Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 1 липня, 02:18:00

Смачні рецепти вихідного дня

02.10.2016   10:52Агенцiя

Гуцульська кухня багата різними цікавими в приготуванні і смачними стравами. Неймовірно ароматне і дуже проста страва – бануш по-гуцульськи.

Це страва є повсякденною їжею в кожній гуцульській родині, варять її дуже часто 3-4 рази в тиждень. Бануш до недавно вважався їжею бідняків, яка рятувала гуцулів від голоду. Зараз це страва з кукурудзяного борошна і сметани стала традиційною для гуцулів і вважається делікатесом.

Інгредієнти для приготування бануша по-гуцульськи:


Борошно кукурудзяне – 1 склянку
Сметана 25 – 45 % жирності – 500 грам
Молоко 3-5 % жирності – 1 склянку
Сало свиняче (ошийок чи грудинка) – 400 г
Смалець свинячий – 2 столові ложки
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Бринза овеча – 200 грам або за смаком
Сіль – 1 чайна ложка або за смаком
Цукор – 1 чайна ложка або за смаком
Перець чорний мелений за смаком

В чавунний казанок вливаємо 500 грам сметани і для того, щоб вона не була сильно густа розбавляємо її 1 склянкою молока. Доводимо інгредієнти до кипіння і заправляємо 1 чайною ложкою солі і 1 чайною ложкою цукру без гірок. Кількість солі і цукру не принципово, можете класти ці інгредієнти за смаком, але не забувайте про те, що солона бринза. Потім акуратно, тонкою цівкою всипаємо крупу в казан з розбавленою киплячою сметаною, інтенсивно і без зупинки перемішуючи інгредієнти дерев’яною лопаткою, за напрямом годинникової стрілки до згущення, поки на поверхні не виступлять крапельки жиру.

Безперервно помішуючи дерев’яною лопаткою, доводимо кукурудзяне борошно до повного згущення. Вариться бануш приблизно від 25 до 30 хвилин, хоча все залежить від якості борошна і сметани. Готовий банош повинен вільно відставати від стінок казанка. Потім накриваємо казанок кришкою, ставимо його в духовку, попередньо розігріту до 100 градусів, і даємо кукурудзяній муці ще більше розбухнути протягом 5 – 10 хвилин. Готовий банош залишаємо у вимкненій духовці для того щоб він не охолов.

Поки банош доходить до повної готовності готуємо піджарку. Сковороду, розігріваємо і кладемо в неї 2 столові ложки смальцю. Коли жир розтопиться, додаємо шматочки попередньо нарізаного сала і смажимо їх до золотистої скоринки. Додаємо до смаженого сала нарізану цибулю і за смаком чорний мелений перець..

Всі інгредієнти готові. Беремо тарілку чи глечик, насипаємо кашу, зверху кладемо смажені свинячі шкварки з цибулею, посипаємо шматочками бринзи і поливаємо залишками свинячого жиру.

Бануш по-гуцульськи подається тільки в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Останні новини Чернігівщини

1–2 липня у Чернігові перевірятимуть систему оповіщення населення — просимо зберігати спокій 17:46

Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради повідомляє

День спільнодії: на Чернігівщині знайомились з психологічними практиками МВС в межах програми «Ти як?» 17:25

У межах Дня спільнодії психологи Національної поліції, ДСНС, Нацгвардії, прикордонного загону поділились можливостями у сфері ментального здоров’я, зокрема представили проєкт «Пункт психологічних практик», спрямований на формування звички піклуватися про психічне здоров’я, зменшення тривожних станів, панічних атак та зняття надмірної психічної напруги в умовах військових дій.

Поліцейські Ніжинщини затримали чоловіка, який скоїв замах на вбивство родички 16:32

Поліцейські встановили, що на ґрунті давнього конфлікту місцевий мешканець вистрілив з рушниці у дружину свого брата. Поранену жінку госпіталізовано.

За матеріалами СБУ 11 років тюрми заочно отримав митрополит УПЦ (МП), який благословив війну рф проти України 16:11

За матеріалами Служби безпеки до 11 років позбавлення волі заочно засуджено підсанкційного митрополита Луганської єпархії УПЦ (МП) Василя Поворознюка, який співпрацює з рашистами на тимчасово захоплених територіях.

“Чернігівські гуляння” — мистецьке спілкування у дворику філармонійного центру 15:41

Традиційні танці, народні пісні посідають чільне місце в українській культурі.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини