Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 08:01:02

15 смачних та корисних пар: як правильно поєднувати продукти

16.10.2016   12:26Агенцiя

М’ясо і овочі. Спагеті і сир… Є кілька класичних кулінарних дуетів, які ніколи не виходять з моди. Деякі харчові пари не такі відомі, але здатні на щось більше, ніж просто полоскотати ваші смакові рецептори.

Ніякої магії тут немає — проста хімія. Активні речовини в одних продуктах стають каталізаторами реакції з речовинами в інших і виводять таку кількість корисних мікроелементів, що ніякий мультивітамінний комплекс не зрівняється з цим поєднанням.

У наукових колах цим «правильним» парам навіть наукове обґрунтування дали і відповідну назву – кулінарна синергія. Прибічники такого поєднання продуктів взяли за правило харчуватися не аби як, а за принципом квіткового букета. Тобто цілеспрямовано підбирати і поєднувати продукти в стравах таким чином, щоб вони взаємно посилювали і доповнювали один одного. Це і називається законом харчової синергії.

Харчова синергія дозволяє природним способом впливати на організм в різних напрямках і коригувати певні аспекти здоров’я.




Найбільш яскравий доказ існування харчової синергії — традиційна середземноморська дієта. Це — цілий комплекс харчових комбінацій, оптимально збалансованих в біохімічному плані. І в її основі — оливкова олія, яка в комбінації з різними овочами примножує активність їх фітохімічних речовин.

Сьогодні ідеєю харчової синергії цікавляться прибічники правильного харчування, а також шеф-кухарі і гурмани. Ми зібрали 15 пар продуктів, які ідеально підходять один одному і вашому організму.

1. Помідори + оливкова олія

Пігмент, який забарвлює помідори в червоний колір, називається лікопеном. Він є сильним антиоксидантом. Цікаво, що після короткої термічної обробки рівень лікопена в помідорах підвищується, тому рекомендується частіше готувати томатні соуси і супи. А також засвоєння організмом лікопену і бета-каротина в томатах покращується, коли додати до них корисні жири, такі, як оливкова олія.



2. Помідор + авокадо

Авокадо – ще одне джерело здорових мононасичених жирів, які потрібні помідорам, щоб віддати нашим клітинам каротоніди.



3. Помідор + броколі


Як з’ясували ще в 2007 році вчені з університету Ілінойса, спільними зусиллями помідори і броколі добре борються з ризиком розвитку раку. Окремо ці овочі таких результатів в боротьбі з пухлинами не показували.



4. Часник + риба

Часник є одним зі способів зробити  рибну страву не тільки смачнішою, але і більш кориснішою. Любителі риби не завжди усвідомлюють, що цей продукт — класичний приклад харчової синергії. Мінерали, цинк, мідь, йод і селен працюють разом  для наших клітин клітинами містяться в рибі жирних кислот EPA і DHA . Ці жири володіють високими протизапальними властивостями і, по суті, є природним «ліками» від високого холестерину.

При цьому риба, приготована разом з часником, корисніша, ніж риба і часник окремо. Недарма в країнах Середземномор’я завжди панував культ часнику. Його цілющий вплив — протизапальний, імуноактивний, антиканцерогенний — обумовлений дуже високим вмістом алліцину та інших цінних фітохімічних речовин.



 5. Лимонний сік + листова зелень

У середземноморської кухні лимонний сік (натуральний, а не концентрат з пляшечки) — обов’язковий компонент заправки овочевих салатів. Що це дає? Смак? Так, але не тільки. Залізо, що міститься в темно-зеленій листовій зелені, засвоюється швидше і повніше разом з вітаміном С. А у свіжовичавленому  лимонному соці його найбільше (в одному середньому лимоні — 35% рекомендованої добової дози вітаміну С). Тому варто у приготуванні салату використовувати цей жовтенький цитрусовий фрукт.



 6. Мигдаль + йогурт

Мигдаль, як і інші продукти, що містять жиророзчинні вітаміни ( A , D і E ), потребує «напарника» — такого, як йогурт, щоб ці вітаміни краще засвоювались. Одна важлива деталь: йогурт не повинен бути знежиреним!



7. Вівсяні пластівці + молоко

Вівсяні пластівці та молоко не дарма йдуть у компанії. Молоко — це цінне джерело кальцію, а у вівсяних пластівцях вдосталь магнію, який просто життєво необхідний для засвоєння кальцію. Додайте до пластівців з молоком інжир або банан — вони стануть чудовими натуральними підсолоджувачами.



8. Цільні злаки + часник та цибуля

Залізо і цинк, що містяться в цільнозернових продуктах, мають низьку біодоступність, тобто вони метаболізуються (проходять хімічну трансформацію) швидше, ніж організм встигає їх засвоїти. Справа в тому, що в цільнозернових, крім звичних нам корисних речовин (той же цинк і залізо), містяться мінерали, з якими вони зв’язуються, а це негативно позначається на їх поглинанні організмом. Дослідження показали, що продукти з високим вмістом сірки, такі як цибуля і часник, допомагають цільнозерновим віддавати більше корисних речовин.



9. Темний шоколад + яблука

Ця парочка буде не тільки задовольняти вашу пристрасть до солодкого. Разом темний шоколад і яблука мають потенціал, який може поліпшити здоров’я серцево-судинної системи. У шкірці яблук міститься флавоноїд кверцетин, який діє як протизапальний засіб. З іншого боку, какао в темному шоколаді багате катехинами, антиоксидантами, які допомагають запобігти затвердінню артерій. Коли вони працюють у парі, результат виходить просто дивовижним.



10. Зелений чай + лимон

Зелений чай і лимон — це не просто смачне, але і дуже корисне для організму поєднання. Тому обов’язково включіть його у свій раціон. При додаванні лимонного соку в чай відбувається семиразове збільшення знову ж таки корисних ферментів — катехинів. Вони важливі для боротьби з онкологічними захворюваннями, запобігають старінню організму і зміцнюють імунітет.



11. Морква + волоські горіхи

Морква багата каротином, а волоські горіхи — вітаміном Е. Разом ці речовини здатні творити справжні дива. Вітамін Е сприяє кращому засвоєнню каротину і перешкоджає його руйнуванню. Це поєднання покращує зовнішній вигляд шкіри, волосся, нігтів, а також зміцнює імунітет, позитивно впливає на пам’ять і увагу.



12. Яловича печінка + болгарський перець

Печінка і болгарський перець дуже корисні для здоров’я людини самі по собі, а в поєднанні один з одним ці два продукти — ідеальна страва. Яловича печінка — це цінне джерело заліза. А цей елемент краще засвоюється в компанії з вітаміном С , якого досить багато в болгарському перці. До цієї парочки можна сміливо додавати томати, цибулю, броколі, шпинат і селеру . Вийде дуже смачний і поживний обід.



13. Куркума+ чорний перець

Активна речовина в чорному перці називається пиперин . Він здатний розганяти метаболізми і працювати як протизапальний, антисептичний і антибактеріальний засіб. У поєднанні з куркумою, чорний перець збільшує відсоток біодоступності у багато разів , що означає , що всі корисні речовини з цих спецій будуть використані на 100 % .



14. Куряче м’ясо + гречка

У цьому варіанті поєднується  цинк і вітамін B6.  Цинк є одним з основних елементів обміну речовин. При його дефіциті погіршується пам’ять, увага, зменшується імунітет, гірше і довше заживають рани, а на естетичному рівні — стають крихкими нігті і волосся. Вітамін В6 відіграє дуже важливу роль у функціонуванні нервової системи, регулює вироблення жіночих гормонів, бере участь в роботі імунної системи. Вітамін міститься у багатьох харчових продуктах, але для його засвоєння потрібен цинк.



15.  Мед + імбир

Поєднання імбиру з медом має протизапальний ефект і загальнозміцнюючу дію. Вся справа у взаємодоповненні ферментів . Якщо настояти напій на меді і імбирі, то можна отримати найкращий натуральний засіб для зміцнення імунітету. Пити його можна в міжсезоння замість звичайного чаю, щоб захистити організм від простудних та інфекційних захворювань.



Тепер ви знаєте про корисні продукти, які повинні працювати в парі, то ж дозвольте цим вітамінним дуетам приносити користь вашому організму і дарувати вам неперевершені гастрономічні смаки!

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.