлет вийде вищим і пишнішим, ніж зазвичай. І ще важливо, щоб у кришці був отвір для виходу повітря, так омлет не буде надто водянистим.



3. Яйця

Яйця повинні бути дуже свіжі, бажано домашні, але якщо ви купуєте їх у магазині, намагайтеся вибирати тільки якісну продукцію. Справа в тому, що з поганих яєць неможливо приготувати смачний омлет, як би ви не старалися! Якщо хочете зробити дієтичний варіант, використовуйте тільки білки. Якщо ж вам потрібен більш щільний за консистенцією омлет, то використовуйте тільки жовтки. Для омлету-суфле білки збиваються у пишну піну, потім додаються жовтки та інші компоненти.



4. На чому смажити

Найкраще для смаження омлету – свіже вершкове масло. Незважаючи на те що багато хто смажить омлет на олії або на смальці, саме якісне вершкове масло робить страву надзвичайно ніжною та ароматною.



5. Збиваємо яйця

Кулінарні експерти стверджують, що омлет краще збивати вінчиком або вилкою, а не блендером і міксером, щоб не порушити структуру білків і жовтків, – такий омлет виходить особливо пишним.  Найголовніше – смажити омлет відразу ж, як збили яйця, інакше страва вийде щільною та плоскою.



6. Пишність омлету

Надлишок рідини псує страву. Вважається , що ідеальна пропорція – 1 яйце на половину шкаралупи молока. Якщо ж рідини більше, то вже готовий омлет виділить вологу і дуже швидко впаде. Замість молока можна використовувати бульйон, кефір або ряжанку – з кисломолочними продуктами омлет виходить дуже високим і пишним.



7. Що додати

Якщо додати в яєчну суміш трохи сметани або майонезу, страва отримає приємний вершковий смак, а на мінеральній воді омлет стає надзвичайно легким і пишним. У деяких рецептах рекомендується додати до яєць трохи манки або муки – не більше 1,5 ч. л. на 4 яйця. Борошно надає страві трохи більш щільну консистенцію, зберігає його форму і додає об’єму – для цієї мети деякі додають до яєць соду, крохмаль або щіпку дріжджів. І тільки французи нічого не додають в омлет, вважаючи, що він не повинен підніматися. Що ж, про смаки не сперечаються!



8. Начинка

У яєчно-молочну суміш можна ввести додаткові інгредієнти – приправи, овочі, гриби, м’ясо, рибу, цукрову пудру замість солі, фрукти, горіхи і шоколад. Все залежить від рецепта, смаків та уподобань членів сім’ї, але навіть якщо ви є прихильником консервативних кулінарних традицій, спробуйте хоча б раз зробити солодкий омлет. Важливо, щоб всі інгредієнти, які додаються до яєць, починаючи від молока і закінчуючи шматочками м’яса, не були холодними, інакше омлет не підніметься. Якщо ви хочете, щоб начинки було більше, викладіть її на одну половину омлету і накрийте іншою, в іншому випадку вам важкувато буде скласти омлет з начинкою.



9. Смажимо

Омлет у жодному разі не повинен пригоріти. Для того, щоб він рівномірно просмажився і піднявся, необхідно час від часу струшувати його на сковороді. На самому початку він повинен готуватися на сильному вогні, до тих пір, поки не почне підніматися і ставати міцним. Далі – на слабкому вогні до остаточної готовності. Правильно приготовлений омлет легко сповзає зі сковороди на тарілку.



10. Подаємо

Омлет подають у вигляді порційних шматків, згортають навпіл або в трубочку, наповнюючи солодкою або несолодкою начинкою. Якщо ви хочете додати зелень в омлет, то не додавайте її в яєчну суміш, а посипте готову страву при подачі на стіл. Таким чином, ви збережете і вітаміни, і смак, і запах зелені.



Саме з цією простою стравою сніданок стає ситним і заряджає енергією на цілий день. Навіть якщо у вас не з першого разу вийде ідеальний омлет, ви все одно навчитеся його готувати не гірше , ніж професійний кухар.

Останні новини Чернігівщини

Китаєць із Білорусі купує льонокомбінат на Чернігівщині

Китаєць із Білорусі купує льонокомбінат на Чернігівщині 16:25

Громадянин Китаю Чжу Хаотянь, який тимчасово проживає в Мінську, і білоруський виробник теплоізоляційних плит "ІСТПС" (ТМ "Істплекс") мають намір спільно придбати 82,285% акцій ПрАТ "Козець" (смт Козелець Чернігівської області).

Зимуватиме 4 родини: на Прилуччині «доживає свого віку» село Покровка

Зимуватиме 4 родини: на Прилуччині «доживає свого віку» село Покровка 16:18

Переважна більшість жителів села Покровка, яке входить до Нетяжинського старостату Сухополов’янської ОТГ Прилуцького району одинокі літні люди, пише Gorod.cn із посиланням на публікацію в газеті «Прилуччина».

Найбільша тергромада Прилуччини запланувала на розвиток туризму понад 4 млн. гривень

Найбільша тергромада Прилуччини запланувала на розвиток туризму понад 4 млн. гривень 16:13

Програму розвитку туризму на території Сухополов’янської ОТГ Прилуцького району погодили на засіданні сільської ради 23 листопада, інформує сайт тергромади.

Справу стосовно секретаря міської ради суд закрив через відсутність складу адмінправопорушення

Справу стосовно секретаря міської ради суд закрив через відсутність складу адмінправопорушення 16:03

1 грудня у Деснянському районному суді Чернігова слухалася справа за відкритим провадженням за частиною 2 статті 172-7 Кодексу України про адмінправопорушення (про порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів). У діях секретаря Чернігівської міської ради Олександра Ломако співробітники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції вбачили конфлікт інтересів.

В області проводитиметься державний моніторинг атмосферного повітря

В області проводитиметься державний моніторинг атмосферного повітря 13:25

Відповідна програма на 2021-2025 роки затверджена 30 листопада рішенням сесії обласної ради. Попередньо ініціатива пройшла процедуру погодження у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини