Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 червня, 02:51:58

Смачні рецепти вихідного дня

02.10.2016   10:52Агенцiя

Гуцульська кухня багата різними цікавими в приготуванні і смачними стравами. Неймовірно ароматне і дуже проста страва – бануш по-гуцульськи.

Це страва є повсякденною їжею в кожній гуцульській родині, варять її дуже часто 3-4 рази в тиждень. Бануш до недавно вважався їжею бідняків, яка рятувала гуцулів від голоду. Зараз це страва з кукурудзяного борошна і сметани стала традиційною для гуцулів і вважається делікатесом.

Інгредієнти для приготування бануша по-гуцульськи:


Борошно кукурудзяне – 1 склянку
Сметана 25 – 45 % жирності – 500 грам
Молоко 3-5 % жирності – 1 склянку
Сало свиняче (ошийок чи грудинка) – 400 г
Смалець свинячий – 2 столові ложки
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Бринза овеча – 200 грам або за смаком
Сіль – 1 чайна ложка або за смаком
Цукор – 1 чайна ложка або за смаком
Перець чорний мелений за смаком

В чавунний казанок вливаємо 500 грам сметани і для того, щоб вона не була сильно густа розбавляємо її 1 склянкою молока. Доводимо інгредієнти до кипіння і заправляємо 1 чайною ложкою солі і 1 чайною ложкою цукру без гірок. Кількість солі і цукру не принципово, можете класти ці інгредієнти за смаком, але не забувайте про те, що солона бринза. Потім акуратно, тонкою цівкою всипаємо крупу в казан з розбавленою киплячою сметаною, інтенсивно і без зупинки перемішуючи інгредієнти дерев’яною лопаткою, за напрямом годинникової стрілки до згущення, поки на поверхні не виступлять крапельки жиру.

Безперервно помішуючи дерев’яною лопаткою, доводимо кукурудзяне борошно до повного згущення. Вариться бануш приблизно від 25 до 30 хвилин, хоча все залежить від якості борошна і сметани. Готовий банош повинен вільно відставати від стінок казанка. Потім накриваємо казанок кришкою, ставимо його в духовку, попередньо розігріту до 100 градусів, і даємо кукурудзяній муці ще більше розбухнути протягом 5 – 10 хвилин. Готовий банош залишаємо у вимкненій духовці для того щоб він не охолов.

Поки банош доходить до повної готовності готуємо піджарку. Сковороду, розігріваємо і кладемо в неї 2 столові ложки смальцю. Коли жир розтопиться, додаємо шматочки попередньо нарізаного сала і смажимо їх до золотистої скоринки. Додаємо до смаженого сала нарізану цибулю і за смаком чорний мелений перець..

Всі інгредієнти готові. Беремо тарілку чи глечик, насипаємо кашу, зверху кладемо смажені свинячі шкварки з цибулею, посипаємо шматочками бринзи і поливаємо залишками свинячого жиру.

Бануш по-гуцульськи подається тільки в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Останні новини Чернігівщини

Виявлено 19 нових випадків COVID-19

Виявлено 19 нових випадків COVID-19 16:42

За даними Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, станом на 17 червня в області зафіксовано 19 нових випадків COVID-19.

Як надавати правову допомогу особам, які постраждали від домашнього насильства навчались у Чернігові

Як надавати правову допомогу особам, які постраждали від домашнього насильства навчались у Чернігові 15:00

Для того, щоб надати практичні поради як спілкуватись з особою постраждалою від домашнього насильства та забезпечити належний правовий супровід, Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини було проведено навчальний захід для працівників системи безоплатної правової допомоги Чернігівщини

Дорожня пригода без потерпілих – нетверезого водія зупинив відбійник

Дорожня пригода без потерпілих – нетверезого водія зупинив відбійник 13:25

Сьогодні близько другої ночі один з екіпажів патрульної поліції отримав інформацію, що на 129 кілометрі автодороги “Київ-Чернігів-Нові Яриловичі” сталася дорожньо-транспортна пригода – автомобіль Mazda здійснив наїзд на металевий відбійник.

За минулу добу в Чернігівській області вакциновано 1938 осіб

За минулу добу в Чернігівській області вакциновано 1938 осіб 13:19

За даними Чернігівського обласного центру громадського здоров’я, станом на 17 червня в області першою та другою дозою щеплено 47 982 людини.

За відвідування незаконно окупованої території 2-м іноземцям на 3 роки заборонено в’їзд в Україну

За відвідування незаконно окупованої території 2-м іноземцям на 3 роки заборонено в’їзд в Україну 11:53

Громадянина Німеччини та його дружину - громадянку Російської Федерації, які в порушення чинного законодавства України відвідували територію окупованого Криму через закритий Урядом України автомобільний ППр «Керч», виявили прикордонники Чернігівського загону.