Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:58:40

Смачні рецепти вихідного дня

02.10.2016   10:52Агенцiя

Гуцульська кухня багата різними цікавими в приготуванні і смачними стравами. Неймовірно ароматне і дуже проста страва – бануш по-гуцульськи.

Це страва є повсякденною їжею в кожній гуцульській родині, варять її дуже часто 3-4 рази в тиждень. Бануш до недавно вважався їжею бідняків, яка рятувала гуцулів від голоду. Зараз це страва з кукурудзяного борошна і сметани стала традиційною для гуцулів і вважається делікатесом.

Інгредієнти для приготування бануша по-гуцульськи:


Борошно кукурудзяне – 1 склянку
Сметана 25 – 45 % жирності – 500 грам
Молоко 3-5 % жирності – 1 склянку
Сало свиняче (ошийок чи грудинка) – 400 г
Смалець свинячий – 2 столові ложки
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Бринза овеча – 200 грам або за смаком
Сіль – 1 чайна ложка або за смаком
Цукор – 1 чайна ложка або за смаком
Перець чорний мелений за смаком

В чавунний казанок вливаємо 500 грам сметани і для того, щоб вона не була сильно густа розбавляємо її 1 склянкою молока. Доводимо інгредієнти до кипіння і заправляємо 1 чайною ложкою солі і 1 чайною ложкою цукру без гірок. Кількість солі і цукру не принципово, можете класти ці інгредієнти за смаком, але не забувайте про те, що солона бринза. Потім акуратно, тонкою цівкою всипаємо крупу в казан з розбавленою киплячою сметаною, інтенсивно і без зупинки перемішуючи інгредієнти дерев’яною лопаткою, за напрямом годинникової стрілки до згущення, поки на поверхні не виступлять крапельки жиру.

Безперервно помішуючи дерев’яною лопаткою, доводимо кукурудзяне борошно до повного згущення. Вариться бануш приблизно від 25 до 30 хвилин, хоча все залежить від якості борошна і сметани. Готовий банош повинен вільно відставати від стінок казанка. Потім накриваємо казанок кришкою, ставимо його в духовку, попередньо розігріту до 100 градусів, і даємо кукурудзяній муці ще більше розбухнути протягом 5 – 10 хвилин. Готовий банош залишаємо у вимкненій духовці для того щоб він не охолов.

Поки банош доходить до повної готовності готуємо піджарку. Сковороду, розігріваємо і кладемо в неї 2 столові ложки смальцю. Коли жир розтопиться, додаємо шматочки попередньо нарізаного сала і смажимо їх до золотистої скоринки. Додаємо до смаженого сала нарізану цибулю і за смаком чорний мелений перець..

Всі інгредієнти готові. Беремо тарілку чи глечик, насипаємо кашу, зверху кладемо смажені свинячі шкварки з цибулею, посипаємо шматочками бринзи і поливаємо залишками свинячого жиру.

Бануш по-гуцульськи подається тільки в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини